chono U vrijeme kada je Prosinečki mogao igrati punih 50 minuta nije bilo društvenih mreža. Instagram, TikTok, Twitch, čak i YouTube. Sve su izvori. I da, dok je velikom većinom stvar i do odgoja, ujedno je i do utjecaja okoline, a influenceri i općenito popularne internetske persone itekako imaju utjecaj. Kao što Tzeky kaže, u takvom svakodnevno eksponiranom svijetu poznate osobe imaju određenu odgovornost s obzirom da imaju već spomenuti utjecaj. Naravno, tu se može potegnuti čitava priča o kritičkom razmišljanju, padanju pod utjecaj demagogije, kvaliteti edukacije, ma apsolutno se svašta može iz ovoga izvući u zasebnu diskusiju, no ono što ciljam kao specifičnu nit je da današnji svijet nije isti svijet kakav je bio kad si ti odrastao. Štoviše, nije sličan ni mom svijetu, a još sam statistički mlad. Imao sam mobitel od prvog osnovne, samo za pozive roditeljima. Plavi Siemens s crnom antenicom. Još je negdje u ladici. Danas klinci imaju smartfonove i odmah su izloženi internetu.
I opet, ne mogu biti ko smežurani starac (još) pa reći da to uništava mladež. Riječ je samo o drugoj generaciji i drugom načinu odrastanja, no to za sobom onda i povlači da se način odgoja mora mijenjati. Problem je što je puno današnjih roditelja imalo nekvalitetnu edukaciju ili loš odgoj pa se to prenosi onda i na buduće generacije. Kažem, svašta nešto, a i sam sam krenuo pisati u različitim smjerovima. 😄
EDIT: Da se samo nadovežem na ideju da roditelji jure za parama i poslom. S obzirom na rastuće životne troškove i manju kupovnu moć, nije riječ o tome da žele juriti, već moraju. Nemaju svi privilegiju biti u traženoj struci i to se sve češće svodi na to da ili oba roditelja rade ili jedan radi dva posla. Rješenje problema kreće od ljudi koji se nalaze u problemima jer je sustav problematičan, a sustav je problematičan zbog ljudi i tako u krug dok netko ne odluči da je dosta stvarno dosta.