buz tocno to! Ja u principu ne guram nego se mucim u prvoj a sa ovim susjedovim sa isto tako isao 14-15kmh bez problema.

Jučer sam malo više isprobao bicikl, vrlo sam zadovoljan.

Kad se vraćam doma je uspon na kojem sam prije 3 godine odustao od biciklizma. Od Granešine prema Vidovcu gore. Nije nešto pretjerano strmo, ali je nekoliko kilometara stalnog uspona, krepao sam i nije mi bio gušt.

Jučer lagano 25 km/h gore bez ikakvih problema.

4 dana kasnije

Jučer sam jednu rundu s rođakom napravio. Vrijeme je bilo taman, ni prehladno ni pretoplo. Sve se zeleni nakon ovih 4 tjedna kiše.

1 / 4

Planiram i sutra odvoziti, dužina runde i uspona ovisi o tome tko ide samnom. Moram se prilagoditi najslabijoj kariki.

Današnji izlet biciklom je baš bio iscrpljujuć. Napravili smo preko 1000 metara uspona. Što je najgore, od pola puta je bio stalno isti jak nagib. Nikako da se malo odmoriš uz ravniji put.

Sada treba sutrašnji dan na poslu preživjeti, sve me boli.

Ova divota mi je 8 minuta od kuće biciklom. A ja sam evo sad tu prvi put. 🥴

11 dana kasnije

Jučer šogi i ja odradili finu rutu od Pule do Rovinja i natrag. Plan je bio 40-50km, na kraju odvalili preko stotke 🙂

mjesec kasnije

Dečkovi….

Imate neku preporuku trekking bicikla? DO nekih ajmo reći 1000€. Uz napomenu da sam 99% veličina L.

I jedno ozbiljnije pitanje: Da li je Deore oprema mjenjača neki sweat spot? Za nekoga tko nejde u brda i ne vozi se zahtjevnijim rutama…. ili je i npr. Alivio/Altus ok?

U dućanima i u razgovoru s poznatima dobivam različite odgovore/mišljenja pa ne znam gdje da podvučem crtu….

Torla što sam ja čuo i čitao, deore i deore xt ima najbolji omjer kvalitete/cijene. Ima i boljih, ali ih ne ugrađuju u bicikla ispod 1000€. Ja na svom mtb imam deore xt i jako sam zadovoljan, već me treću godinu služi bez problema. Mijenjanje brzina ide glatko.

milicevic87

svaki put kad ti postavis neku sliku ja se zavjetujem da moram doc u posjetu tamo. Prejebeno izgleda taj grad u kotlini i priroda oko njega. Ima li sto turizma tamo u ljetu?

MTB još i ima.

Ali ja ću vrlo vjerojatno na trekking.

A njega baš i nema ispod 900, 1000.

To je zajeb

Deore je nekakav "sweet spot" za malo ozbiljniji bajk ali moras uzeti u obzir da, recimo, Deore iz 2023ce i Deore iz 2018te nisu isti. Kada se grupa updatea (Shimano izmisli nesto novo) onda obicno postojeci feature prebace u grupu ispod, tako da ono sto je danas Alivio je prije nekog vremena bio Deore.

Za treking bike mislim da ti je dovoljna i Alivio grupa jer su to vec solidne komponente, ako se ne varam od tu krece i Octalink pogon tako da je to za normalnu voznju i vise nego pristojno. Da uzimas mtb i mislis se vise drndati po sumama rekao bi barem Deore ali ovako, za po gradu, mislim da je Alivio dovoljan. Takodjer moras uzeti u obzir da sto je bolja grupa to su komponente skuplje pa tako i djelovi za odrzavanje.

EDIT: Gledam malo cijene i majko mila! Pa za 800tinjak eura oni sad stavljaju Acera i Altus komponente na bajk??

Fenix ima turista i ljeti i zimi. Ljeti ljudi dolaze zbog planinarenja i općenito rekreacije u brdima, a zimi zbog skijanja. Piće i jelo tu di sam ja košta otprilike ko kod nas na moru u glavnoj sezoni.

Ja sam tek prije 3 godine počeo redovno planinariti i biciklirati. A mountainbiking mi je čak i draži, jer mrzim hodati nizbrdo, a biciklom je to zabavnije.

