Fenix I meni smeta to što se olako povlače optužbe da je netko rasista. Ili da netko ima rasističke konotacije. U srži je to isto, odnosno namjera onoga tko dodjeljuje takve epitete je ista. Tako da mi je apsolutno razumljiva potreba Buza za onakvom reakcijom. Na forumu se većina znamo godinama, poznamo se imenom i prezimenom i nikome ne treba da mu se jednog dana uz ime i prezime povezuju takve gluposti.
Ne znam kojom bih riječi opisao kako se osjećam kada se svi pozivaju na to da ih se naziva rasistima dok se ignorira što je napisano. Vjerojatno kao da netko gleda kroz moje riječi, a ne u njih. Stvarno me razočarao manjak truda da se pročita barem dio napisanog, a ne da se traži razlog za reakcijom. Garantiram da apsolutno nitko ovdje nije niti prismrdio Harvardovom testu za implicitnu privrženost koji sam prethodno već podijelio. Da jesu, mogli su bez problema naučiti da postoji jako velika razlika.
Kod svakog pojedinca postoji šansa za podsvjesnim razmišljanjima i privrženosti o bilo kojoj temi. To znači da ih na prvi pogled nismo svjesni i uopće ne definiraju je li netko rasist, homofob ili bilo koji drugi naziv za specifično razmišljanje. Svojim rezultatom, dobivenim na skali, predstavlja kolika je mogućnost da netko bude podložan određenom razmišljanju. Zbog toga, netko, koliko god svjesno ne bio rasist, ne znači da podsvijest, pod utjecajem različitih čimbenika (odgoj, obrazovanje, okolina, kultura…) nema određene preference zbog kojih razmišljamo i reagiramo na određeni način. Ideja je postati svjestan svoje podsvijesti i razmisliti o tome treba li nešto mijenjati ili ne.
Na ovo gledaš iz perspektive osobe u Hrvatskoj, koja nije multikulturalna država, a ne iz perspektive nekoga iz, recimo SAD-a, koji ima preko 300 milijuna ljudi i čini najveći melting pot kultura na svijetu. Mogao bih opet govoriti opet o još prisutnim posljedicama segregiranih kvartova, zbog kojih ovakve stvari, bile čisti PR ili ne (jer ja apsolutno ne negiram da je to nerijetka pojava), donose daleko više pozitivnih stvari nego negativnih. Mogao bih i pričati o poznatom Blue Eyes/Brown Eyes sociološkom eksperimentu. Sve bi to bilo uzalud jer ljudi žele biti uvrijeđeni.
Ovo je puno više od Velmine boje kože i drago mi je da je @ThomasAAnderson rekao nešto na što čitavo vrijeme ciljam. Ovo je širi kulturološki problem u kojemu se u jednom trenu govori kako je rasa nebitna, prije nego što se diže strka kako je nekome promijenjena boja kože. Nitko ovdje nije spomenuo da je Velmu prethodno glumila Hayley Kiyoko, već se stalno govori kako je odjednom promijenjen dizajn lika. Stalno se povlači da nije bitna boja kože i onda svi pod dizajn lika smatraju isključivo boju kože, a ne ono što je daleko bitnije za lika poput Velme – karakter. Nitko neće ni spomenuti da je Velma nastala 1969. u vrijeme kada su u SAD-u segregacijski zakoni tek bivali poništenima, što sasvim moguće objašnjava zašto je svaki od glavnih likova bijelac. Isto vrijedi i za Flinstonese ili Jetsonse koji su nastali za vrijeme segregacijskih zakona.
Nitko ne želi otići van ideje da je riječ o običnom PR-u i shvatiti da postoji jedna puno dublja, ozbiljnija tema iza koje se kriju rasprave o inkluzivnosti i boji kože. Isti razlozi zbog kojih i obični PR potezi na kraju imaju veći pozitivni utjecaj zbog normalizacije inkluzivnosti, unatoč tome što to ne stoji iz nekih odluka producenata. Isti razlog zbog kojih porezne olakšice u slučaju inkluzivnosti imaju smisla kao privremena mjera da se poradi na problemu koji se vuče još od 13 kolonija. Nitko ne želi izazivati svoje stavove, ne nužno ih preispitati iz skeptičnosti, već čisto radi toga da vidiš razmišljaš li na isti način. Ljudi se odbijaju izlagati znanju i onome što ih potencijalno može natjerati na razmišljanje.
Uvijek će biti nekoga kome će to zasmetati poput mene ili Tuhyja, i uvijek će biti nekoga poput tebe koji će to braniti zadnjom kapi krvi te smo kao takvi spali pod kotačiće PR mašinerije.
Znaš da pratim i televiziju i filmove. Prvi put da sam čuo za ovu seriju bilo je ovdje, na forumu, kada su krenule sprdnje oko boje kože jednog od likova. Ja ne pokušavam braniti PR odluke, već želim da ljudi propitkuju svoja razmišljanja i zaključke time da se izlože nekom novom znanju, nešto što se odbija čim se kosi s mišljenjem.
Ionako uzalud ovo pišem. Samo će netko reći da se derem da su ljudi rasisti i ignorirati sve napisano.
buz Naravno da nisam ja nikog mislio tužiti, niti sam se prijetio tužbama kako su pojedinci shvatili, nego sam samo htio ukazati koliko je ozbiljno to što rade.
Na kraju dana je apsolutno nebitno jesi li mislio tužiti ili nisi, jesi li prijetio ili nisi jer ja ne znam jesi li bio ozbiljan ili nisi. Povlačenjem ideje tužbe si definirao svaku našu daljnju interakciju na forumu, što me najiskrenije rastužuje daleko više nego što me živcira, ljuti ili na neki drugi način smeta.