Picek nije više, nego gledaš rang i kvalitetu opreme.

Uglavnom se skoro uvijek preporuča Shimano. Najpouzdaniji, najjeftinije održavanje i najveći broj zamjenskih dijelova. I sad imaš rangove Shimana za brdske i za cestovne.

Brdski su (ovak iz glave):

Tourney
Altus
Acera
Alivio
Deore
XT
SLX

Dok su cestovni:

Claris
Sora
Tiagra
105
Ultegra
Dura-Ace

Osim toga, gledaju se i vilice, jel ju opće imaš, koji proizvođač, jel uljna ili zračna, jel ima remote lockout ili ne. Gledaju se kočnice. Ma svašta ti ima rangove. I obruči kotača i žbice, a sama rama da ne govorim.

Picek dvije različite vrste bicikala sa dvije različite grupe oprema. Trek je odličan omjer dobivenog uloženog, za jamisa nemam pojma. 😃

Picek Ma samo si razmisli da li si osoba s karakterom. Hočeš se držati planiranog treninga, da li češ sa vremenom/ekipom ići na duže ture uzmi u obzir zg ceste i samu infrastrukturu za cestovnjaka koja je po meni osobno očajna i onda donesi odluku, jer sa trekom se nečeš zaje, a sa cestovnim češ se lako.

Jer u startu će te sigurno držati euforija, adrenalin imam i sam kolega koje sam nagovorio kad su se nabrijavali na enduro vožnje kupili nove bajkove iako sam sugerirao da radije posude/rentaju ili uzmu rabljeni enduro bajk. Htjeli novi pljunuli 20-30k za bajk otišli samnom par puta na sljeme,velebit u sloveniju i zaključili da to nije za njih. Tu nastaje problem imaš bajk koji je skup, a relativno brzo mu pada cijena samo kad ga isfuras iz ducana racunaj 3-4k kn na takvom bajku manje.

led_zeppelin nemam problema s euforijom jer sam pripremao maraton dok me nije sjebala ozljeda koljena. Ako mi nije problem trčati 30+ kilometara na treninzima onda mi neće biti problem voziti bajk 🙂 Sudeći prema svim iskustvima i komentarima koje sam ovdje dobio mislim da će ipak ostati Trek. Sumnjam da ću ići na neke enduro vožnje, primarna funkcija bicikla bila bi nadopuna treninga trčanja odnosno zamjena za trčanje kad će zezati koljeno. Znači max 40-50km po treningu. Uvijek se može zalomiti da odem na neku vožnju 50+km no to će biti jako rijetko.

Picek U najgorem slučaju zatraži u rog jomi da ti daju da provozaš crveni trek i nekog cestovnjaka, pa ces vidjeti sta ti bolje lezi. Mozes se cak i sa jednim i sa drugim probati popesti i spustiti prema šalati uz kent banku.

• [deleted]

Picek ja sam isto kupio bajk da ga ubacim uz trkacke treninge, meni je mtb bio dovoljan za to sto sam trazio jer vecinom se vozim po sumi ili odem cestom na sljeme a te ture na kraju uvijek budu oko 50km.

Stvar je da za trkacki trening potrosim sat, dva ako radim duzinu dok za bajk uvijek min 2 sata pa do 5.

Tak da dok me ne muce ozljede bajk izvucem mozda jednom tjedno tak da je i moja kupnja vjerojatno bila overkill i s jeftinijim bi isto tak dobro prosao.

Cim te prode malo koljeno opet budes vise trcao a manje na bajku tak da mislim da ti je onaj trek sasvim dovoljan, ali naravno prije ga probaj.

A sto se tice opreme, postoji velika razlika i ni ne znas dok ne probas bolje pa bi rade isao na trek s boljom opremom nego na ovaj gravel s pocetnom.

Na kraju svega najbolje ti je probat oba i mozda kupis neki treci 😁

@Tzereen @led_zeppelin @[deleted] odem danas u Marko Projekt cisto da vidim ovaj Jamis za 8k kuna i covjek mi objasni da ima osnovnu opremu (entry level Shimano, disk kocnice s onom gumicom, nisu hidraulicke itd.) No onda mi pokaze ovo na linku i jos kaze da imaju mogucnost placanja na 24 rate. Jedino kaj je bajk rezerviran do sutra ili ponedjeljka.

https://markoprojekt.com/jamis-renegade-s3-2021-proizvod-13706/

Jebemu sve, zapalio sam se skroz i ak lik odustane cak bi to uzeo no probat cu uz njega i Trek. Ne znam kak sam dosao s 5k na 11k kuna 😭

Picek aha mislio sam ak ideš keš tu se onda da još izmusti neki popust. Al to ti tak u principu ide kreneš s jednom cifrom završiš na 2-3x većoj. 😁 Imaš dolje niže link za popust ako si učlanjen u sindikat biciklista, negdje ima i popusta na bajkove, drugdje dodatnu opremu pa kad češ htjeti nađemo se pa ti preko moje članske izmuzemo još neki popust.

https://sindikatbiciklista.hr/popusti/

• [deleted]

A gle tom logikom mozes doci do 100 tisuca kuna 🤣 uvijek ima bolji bajk i vecinom onaj skuplji je i bolji.

Znas najbolje do koje cijene zelis i najbolje ti se drzat toga, jer i kad ga kupis tu nije kraj, racunaj na jos 1000 kuna opreme u startu i onda pocni dodavat ostale troskove odrzavanja bajka. A sto skuplji bajk imas to ces ga htjet i “bolje” odrzavat.

Biciklizam je skup sport

Picek

Nisam neki stručnjak, ali zaista mislim da tebi takav bike ne treba niti će ti ikada trebati.

Trek ti je sigurno dovoljno dobar, usudio bih se reći i top tvojim potrebama.

Al niti nije do novaca, već potreba.

Radije spremi tu razliku novaca u džep tj istu potroši na dodatnu opremu.

BTW

Ne znam gdje živiš, ali pazi gdje ostavljaš bike, kradu se ko ludi.

Torla zivim u kuci i imam svoju garazu tako da mi nije problem za bajk, nemre ga nitko popaliti 😊

Pretpostavljam da mi je Trek vise nego dovoljan no gledam ako zagrizem za bajk kao za trcanje (a ide u tom smjeru) da ne moram za godinu dana kupovati novi. Radije sad potrosim malo vise pa da sam miran godinama.

Vec me kolega s posla i sogor ganjaju da idemo voziti skupa, a sogor priprema half ironman.

led_zeppelin @Picek računaj si što ti od ovoga treba. Di je još neki dres za duže vožnje. Nakupi ti se to, na novi bajk jos 100-200€ ode samo za opremu. Imaj i to na umu. U najgorem slučaju kaciga i nosac bidona i boca tu ti već ode 100tinjak €