Tu se može doći biciklom. 1905 mnv

A ovdje samo pješke, jer je jako strmo. 2400 mnv

Fora je što od stana mogu krenuti biciklom, ne moram paliti auto, sve je tu maltene pred vratima.

Ima planina koliko ti srce poželi, trebalo bi ti par godina da sve ovo što je u blizini obiđeš.

moschus EDIT: Gledam malo cijene i majko mila! Pa za 800tinjak eura oni sad stavljaju Acera i Altus komponente na bajk??

Pa da, otišlo je sve k vragu.

Gledam bike već par godina tako da odokativno pratim cijene, i sada Deore na MTB možeš naći za npr. 5500 jedva.
            Ali Deore na trekkingu možeš naći tek od nekih 6700 na dalje.

Zato sam u dilemi koju vrstu bike uopće kupiti. Na MTB mi smetaju debeli kotači, ali sam svjestan da ih mogu zamijeniti nešto tanjim.

Trekking moram probati, ali i MTB, jer mi je jako bitan položaj tijela na bike, s obzirom da sam imao operaciju diska….

Vidjet ću još

Najbitnije si rekao… Bajk moras probati! U Keindlu su bili poprilicno ljubazni kada sam bio kod njih prije par godina i dali mi da isprobavam po parkingu koja velicina mi pase. Realno trebao bi par duzih voznji napraviti da vidis kako ti lezi bajk ali to je nemoguce.

Zapravo ti i nije neka velika razlika mtb-treking ako ne mislis ici u ozbiljniji offroad. Na treking lako stavis malo sire gume ako treba ili na mtb stavis neke koje po gaznoj povrsini imaju njeznije ripne pa nemas osjecaj kao da vozis traktor. Ja sam imao prije treking bajk sa Deore/Alivio a zadnjih 5-6 godina imam Cube Race One mtb sa XT/SLX kombinacijom. Prednost trekinga je da je nesto brzi i laksi za voziti po cesti ili makadamu, minus su tanje gume pa moras vise paziti tramvajske tracnice po gradu ili kako se penjes i spustas sa rinzola. Ako je bajk samo za rekreaciju ja bi ti preporucio mtb jer manje moras paziti s njim gdje i kako ides. Ako je recimo za ici na posao kao sto sam ja prije isao i radio svaki dan 26km onda ipak treking.

Danas ležajeve izvadio, očistio pa ponovo podmazo, lanac promjenio (35€), sve pokretne dijelove očistio. Da bi na kraju skužio da mi škripanje/pucketanje dolazi od stezaljke kod sjedala 🤦‍♂️. Promjenio stezaljku i sada je napokon mir.

Hoce nekada skripati oko sjedala, ili stezaljka ili sama cijev ako ti upadne koje zrno pijeska ili tako nesto 😅

4 dana kasnije

Meh… prošao sam nekoliko dućana, slaba ponuda trekking bicikala. 80% su MTB. I to svi imaju debele gume, i svašta nešto.

Onda sam slučajno naletio u Keindlu na ovaj
            https://keindl-sport.hr/cube-nature-pro-frostwhitengrey-2023-proizvod-49460/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

I to zadnji, u L veličini. Sjeo sam na njega, vozio se malo i dobio jako dobar sveukupni dojam. Dobra oprema, lijepo ide, šalta, koči.

Malo me smeta što ima 3 prednja zupčanika, a ne recimo 2. I što mu prednje žice toliko strše ispred volana da je to iznimno ružno. I da, bijele je boje, koja mi za bike nije nešto specijalno. Nije niti ružna, bicikl je zapravo ok, ali eto nije moj top boja.
            Pitao sam da li je dobavljiv u ovoj brončanoj, rekli su provjeriti i javiti. Iako je brončana na slikama puno ljepša, u živo zapravo i nije.

Tako da sam sada na vagi šta napraviti….
            Preskočiti ovu sezonu i čekati slijedeću, pa odmah po dolasku novih serija kupiti bike. Ili ići s ovim bijelim.

I mali off/on topic…. kad već pišem….

Da li netko od vas možda zna nekoga u Keindlu, na poziciji s koje bi možda mogao srediti neki značajniji popust? Tipa 20+% za gotovinu….ako slučajno netko nešto može po tom pitanju, molim da mi se javi na PM.
            Hvala unaprijed!