• Gaming Vijesti
  • The Callisto Protocol nije razočarao u prvim recenzijama, ali nije igra godine

Pročitaj na portalu
Članak

The Callisto Protocol nije razočarao u prvim recenzijama, ali nije igra godine

Izdavač za FFA nije osigurao raniji pristup review kopiji The Callisto Protocola, igru smo dobili tek danas, ali zato su na dan izlaska objavljene prve recenzije velikih svjetskih medija. Sumnjivo je kada se recenzije za neki naslov ne dopuštaju do dana izlaska, a sumnje su donekle opravdane za novi horor IP originalnog kreatora Dead Spacea.

Jao, kako ja ne volim kritike poput - nema dovoljno novina, ne inovira, nedostaje inovacija…

Mislim da mi je to najgori element recenzija. A kaj je najbolje, mnogi se tih elemenata ne pridržavaju u ostalim recenzijama.

Ne treba mi svaka igra biti inovativna. Treba mi biti DOBRA.

Tzereen Ne treba mi svaka igra biti inovativna. Treba mi biti DOBRA.

Naravno, ali igrati po 4. put nešto što si već igrao isto nije razina nekih koji inoviraju. Ako sve funkcionira super, nitko sretniji od mene, ali to je dosta rijedak slučaj. Tak da je comment koji navodiš sasvim legit ako je takvo stvarno stanje igre. Ja ću odigrati pa presuditi.

foggy a ne. Moguće da je igra zbilja loša. Ne ulazim u to. Možda je combat loš, možda je repetitivna, atmosfera i glazba nisu dobro posloženi. Sve pet.

Samo kažem da mi je inovacija, odnosno nedostatak inovacije, baš bezvezna kritika.

Donekle se slažem s Tzeom, no ovisi ujedno i do koje mjere se smatra "inovativnim". Ako je na razini Dead Spacea koji je igra iz 2007. onda smatram da je legitimna kritika jer se dosta trendova promijenilo od onda. Ako je na razini neke igre stare tri-četiri godine, onda je cjepidlačenje.

Meni je to jako bitan kriteriji igre postao. Pogotovo kad netko traži da sad već stoput prožvakanu ideju i koncept plaćaš 500-600 kn na već prebloatanam tržištu identičnih igara i ono još gore ulažeš svoje dragocjeno vrijeme u to. (što mi je danas puno veća stavka nego unazad 10 godina). Tim još gore ako je ta ideja i koncept odrađen "samo" solidno i ok.

Callisto Protocol mi je u zanimljivoj poziciji jer takvih igara nema baš puno danas, ali isto tako je koncept debelo zastario, a sam dizajn setting i gameplay izgleda kao copy paste igre stare sad već 15 godina. Zapravo mi po svemu viđenom ocjene izgledaju totalno realne. Probat će se na popustu/plusu.

Fico Ako je na razini Dead Spacea koji je igra iz 2007. onda smatram da je legitimna kritika jer se dosta trendova promijenilo od onda. Ako je na razini neke igre stare tri-četiri godine, onda je cjepidlačenje.

Ako izađe 10 istih igara unazad 4 godine, jel to onda isto ok? Meni se recimo više ne gledaju filmovi koji su 100 puta prožvakani, serije koje su već postojale, a bome ni igre koje imaju 90% slične koncepte uz premalo raznolikosti da svaka od tih igara ipak ima svoje ja. S te strane je kritika opravdana, ali stvari nisu crne i bijele da tak u jednoj rečenici pričamo o tome. Apsolutno treba utjecat na svaku igru, ukoliko je to opravdano iz XY razloga u svezi te reciklaže.

Pa zar godinama ne igramo jedne te iste igre? Igramo.

Nije da igrači previše kupuju inovativne igre, niti ih previše žele.

Hrpa indija je inovativna, pa ni ne znamo da postoje.

Recimo, jedan Returnal je za mene do sada najinovativnija PS5 igra i jedna od najboljih, ali da se nešto prodala i nije. S druge strane upitno je što znači danas inovativno - jesu li to Returnal ili Elden Ring ili ne znam, Disco Elysium? Ili Persona peti nastavak?

Flipper Pa da, ali nije tak jednostavno i banalno reći "igramo iste igre". Sve ovisi kak taj komplet funkcionira.

Flipper Nije da igrači previše kupuju inovativne igre, niti ih previše žele.

