je kad inflacija jede place a place ne rastu (bar meni).

A ak ce bit nestasica opet bu skalperi za 15k prodavali

Nema igri jer nema igri 🥲

Naravno da ima, TLOU prvi dio remastiran po sedmi oputa za 80 eura.

Izgleda da 76% čitatelja ne živi u realnom svijetu. Kada se dižu cijene plina za 450%, kada struja poskupljuje tri puta, kada sve osnovne namirnice poskupljuju, realno je za očekivati da će poskupiti i konzole jer nakon dvije godine nitko ne želi raditi s gubitkom. Kada je sony lansirao konzolu amer je plaćao galon goriva 1.5 dolara a sada ga plaća , kako gdje, oko 4.5 dolara. Stoga, na jednosatvno pitanje odgovor je još jednostavniji. Je li PS5 opravdano poskupio? Naravno. To što se nama to ne sviđa nije bitno, bitnije je što većina ljudi na ovim prostorima uskoro neće moći plaćati niti struju niti plin pa će im biti svejedno koliko je PS5 poskupio. Šira slika puno je gora.

Nije opravdano kada ruše rekorde prodaje i to nakon što su digli cijene igara na 80€. Ovo je samo perverzna opsesija korporacija da održe beskonačni rast, nešto što je nemoguće.

Opravdano je svako poskupljenje, jer ne vidim nikoga na ulici da se buni. 🙂

Što znači Hrvatima je dobro, a HDZ i SDP su naš spas.

Znaš da je postalo gusto kad i sam Sony postaje skalpel 🤷‍♂️😂

Fico Kao netko tko zadnjih 10 godina radi u proizvodnji kažem ti da je opravdano.

3 godine sam formirao cijene za proizvode i znam kako to funkcionira.

Dati ću ti primjer. 2013. prodajna cijena proizvoda nam je bila 280 eura. U sljedećih 5 godina plaće i materijal se toliko povećao da nam je proizvodna cijena premašila prodajnu i bili smo prisiljeni povećati cijenu na 350 eura po komadu ostvarili cca. 50 eura zarade.

Prodajna cijena proizvoda ne može ostati ista ako se dogodi veća inflacija koja znatno diže proizvodnu cijenu.

I stalno tupiš jedno te isto a nisi u pravu.

Kada se poveća cijena rada, materijala i energije povećava se i cijena proizvoda.

StarFox_N Prvo moramo napraviti distinkciju između vrste proizvoda. Nije isto uspoređivati prodaju igara i prodaju, primjerice, auta. Baš zbog toga moramo uzeti u obzir da igre u zadnjih desetak godina nisu jednokratna kupovina, već su popraćene DLC-ima, posebnim izdanjima, naplaćivanjem grafičkih postavki i mikrotransakcijama. Na to nadodaj da svaka digitalna kupovina za PlayStation prolazi kroz PSN koji uzima 30% svake transakcije, da su njihove ekskluzive najskuplje igre na tržištu gdje naplaćuju čak i grafičke postave te da se naplaćuje igranje igara online i korištenje oblaka i moraš imati apsolutno najnesposobniju upravu na svijetu da se dovedeš u probleme kada se dogode turbulencije na tržištu. Da ne govorim da su developeri i testeri videoigara najslabije plaćeni ljudi u programerskoj struci.

Govorimo o firmi koja je nedavno odradila akviziciju Bungieja u milijardama dolara kako bi radili na live service mehanikama i igrama.

O kojem vi poskupljenju pricate?

Pa Sony je samo izjednacio svijetske cijene sa Hrvatskim.

Opet smo bili prvi i mislili unaprid

Fićo, ti bi se morao preseliti u šumu i živjeti od prirode da bi mogao zadovoljiti te woke porive koje njeguješ. Licemjerno je onda da imaš PlayStation, mobitel i slično, vidiš kako su grozne ove korporacije.

Mene samo zanima kada ces moc doc u ducan i kupit samo konzolu…

buz Super, sad je woke prigovarati na pohlepni porast cijena. Ok.

Inače, PS5 sam kupio po MSRP-u i nemam mobitel od deset tisuća kuna.

No neka, 7000kn bundle koji će nas dočekati za mjesec dana je super ponuda. Ipak treba razmišljati o jadnom Sonyju, maloj domaćoj firmi koja jedva krpa kraj s krajem. Jedva čekam za mjesec dana vidjeti kako se hvale rekordnom prodajom nečega.

Ja sam ga platio u predprodaji 3500kn(disk.ver) , ovo je sad suludo 7k keka sa igrama kojih imas ko pljeve na njuški lol.

PS5 treba kupit onda kada izađe PS6 jer će logikom stvari bit puno jeftiniji. Tada ću ga možda kupiti ako me igrice budu još držale ako ne, ko ga jebe!

Fico Nisam mislio ništa ružno, već mi se čini da su ti neki komentari u posljednje vrijeme zatrovani nekim ideološkim stavovima, bez uporišta u realnosti. Banalizirao si neke stvari radi poante.

Primjer: Ti si direktor tvornice konzola, dobavljač plastike ti je povisio cijene, dobavljači komponenti su ti povisili cijene, cijene prijevoza su ti porasle. Inflacija je i moraš radnicima povisiti plaće da ti ne odu negdje drugdje raditi. Cijene energenata ti rastu, a treba grijati, hladiti prostore i napajati strojeve strujom.

Zašto bi sad baš isključivo ti trebao amortizirati sve te povećane troškove prema potrošačima, pogotovo u neizvjesnim vremenima koja ti slijede? Vrijedi za bilo koju firmu, nije uopće bitno koji je brend. Voli se generalizirati neka firma kao grozna kapitalistička, ali se zaboravi uzeti u obzir koliko njenih radnika i njihovih obitelji živi od toga. Morali bi iduće godine pogledati njihove poslovne knjige za ovu godinu pa se lako provjeri jesu li digli cijene da nas dodatno izmuzu i zarade ili su stvarno na taj način očuvali firmu i radna mjesta.

Naravno moram napomenuti da mi kao potrošaču to nikako nije drago, ali jasno mi je zašto je to tako. Živimo u globaliziranoj ekonomiji i kad se zarola snježna kugla, uvijek se na kraju pretvori u lavinu.