Fico Vrlo jednostavno. Uzmi dvije kontrirajuće recenzije TLOU2 i vidi i sam.
Kritički osvrt ne može biti subjektivan, sam termin to govori. I sam si napisao da ovisi o iskustvu i znanju, to je nešto što je mjerljivo. Interpretacija nečega je puno subjektivnija i tu se može pričati o shvaćanju određene priče što ne bi smjelo imati značajan utjecaj na konačan sud (idealno ne bi smjelo imati nikakav). Međutim, dijalozi mogu biti prirodni, a mogu biti forsirani. Glasovna gluma može biti tečna, a može biti drvena. Grafika može biti lijepa, a može biti i ružna.
Ponovit ću što sam napisao gore. Ako imate skalu od 1 do 10 s polovičnim ocjenama, subjektivni će dojam biti ona razlika između 8 i 8.5. Objektivni sud će biti ona razlika između 2 i 8.
Ne volim ovo pretvaranje da ne postoji objektivnost samo zato što ju neki nisu sposobni ili voljni prihvatiti.
Ok, ajmo po redu jer vidim da će mi ovo bit zabavno.
Prvo, kritički osvrt u svojoj definiciji podrazumijeva dozu subjektivnosti. Naravno ta subjektivnost treba u velikoj mjeri bit potkrijepljena dokazima.
"Važno je zapamtiti da u kritičkim kritikama vlada interpretacija recenzenta. Međutim, on mora napisati svoje djelo u skladu s načelima nepristranosti, tj. Ne uzimajući u obzir čimbenike koji su izvan onih koji su prikazani u pregledanom radu."
Način na koji je to jedan od profesora na faxu objasnio je da svaki kritičlki osvrt koji napišemo mora imat u sebi dio svojeg autora, inače nije kritički osvrt, već samo prepisivanje činjenica. Dvije osobe mogu i trebale bi iz istih činjenica doć do bar donekle različitih zaključka, ako nemaš ništa svoje za dopridonijet, čemu si opće išao pisat kritički osvrt? Mogao sam pročitat izvore koje si koristio.
Samim time što donosiš svoju interpretaciju nečeg, to što si na pisao nikad neće bit u potpunosti objektivno i to je točno ovo šta pišeš:
Fico Ako imate skalu od 1 do 10 s polovičnim ocjenama, subjektivni će dojam biti ona razlika između 8 i 8.5. Objektivni sud će biti ona razlika između 2 i 8.
To je slučaj kod akademskih članaka jer se najčešće analiziraju stvari koje je puno lakše kvantificirat nego određene aspekte u igrama. Takav pristup funkcionira kad gledaš da li se neka igra vrti stabilno, koliko ima bugova, kakva je rezolucija… Tebi će možda dinamičko smanjivanje rezolucije utjecat malo više na dojam i tu ćemo se razić za par postotaka, ali kad su u pitanju aspekti koje je jako teško kvantidficirat te razlike mogu bit puno veće, a po meni puno više utječu na samu kvalitetu i dojam igre nego tehnički aspekti.
Fico Međutim, dijalozi mogu biti prirodni, a mogu biti forsirani. Glasovna gluma može biti tečna, a može biti drvena. Grafika može biti lijepa, a može biti i ružna.
Ovi aspekti mogu bit dobri i loši kako kažeš, ali postoji i cijeli spektar između toga. Lako je reć da TLOU2 ima dobro grafiku a Life of Black Tiger nema, ali kako ćeš odredit razliku sa Tsushimom? Koja je od njih "bolja" i po kojoj skali to misliš odredit? Ovisno o senzibilitetu igrača tu ocjena može varirat jako puno, Nešto što je tebi lijepo, drugoj osobi može bit odbojno. Glazba i voice acting so još gori šta se toga tiče. Kako ćeš kvantificirat da li je prava glazba puštena u pravom trenutku i time podigla dojam neke scene? Kako znaš za koga i na koji način je napravljen voice acting? Naši senzibiliteti oko toga su uglavnom usklađeni sa američkom produkcijom, ali nije u cijelom svijetu isto. Kako možeš objektivan kriterij uzet u tom slučaju?
Najgore od svega, kako ćeš kvantificirat i opisat koliko je igra zabavna? To je vjerojatno najvažniji aspekt svake igre, a ne možeš do toga doć čistim brojevima i analiziranjem. Često stvari koje potpuno odstupaju od pravila i normi koje su do sada u nekom žanru postavljene ispadnu iznimno zabavne.
Igre jesu skup nula i jedinica, ali su istovremeno i više od toga. Ako ih ocjenjuješ samo kao prvo nisi obuhvatio cijelu sliku, a što više osobnog dojma uneseš u svoju ocjenu to si dalje od objektivnog. Ne kažem da je nemoguće napisat objektivnu recenziju, već da bi takva recenzija bila beskorisna za većinu igrača i mogla bi se svest na "Igra funkcionira/ne funkcionira". To je izvještaj koji QA da developerima.