• Gaming Vijesti
  • I Nintendo će s The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom podići cijene igara

foggy Rijetki su kodovi za igre za konzole koliko sam vidio, a još rijeđe da nađeš za svoji regiju. Uz to su možda u prosjeku 5€ jeftinij od retail cijene. PC je što se toga tiče u daleko boljem položaju.

prayer Nemate prave kontakte 😃

DarkPunisher Amateri, uzmes igru s frendom ili 2 i ispadne te siću, jos svi igramo istovremeno 😃

Ja s ćaletom godinama već tako, i sve rokamo.

Nintendo bi trebao za svaku svoju igru imati istu cijenu.

buz Ne vrijede sve igre isto. Forspoken je savršen primjer, pa čak i TLOU

Kvaliteta ne diktira vrijednost igre, već trošak njene produkcije koji ju stavlja u jedan od nekoliko rangova, od indie do AAA. Forspoken i TLoU su igre AAA produkcije i zbog toga koštaju jednako.

Fico

Kvaliteta ne diktira početnu vrijednost, ali čim igra nije u rangu onoga što nudi konkurencija za tu cijenu ta početna cijena se brzo rastopi i onda imaš situacije sa 40% popusta nakon 2 mjeseca.

sanzo Rekao bih da je to slučaj u idealnom svijetu, no stvarnost kaže da čak i u tada prednost imaju prodajni rezultati i reputacija samog naslova. Primjerice, Deus Ex: Mankind Divided je odlična igra koja se brzo našla po nižim cijenama jer prodaja jednostavno nije bilo toliko dobra pa se pokušalo nekako privući kupce. S druge strane Sekiro je odličan i iza sebe ima vrlo glasnu bazu fanova koja drži igru relevantnom godinama nakon izlaska, što uvijek dovodi nove igrače. Zbog toga (ok, i zbog toga što je Activision u pitanju), cijena ne pada.

Postoje izuzeci, naravno, ali oni su upravo to – izuzeci.

foggy za switch imas emulator Ha-Ha-Ha! Sto se tice keya, sheram library s burazom, pa kupimo igru popola, vec po snizenoj cijeni

Fico vrijednost nečega je direktno povezano sa ponudom i potražnjom . Sva sreća da ponuda nije problem u svijetu gaminga pa ostaje samo potražnja koja je direktno povezana kvalitetom (i cijenom), tako da je vrijednost igre jednaka njenoj kvaliteti.

prayer Ovo je otprilike kao učenje fizike u srednjoj školi. Za sve se podrazumijevaju idealni uvjeti. Međutim, na faksu te uče da uzmeš u obzir puno više parametara s kojima se sretneš u stvarnom svijetu. Kvaliteta je samo jedan, ne toliko dominirajući aspekt.

Marketing, popularnost IP-a, teritorijalna dostupnost naslova, lokalizacija, zajednica koja stoji iza tvrtke, sve to ima vrlo snažan utjecaj na konačnu cijenu. Kao i, kao što sam spomenuo, trošak produkcije.

Nintendo je odličan primjer zajednice koja omogućava jednoj tvrtki da svoje igre nikada ne stavlja na popust. BotW izađe, bude izvrsna igra, prodaje se ko luda, konstantno se hvali i nema potrebe snižavati cijenu. Izađe Pokemon: Legends. Tehnički je igra za PS2. Ljudima nebitno jer je kombinacija Pokemon i Nintendo brenda. Dan danas se prodaje ko ludo po AAA cijeni i ne mora na popust, a kupovina opravdava produkciju koja očito nije AAA razina. Kvaliteta jednostavno ne igra toliko jaku ulogu, samo što si volimo mazati oči idealnim svijetom, onim u kojem se trud nagrađuje, a lijenost kažnjava.

Fico Mislim da si otišao previše u dubinu oko stvari koja je zapravo jednostavna. Da se razumijemo, sve sto si napisao stoji međutim mislim da ne gledaš na igru tj proizvod kako spada. Gotovo svaka igra i svaki oblik medija je napravljen sa jednom svrhom a to je zarada koja govori o tome da li je igra kvalitetna i vrijedna kupnje.

Dobar primjer su Pokemoni koje si naveo jer su se upravo oni jako dobro prodali unatoč tome što je PS2 igra kako veliš, čime se isto slažem. Dakle bubam, igra se prodala u 10M primjeraka poznavajući Nintendo velikim dijelom po punoj cijeni i tu su igrači tj kupci glasali svojim novčanikom 10M puta gdje su rekli ova je igra vrijedna mojih novaca jer je kvalitetno napravljena stoga ću ju kupiti. Da je iti jedan parametar drugačiji vrijednost tj kvaliteta nebi bila ista. Recimo da su se s tom igrom minimalno potrudili i da nisu izbacili dobar proizvod kvaliteta nebi bila ista (normalno) i samim time bi prodaja patila čime bi vrijednost proizvoda pala jer igrači ne žele dati novce za takvo što. Samim time na umu vrijednost igre tj broj prodanih primjeraka je proporcionalna sa samom kvalitetom.

Dobar primjer uživo kojeg sam nedavno vidio jest Gotham Knights koji je 2-3 mjeseca nakon što je izašao bio na Steam Winter Sale za 30€ (50%) - što jasno i glasno govori da im prodaja ne ide iliti da igrači ne kupuju igru, što znaci da ljudi misle da igra nije kvalitetna iliti vrijedna njihovih novaca.

Vrijednost ovisi o tome da li se po toj cijeni može prodati. Ako se ne može prodati cijena pada. Dok ljudi kupuju po 80 eura, cijena može samo rasti, dok ne prestanu kupovati.

prayer tlou2 je bio na saleu netom nakon izlaska, da se pokusaju prodati silni shipani primjerci, sto ide u prilog Ficinom postu kako kvaliteta nije jedino mjerilo za prodaju

chono Bila je oko negativnog publiciteta oko priče koja nije baš najbolja. Igra (priča) nije dobra/kvalitetna, prodaja pokazuje rezultate gdje kupci misle da igra nije vrijedna njihovih novaca i njena potražnja kao i vrijednost pada, stoga akcije i pad cijene.

prayer sto nije odraz kvalitete igre, jer dalje od ovog ne ide, ovo je vrh industrije produkcijski.

chono kvaliteta je subjektivan dojam koji se u ovom slučaju glasa novčanikom, a brojevi tj statistika ne lažu. Igra produkcijski je vrh industrije i stime se slažem jer sam osobno igru dva puta prošao, ali je priča upravo taj dio igre gdje su se koplja najviše lomila gdje se sve na kraju odrazilo na njenu uspješnost/vrijednost. Ali da budem pošten i objektivan polu-složit ću se stobom i reci da si u pravu jer je cijela situacija anomalija koja je dosta rijetka u gaming svijetu.

prayer jedan segment igre nije cjelokupna kvaliteta. To si i sam pisao za CP77 (koji ima vise takvih stvari), ali u konacnici nije losa igra.