Objektivnost recenzija i subjektivnost dojmova
Bravo za prebacivanje u novu temu.
Fico Recenzija igre bi na kraju trebala reći jednu jedinu i najbitniju stvar. Je li ta igra vrijedna novca ili nije.
Mislim da se nikako ne mozemo slozit jer pocinjemo od suprotne ideje. Da li je igra vrijedna novca ne bi trebalo uopce ulazit u obzir pri pisanju recenzije, inace ista ima rok trajanja od jedva par mjeseci. Ti pokusavas kvantificirat da li ces za igru dat X kn, ne da li je igra dobra. Po toj logici f2p igre su sve od reda u konkurenciji za najbolju igru ikad jer besplatno dobijes sadrzaj, bez obzira kakav bio.
Brijač ovakav, Brijač onakav, a evo zbog Brijača se stvori ovakva dobra tema
- Uređivano
Igre su proizvod za zabavu, shodno tome recenzije su u teoriji dobar alat koje će ti reći trebaš li za tu zabavu napraviti preorder po cijeni od 80€ (150 ako kupuješ figurice od najjeftinijeg Kineza) ili potrošiti na cdkeys.com 5$ i biti ponosan zbog toga koliko pomažeš developeru za njegov trud, štiteći svoj novčanik jer su od drugih već dovoljno zaradili.
U praksi jedine objektivne recenzije su agregati poput Meta/Open Critica kojima će igrači također kontrirati jer što će njima neki elokventni kritičari na internetu govoriti što valja, a što ne. Ipak je svaki Call od Duty mužnja love, a Ubisoft još uvijek radi iste igre kao prije 15 godina.
Objektivno se možemo složiti da neki tekst na internetu o nekoj igri može preoblikovati uvjerenja prosječnog igrača temeljem YouTube videa od 10min, što je ravno šansi da netko bude open-minded prema ideji da postoji nešto što je društvo u velikoj većini doživjelo kao remek-djelo pa se zato tako i opisuje u povijesti interaktivne umjetnosti.
IMO
Recenzija nikad neće biti 100% objektivna jer koliko god se recenzent trudio, ta ljudska komponenta postoji pa shodno tome i doza subjektivnosti. Što uopće nije ni loše samo po sebi.
A pretvorit to u nešto objektivno možemo kvantificiranjem recenzija nečeg istog, i.e. Metacritic i ostalo. Ako je univerzalno mijenje što veće populacije da je neka igra 8 od 10. Onda očito objektivno jest ta igra za 8 od 10. Iako uvijek ima anomalija kao review bombing, al mislim da se to da korigirati ili ih staviti u kategoriju "izdvojenice" ili sumnjive vrijednosti. Skoro na isti način kako nećemo nasjedati na prosječno vrijednost plaće, nego medijansku i slično.
Evo jedan primjer koliko je sve to nebitno, recenzije "struke" i recenzije potrošača. Film je na trećem mjestu po zaradi ove godine, skoro na milijardi dolara.
- Uređivano
yakuza_stinger Al prvo moram cušimu završit da demantiram Foggyja.
S obzirom da si stavio RDR2 sa strane za sat vremena jer ti je dosadan, demantirao si ti sam sebe već u startu
Ono čim se ja vodim kad pišem recu je 2000 pređenih igara, samo to.
foggy pa kad je uvod spor i dosadan ko proljev, barem meni
- Uređivano
yakuza_stinger Bolje dosadan i spor uvod nego dosadna cijela igra Kad staviš igru sa strane za sat vremena, a igra traje 60-80h, to je kao da slušam Miru "nije mi odma leglo" ili kad igraš RPG pa ti kroz tih prvih sat vremena ne leži nešto. Gdje ćeš za sat vremena dat neki realan sud takvim igrama, i još gore, kak ćeš demantirat nekoga s takvim pristupom?
foggy u biti, ubaci tu i tromost kontrola koja me odbila
al s obzirom da pomalo retrogradno čistim backlog, vjerojatno ću i RDR2 ubacit
yakuza_stinger Meni je sad zanimljivo kakav ćeš imati osvrt na neke od igara jer si propustio dosta od prošle generacije, zanima me hoće ti to pomutiti dojmove ili neće
yakuza_stinger sto ces tek reci na kraj igre nesto poput toga da tanker iskljuci motore u Trsu i inercijom plovi do Rijeke
foggy za neke igre bi mogao biti različit, to definitivno stoji. Al unatoč mom trolanju, kod pisanja mišljenja mogu probat biti što objektivniji i cijeniti ono što igra nudi i kritizirati ono u čemu fejla.
Čak kad igram, nastojim bit skroz open minded.
@chono jebi se sad, znači čeka me popizditis na kvadrat
@foggy jebi se i ti sad, sad si svaki post editirao i nadodao teksta, tak da sve što odgovorih, sve pada u vodu
- Uređivano
yakuza_stinger Prehitar sam nekad
yakuza_stinger kod pisanja mišljenja mogu probat biti što objektivniji i cijeniti ono što igra nudi i kritizirati ono u čemu fejla.
Kad planiraš odigrati Fromove igre?
A svakako se radujem dojmovima Ghost of Assasin's Creeda, makar bi ti preporučio da ga odigraš nakon TLOU 2 kak smo i mi većinom
chono sto ces tek reci na kraj igre
nesto poput toga da tanker iskljuci motore u Trsu i inercijom plovi do Rijeke
Hoćeš reći da je kraj jedno nadnaravno zen iskustvo koje ne želiš da ikada prestane?
foggy Fromove igre bi mi bile totalni mazohizam. Nisam siguran jel' bi guštao u takvim igrama. Mislim, jedini način za saznati je da probam.
A za ovo Ghost of Assassin's Creed, ne znam između redaka čitam da misliš da i ja kenjam po tvojoj ocjeni? Tu sam na tvojoj strani - ako treba dodjelit nižu ocjenu, neka. Dapače, malo pooštrit kriterije ocjenjivanja nije na odmet. Ne može sve biti minimalno 8/10.
Kak se uvijek vraćamo na Tsushimu.