Honestly, ono svo sranje oko treće epizode i bombardiranja ocjena mi ubilo želju za pisanjem više o seriji. Tako da sam preskočio pisati o četvrtoj, ali ajde, idem se sad osvrnuti na obje.
Ne znam za vas, ali ovdje sam imao feeling kao nekad s Breaking Badom. Tamo je znalo biti trenutaka, kadrova i zapleta kad nije sve bilo točno jasno kamo ide, da bi kasnije u toj ili idućoj epizodi bilo "Aaaa, kužim". Doslovce svaka scena je imala svoj razlog zašto i bilo je super pojašnjeno.
Tako mi je bilo ovdje s dodanom pričom oko Kathleen i pokreta otpora. U samoj četvrtoj epizodi je djelovalo nedorečeno, kako radnja , tako i sama Kathleen. Ali kad se pogledaju obje epizode, stvarno je genijalno.
I zaista, ono što su Craig i Neil pričali u podcastima - mijenjat će stvari samo ako ispadnu bolje no što su u igri. I kad pogledam, do sad su mi sve izmjene zbilja bile u tom smjeru. Točno se naziru konture u kojem sad to smjeru ide. Bolje mi je kaj je Sam gluh, bolje mi je kaj ga je Ellie pokušala izlječiti svojom krvlju, bolja mi je humanizacija negativaca i sad je puno očitiji setup za kraj, nakon onog fantastičnog dijaloga Henrya i Joela. Ovdje se polažu temelji gdje se vidi što je sve čovjek sposoban napraviti da spasi nekog svojeg. Spreman razjebat cijeli pokret otpora samo da spasi brata. Ta scena je bila divna. Pedro zaista glumi odlično, čak i kad ne govori.
Ovo što svi kažu da im Kathleen nije sjela, ne znam. Nakon obje epizode, meni je itekako sjela. Sve ima smisla, sve je jasno i definitivno drži vodu. Ona ne mora biti ni zbildana ko Ronda Rousey, ni imat duboki glas ko Kathleen Turner. Dapače, ovako je još više zastrašujuće. Sitan glasić, a totalno nepredvidiva, hladna i okrutna. A zašto ju ljudi slijede ima apsolutno smisla. Iz dva razloga. Zato što i oni žele osvetu za njenog brata, originalnog vođu. Ali i zato kaj taj originalni vođa sa svojim pacifizmom nije puno postigao. Briljantno. Tako jednostavno, a tako efektno.
I da, dočim ima dosta izmjena, ujedno ima i puno istih stvari. Jako mi se sviđa kaj smo vidli nastambu u tunelima, nalik onome u sewersima u igri. Mislim da je onaj crtež na zidu, gdje se spominju vojnici Danny i Ish maltene identičan kao u igri. Baš super. I gol za nogomet. Baš lijepo vidjeti. I kao poveznicu na igru, ali i kao tračak nade da ljudi uvijek mogu pokušati prosperirati, čak i kad nema skoro nikakve nade. Nešto takvo mi je bilo genijalno u filmu Room s Brie Larson. Onaj klinac s njom živi godinama u sobi valjda 3 sa 3, ali kao da mu ništa nije falilo. Mama mu je uspjela pružiti takav život da je mali actually bio zadovoljan. Dalje, ona scena sa snajperom i skrivanjem iza auta. Pa pucanje iz snajpera na cestu. Ma divota. Nostalgija.
Uglavnom, Henry i Sam su mi bili odlični, Joel je čudo kako glumi, ali i Ellie. Ono što meni osobno ne sjeda je to što je Ellie u seriji puno više agresivna no u igri, ali vjerojatno ju pripremaju za drugu sezonu. Sve ostalo je skinula odlično. I prekrasno je bilo vidjeti njihovo druženje, podjebavanje i čitanje punova iz knjige. Ono kad se Joel nasmijao je bilo zbilja divno, slatko i toplo. Sami kraj je bio heartbreaking kao i sama igra. Drago mi je da tu nisu puno mijenjali, jer je taj dio zaista tužan, težak i izuzetno emotivan. I drago mi je da se u seriji još jasnije nego u igri vidi koliko ne postoji crno bijelo i koliko svaka strana ima dobrih ideja i pozitivnih namjera za sebe ili svoju zajednicu. A opet, mogu biti izuzetno sebični, odvratni i u potpunosti životinjski. Ono što je pokret otpora napravio Fedri je razumljivo, ali sramotno brutalno.
Ono što se vidlo po najavi 6. epizode je da je Jackson dosta sličan onome kak izgleda u Part II. Očito su računali na drugu sezonu od početka. Strah me jedino da neće biti dosta vremena da kvalitetno odrade Tommya, onaj razgovor nakon potrage na konjima i situaciju na univerzitetu kako spada. Jer će očito to sve biti dio iduće epizode, a onda u sedmoj vjerojatno ispresijecani flashback kao i u samom DLC-u.
Za sada mi je serija zaista briljantna i nadam se da će tako biti i do kraja. Meni osobno nisu jasni prigovori da nema dovoljno akcije, da nema dovoljno pucnjave, da nema dovoljno ne znam čega, da je previše pričanja i da su sve filler situacije. Nekako mi se čini da dosta ljudi uopće nije shvatilo ideju igre.