Nisam igrao original, nekako me nije privukao, no tada još nisam ni bio u tom nekom zombi settingu (tek sam s prvim Dying Lightom malo počeo uživati u zombi apokalipsama). Kako je original bio osrednja igra i po kritikama, recenzijama te nije baš bilo previše fanova, baš me čudilo da je ova igra tako prošla kod publike i u recenzijama kao osrednja do dobra igra, no ništa više od toga. Ja sam ovoj igri dao sve; prošao ju uzduž i poprijeko i to za 45 sati, a igra mi je vratila to s kamatama. Rekao bih u svome slučaju kako mi je sijela kao budali šamar te da je jedna od zasigurno podcjenjenijih igara generacije.
*
*
Priča, likovi i humor toliko pašu uz ovaj setting i atmosferu da sam samo molio da neki bitan segment igre ne fejla i na moju veliku sreću nije. Samo se nasmijem na komentare koji se izruguju priči, kao da je nešto najgore što su doživjeli u igrama, no ako shvatite kakva je ovo igra i da je sama priča, naracija te dijalozi likova obljepljeno klišejima, dobrom zajebancijom i jeftinim humorom, onda se te ne treba tražiti najbolja priča godine. Čak ju ne bih opisao kao da je u službi igre i da je dovoljno adekvatna, nego mi je baš sjela i obožavam igru toliko da ću ju zasigurno još puno puta proći. Ukoliko vas moj tekst natjera da malo krenete s igrom, nemojte odustati ako vas ne primi odmah, nije ni mene. Tri puta sam se vraćao igri kroz duži period, da bih zadnjih 20 sati odigrao u tri dana praktički. A u prilog mi je išlo i bolovanje na kojem sam nažalost završio jel...
*
Prvo igra ima spektakularni uvod, prolog ili kako ćete. I ono što me se odmah dojmilo je audio vizualna prezentacija i cijeli taj grafički identitet igre - pun pogodak. Pogotovo kada znamo da je igra promjenila od svoje prve najave tri developera i da je jedva ugledala svijetlo dana. I kada to sve oduzmem i zbrojim plus ono što ću navesti još u recenziji ovoj svojoj kao subjektivnom dojmu, jest da je igra na kraju krajeva meni masterpiece i da sam jako jako veliki fan ove igre. Ono što igra sjajno radi jest da je ovo polulineralni open world naslov. Nakon što sve kvartove Los Angelesa obneiđete iako se mogu uvijek rješavati sidequestovi i istraživati svi djelovi grada, opet priča na sjajan način vodi linearnu politiku te su maing questovi baš evo top topova. Cijeli taj ritam igre, od odličnih dijaloga, zajebancije, koljačine, istraživanja, lootanja, craftinga oružja, municije, gadgeta, perkova i skillova, sve mi je tako dobro pogođeno, da eto nemam nikakvu zamjerku. U prvoj polovici je igra čak malo za moj ukus i preteška, no kada se izgradimo kroz skillove, bolja oružja i perkove igra više toliko ne frustrira težinom. Još kada dobijemo ala Cratos Rage u jednom trenutku igre stvari se bitno mjenjaju. Igra na početku nudi izbor likova i jako sam sretan da sam odabrao upravo Jacoba koji je bio i nekako logičan izbor, budući da je u glavnom fokusu na svakom igrinom promo materijalu i marketingu. Jacob je spaljevina žešća. Njegovi komentari, podjebavanja, ma predobro napisan lik. Svi su likovi dobro napisani. Neprijatelji su mi wow i ono što me je u prvom djelu igre zbog težine malo frustiralo, kasnije sam promjenio cijeli koncept borbe. Jer sam u prvoj polovici igre doslovce samo s batinama, mačetama i noževima sjeckao neprijatelje, da bi kasnije se pojavila i vatrena oružja koja su fantastična. Baš su ono, sjajno napravljna i napucavanje je mesnato i odlično. Sidequestovi su mi isto tako bili baš zabavni. I da igra jako nagrađuje maksimalno istraživanja, jer resursa ima, ali treba gledat svugdje. Mislim da sam doslovce sve i jednu moguću prostoriju pročešljao, pa mi je zato i trebalo toliko da kompletiram igru. Kraj je bolesno dobar i nemogu vam opisat koliko mi je drago da je igra u cijelosti fantastična. Savršen početak i kraj, pejsing igre, priča, ma sve. Atmosfera. Igra izgleda jebeno fantastično. One vile, bazeni, pa pješćane plaže po noći. Teksture su vrh. Igra uglađena u 60 FPS-a, bez bugova, ispolirana do maksimuma. Šta reći? Siguran sam neće svima biti tako wow ili odlična; no eto došla mi je u pravom vremenu kada mi se baš igralo nešto ovako krvavo, otkačeno i kvalitetno. Čitao sam par recenzija i ponovno često takvi dragulji dođu u ruke recenezetima kojima se ni ne igra takva igra. Omalovažavanje priče ove igre me podsjeća kada su priču Mafije II proglasili lošom - komedijaši. Preporuka ako vam se svidio tekst i igra kasnije postaje sve bolja i bolja. Ima svega, od napucavanja, istraživanja, predobrih lokacija, makljaža, adrenalina i na kraju krajeva jedan fantastično zaokružen proizvod.