Pozdrav ovako imam pitanje

Od cure tata je prije 12 godina kupio plac koji su samo ovjerili kod javnog biljeznika nije uvedeno u poreznu,i on se sad nakon tolko dugo sjetio da ima to i htjeo je njoj poklonit e sad postoji taj problem,javni biljeznik je to kao poslo u poreznu,porezna je arhivirala,u arhivi toga nema,u gruntovnicu nije poslano jer nije prijavljeno,kopiju ugovora su zagubili vlasnik placa je umro

U poreznoj stoji da je plac skinut sa bivseg vlasnika al ne stoji na koga glasi

Kako dokazat vlasnistvo

Možda će ti netko moći pomoći, no uzmi u obzir da smo mi forum za videoigre pa možda nećeš dobiti odgovor na svoje pitanje. U slučaju da ne dobiješ odgovor, preporučam ti da postaviš pitanje na legalis.hr.

Valentino

Postoji par načina.

Provjeri državni arhiv, oni isto imaju hrpu dokumenata iz porezne ili traži bilježnika preslik. Postoji mogućnost da i sud ima primjerak ako je ostavina vođena pred sudom.

Ako ipak ne možeš naći ni jedan dokument onda ćeš uzet odvjetnika pa najvjerojatnije ponovo pokrenuti ostavinsku raspravu sa naknadno pronađenom imovinom. To ćeš vidjet sa bilježnikom.

Postoji još jedna solucija a ta je da prikupiš svjedoke pa će ti odvjetnik sastavit izjavu s kojom ćeš probat upisat svoje vlasništvo.

Uglavnom bez odvjetnika nećeš moći sam to riješiti. Probaj prvo free sa bilježnikom pa ako nije baš zainteresiran idi kod odvjetnika i riješit ćeš.

To se često događa tako da se nemoj živcirat, sve se da riješit. Pozdrav!

To nije na ostavinskoj raspravi ona to trazi u tatino ime jer nam zeli poklonit plac

Setaju nas odvjetnik koji je ovjerio ugovor kaze da je on to dao poreznoj porezna kaze da su arhivirali u arhivi kazu ne cuvaju to da se obratimo javnom biljezniku 🤣 a nazalost nemozemo nac kopiju ugovora jer je davno bilo i negdje je zametnuto

Valentino

Može bit, prije su rokovi bili duži.

A da jednostavno sastavite novi ugovor ako su sve strane još žive i voljne?

Ah, ništa, vidim da je stari vlasnik umro.

Možda nasljednik te nekretnine želi potpisat novi ugovor?

Pazi,svaki novi ugovor podrazumijeva plaćanja poreza.

Valentino laže, čuvaji oni to jer moraju po zakonu ali im se ne da kopat po papirima. Inače su javni bilježnici paraziti ovog društva a država im je to omogučila i prave se kao da su neki zakon.

Kikiller nasljednik je prodao sve to u kompletu ali su imali problem sa prijepisom jer taj plac je skinut sa vlasnika pa on to nije bio u mogucnosti prodat u poreznoj stoji samo crtica kao ima vlasnik al se ne zna tko je jer pametni tata nije oso i prijavio nekretninu ni odvojio cesticu

Valentino

Mora imat vlasnika, odi na katastar.hr i tamo provjeri tko je vlasnik pa se probaj dogovorit oko prijepisa s tom osobom.

Ako je vlasnik država onda ćeš preko državnog odvjetništva riješit sve.

Ali prije svega bih ti savjetovao opet da si uzmeš odvjetnika da ti to riješi. Čak sam čin kojim tražiš upis sebe kao vlasnika nekretnine pred gruntovnicom zna biti sjeban jer oni ne priznaju pogreške u dokumentu itd.

@TITANXIS

Imaš pravo, nisu svi bilježnici isti, ima ih fleksibilnih a ima onih koji ti neće dat da otvoriš vrata ako ne platiš prvo.

I da, arhiva postoji sigurno duže od 3 godine. Ja kad sam radio kod j.b. samo smo trpali u arhivu jer je bilo prostora, nije se ništa uništavalo. Baš radi takvih stvari gdje ti neki prastari dokument može spasiti hrpu para.

Valentino Kako dokazat vlasnistvo

Valentino prijavljeno,kopiju ugovora su zagubili vlasnik placa je umro

Upravo sa ugovorom o kupnji, koji nema. Da je stvar gora, nisu ni papire sredili kako treba od početka. E sad, bez urednih papira ili dokaza o kupovini, jako teško.

Jer onda bi ja mogla ušetat nekome u stan u zagrebu i reć: ovo sam ja kupila prije 12 godina, nemam dokaza o vlasništvu, ali je moje, vjerujte mi na riječ.

Ugl, mogu platit odvjetnika i za jedno 5-10 godina možda uspije prepisat na njih. Ali lako je moguće da neće uspjet, jer nemaju nikakav dokaz da je to njihovo.

Jedan brzi edit: govorim 5-10 godina jer je meni trebalo 7 da prepišu jedno zemljište 1/1, a imala sam darovni ugovor, vlasnički list, upisano na poreznu ali nije bilo na katastar. Platila sam dosta da mi se to sredi ali je sređeno.

Jesi siguran da ti je taj odvjetnik cist?Cini mi se da je on dosta toga zajebao!

A sto se tice javnih biljeznika

Giphy - Shooting Pew Pew GIF by BrownSugarApp

Problem je sto je odraden samo kupoprodajan ugovor i ovjeren kod javnog biljeznika nista dalje nije odradeno

Valentino Meni je nepojmljivo da odvjetnik nije zadržao jednu kopiju.

Jedna kopija vama, njemu i onda dalje ustanove gruntovna, porezna, itd…