Završio s pričom i velikom većinom side-questova i ostalih stvari (missing persons, lost and found potraga za oružjem…) igra mi je i dalje top, jedna od najdražih zombie igara ikad, non-stop, krvava zombie zabava. Podijelio bih par misli i onda zapravo napravio "mini-review" oba expansiona (Haus i SoLA)
- Max level je 30 , možda ljudima neće smetat ali kroz igru sam brzo prolazio kroz levele (side i main questovi daju najviše experiencea, dok zombie killovi, ovisi koja vrsta, daju od 15 do 30 i više XP-ja) i taman par questova prije kraja igre sam bio maxed out, u usporedbi s originalima kod kojih su max leveli bili 50 (original) i 70 (Riptide) ovdje me iznenadilo. S druge strane, Prelazak igre s drugim likom bude puno bezbolniji.
- Account Challenges: rješavanjem raznih challangeva u igri (npr: ubij x broj ove vrste zombija) otključavaju se trajni buffovi koji vrijede sa svim likovima u igri (npr. veći health, health regen, stamina, weapon damage….). Ne mogu opisat koliko je to super ideja za ovakav tip igre, pa kad je core gameplay tako zabavan i nudi se više igrivih likova, ajde da slijedeći playthrough bude bezbolniji igraču i da se nagradi njegov/njezin trud.
- Veliki dio progressiona je vezan uz rješavanje main questova, čak se i nakon kraja igre otključaju dodatni endgame questovi, pa bih čak i na jednu ruku preporučio da se prođe main story odmah, jer će uvijek bit prilike za side questove i sve drugo kasnije.
- Legendary oružja su stvarno legendary, imaju built-in bolesno dobre perkove, ali i svi su unique, te se jedino mogu dobiti putem nekih kasnijih side questova i prelaskom svih main questova.
- Sva oružja su podijeljena u arhetipove, svaki ima svoji pristup combatu i gdje ćeš ciljat zombije (npr. headhunter oružja će radit critical damage ako ciljaš u glavu dok maiming oružja će masu štete radit na rukama i nogama).
- Autophage tiers: prolaskom kroz main questove otključavaju se novi abilities, naročito rage, koji je super, ali nakon njega se otključava i autophage sistem. Autophage funkcionira tako da neke skill cards imaju mali simbol na njima koji povećava autophage level. Level 1 produžuje trajanje ragea ali smanjuje max health, level 2 još više produžuje rage ali smanjuje stamina regen dok level 3 daje ogromne buffove rage sistemu ali nema više regenerating healtha i svi healing itemi: energy drinks, protein bars i medkits, vraćaju puno manje zdravlja nazad ALI… Svaki zombie kill vraća o g r o m n i komad healthbara nazad, risk & reward)
H A U S (12,99€ Steam i PSN store)
Creepy kult milijunaša koji se spremaju za nadolazeću apokalipsu, latex zombiji, samostreli, wtf trenuci i….
TL;DR:
Expansion se može pokrenuti vrlo blizu samog početka igre preko malene pozivnice koja ošamuti glavnog lika/likicu i probude se kod ulaza u ogromnu villu. Početak je tih, atmosferičan, totalni preokret od kaosa u LA.
Kroz audio logove i collectable tekstove se može otkriti proces inicijacije u kult i kroz šta sve ljudi prolaze unutra, fora lore!
Najveći adut ovom expansionu je njegov visualni stil, svaki dio vile je posebno dizajniran i totalno tonski i vizualno različit (američki cul-de-sac, mračna šuma s mašinama koje izbacuju umjetnu maglu i LED ekranima koje daju iluziju ogromne šumetine i nekih mračnih figura kako se kreću u daljini, berlinski brutalistički/industrial noćni klub iz pakla s ogromnim jamama), no expansion ima i dosta mana,
Kao što je barba Miro rekao, expansion je izuzetno kratak i služi se taktikama da mu se umjetno produži trajanje (npr. pola expansiona nije moguće preći dok se ne otključa specifični ability u main questu base igre)
Nema novih zombija, samo novi izgled za (skoro) sve vrste zombija ali s expansionom su dodali samostrele u igru koji mogu biti quest reward i regular drop u chestovima kod nekih zombija.
Kroz expansion mogu se naći par unique skill cardsa (najdraži mi je Konstantin's gift, svaki put kad te zombie ozlijedi, nastane AoE explozija oko tebe koja odgurne sve zombije i nanosi težak damage i onda ide na cooldown od cca. 8 sekundi)
Osim bolesnih visuala, mystery cult priče i jednog novog weapon typea, Haus ne pruža puno toga za 13 eura, preporuka je da se uzme ili na popustu ili da se uštedi za SoLa expansion jer skippanjem Hausa ne propuštate puno toga.
SoLA (14,99€ Steam i PSN store)
TL;DR: Woodstock '99 na stereoidima, ako vam je DI2 bio dobar i želite još, SoLA nudi još toga!
Po tonu i izgledu puno bliži base igri nego Haus, SoLA kao expansion pokazuje kako bi glazbeni festival izgledao kad bi odjednom izbila zombi apokalipsa (spoiler: jako crven)
Layout mape mi je fora dizajniran, safe house je u sredini mape, dok svi eventovi i questovi su rasprostranjeni oko nje i primarno u kutevima, tako da se ima šta za istraživat u bilo kojem smjeru.
Story mi je osobno bio okay, na početku te privuče misterij da je došlo do outbreaka na festivalu, bez da je itko bio zaražen i onda se krene u istragu.
U expansionu se pojavljuju 2 nove vrste zombija! Whippers i Clotters.
Whippers
Nova vrsta zombija koja koristi svoja crijeva kao bič s AoE damageom i posebnim debuffom koji onemogućuje korištenje fury modea!
Whip it good!
Clotters
Creepy… Ne znam ako se oni mogu klasificirati kao zombiji, developeri su ih dizajnirali s namjerom da izguraju što više iz DI2 gore sistema, ove nakaze se stvaraju iz raznih tjelesnih ostataka zombija i ambushaju igrače. nakon par sekundi će se doslovno rastopiti u gomilu krvi i kostiju te će se ponovno pojaviti negdje drugdje… Kao neki T-1000 iz Terminatora 2 ali umjesto metala on koristi krv i meso.
Side questovi expansiona su puno teži nego DI2 ili Haus, neke od stvari u ovom expansionu će se najbolje rješavat s nekim u timu.
Za sad sam u SoLa expansionu našao 2 legendary oružja, Ripper (isti iz originalnog Dead Islanda) i sawblade launcher, brutala!
SoLA duže traje i ima raznih side questova, za razliku od Hausa, ovog apsolutno mogu preporučiti!