Niti ima inovativnih igara 😃

Koliko vas je igralo inovativni Dreams?

foggy Meni je ok jer je ciklus razvoja igre više godina, a prije toga ide i produkcija. Ne možeš do te mjere predvidjeti trendove i naglo mijenjati smjer razvoja.

Fico Ne kažem da treba i da se može, kažem iz perspektive da nekad isto nije nužno super.

buz Koliko vas je igralo inovativni Dreams?

Otkud sad pitanje tko tu igra inovativne igre? Rasprava je krenula jer Tze ne voli čut da nešto nije inovativno 😃

foggy ma ovdje već po samom coveru igre vidiš da je generična. Ali nekad je i to dosta ako želiš malo akcijskog horora u ove hladne dane. 😃 Ja sam osobno znao što očekujem od ove Dead Space kopije i to je OK. S druge strane, vjerojatno nije OK od mene dati lovu za takvu jednu igru uzimajući u obzir situaciju u kojoj ću se ubrzo naći. Ali da sam pametniji…a to je sad već neka druga tema.

Flipper Recimo, jedan Returnal je za mene do sada najinovativnija PS5 igra i jedna od najboljih, ali da se nešto prodala i nije.

Za mene prodajni rezultati nisu nikakav odraz kvalitete igre ili njezine inovativnosti. I slažem se, Returnal je baš igretina koja je donesla što mnoge druge nisu.

Flipper ma ovdje već po samom coveru igre vidiš da je generična. Ali nekad je i to dosta ako želiš malo akcijskog horora u ove hladne dane. 😃

Želim, i igraćese 😃 I onda ću napisat da igra nije inovativna 😃

Igra se zove Calisto Protocol. Iz naslova se vidi da je to mindset iz 2005. godine. 6/10 na neviđeno.

yakuza_stinger Igra se zove Calisto Protocol.

Igra se zove The Callisto Protocol 😃

Kada smo se već dotaknuli inovacija.

Za koliko igara u zadnjih par godina možemo reći da su inovativne.

Naveli ste Returnal i Dreams. Osim toga?

Returnal je sjajna igra, no neznam po čemu bi bila posebno inovativna.

Rogue like žanr je postojao i prije

Priča koja je metafora za mentalno stanje protagonista isto nije ništa novog

Random level generacija je postojala za elder scrols 2 daggerfall iz kamenog doba

e sad jel mozda kombinacija svega toga inovativna, ko jako fini čušpajz. Moguće, po meni je to jedna od rijetkih igri za koje bi reko da mi drago da imam ps5

Isto kao i doom 2016 nije izumio glory killove (imao ih je npr duke nukem forever koji je bio shit)

Bit inovativan ne znači nužno biti dobar, Calisto protocol ne mislim igrat sad jer mi se ne gleda slideshow na kompu a imam ps plus extra od nedavno pa rađe odigram returnal opet

deathwish Returnal je sjajna igra, no neznam po čemu bi bila posebno inovativna.

Za mene je to prvi susret sa igrom koja u 2 sekunde učita levele, u kojoj sve pršti detaljima, koja je sklopila sve što navodiš u ruho next-gen igre, koja je fast-paced i brutalno zabavna sklapajući sve apsekte koje ima. Nije inovativna da je izmislila nešto novo tipa nove mehanike, način na koji se priča, ali je jedna od jedinih ili rijetkih koja je sve što nudi sklopila da to funkcionira na jednoj zavidnoj razini koju ja nisam do sada vidio.

deathwish e sad jel mozda kombinacija svega toga inovativna, ko jako fini čušpajz.

Da, tak to nekak u Returnalu vidim.

deathwish Isto kao i doom 2016 nije izumio glory killove (imao ih je npr duke nukem forever koji je bio shit)

Za mene je taj Doom spojio glazbu koja je napisana isključivo da te poveže sa svakom situacijom u kojoj se nađeš, i pisana je iz jedne druge perspektive koje je meni totalno promijenilo percepciju Doom guya. Ne kažem da tog nije bilo prije, ali ovdje je Mick Gordon napravio krista u malom i digao doživljaj na razinu koju ja nikad nakon toga više nisam doživio. Možda pomaže što volim metal, a igra je metal as fuck.

Znači,svi su dali igri slabiju ocjenu jer nisu dobili igru prije na recenziju.

A zapravo je igra teški klon prvog Dead Space-a.Bez ikakvih inovacija i promjena u gameplayu. @Picek ,daj recenziraj WRC Generations.