Serija je vizualni spektakl, kostimi, glazba i specijalni efekti su 10/10, jedino gdje serija zaostaje jest u glumi koja je u većini vremena zbilja očajna.

Za krajnjeg gledatelja poput mene koji sam upoznat sa Tolkienovim radom samo kroz filmove i kroz knjigu Hobbita ovo mi je i više nego dovoljno, dok HC fanovi očito pizde i to s razlogom no treba se uzeti u obzir da na kraju dana serija nije rađena samo za njih već za masu za što veću zaradu.

Kritičari su dali dosta visoku ocjenu, iako po meni možda malo pretjerano veliku s obzirom na glumu. Trebam pogledati sezonu do kraja pa onda prosuditi ali ovo je daleko od reakcija koji pojedinci imaju.

Da. Licenca ih je kostala 250M $ i ne smiju koristiti nista iz Silmarilliona ili raditi ista drugacije od onoga kako je Tolkien zacrtao. Zato je najbolji izbor novi originalan sadrzaj. Dosta su ogranicavajuci ugovori, a nasao sam i primjer iz zadnje trilogije. U Hobbit trilogiji Gandalf prica o petorici carobnjaka koji su dosli u Middle-Earth ali se ne moze sjetiti zadnje dvojice. Ne moze se sjetiti jer je sav sadrzaj vezan u njih u Unfinished Tales i na njih nisu imali prava.

Ja sam još uvijek samo prvu pogledao. Neću stići drugu do utorka.

@wooddiebone mislim da pretjeruješ. Kužim da ti je teže ako znaš baš svaku riječ iz svih 5 knjiga napamet, ali stvarno nije posran lore. Barem po prvoj epizodi. Vidi se da je odrađeno s ljubavlju, posvetom i pažnjom.

@prayer ko ti još loše glumi osim Galadriel? Od ostalih glumaca su mi svi barem ok. A Elrond je baš izvrstan. Što mi je fakat čudno, jer mi je po trailerima on bio najveći trn u oku.

Kaiserus A prvo doba su spucali u dvije rečenice na početku prve epoizode i onda nastavili udarati u svoj bubanj.

Ne da su ga strpali u dvije rečenice nego su sve krivo napravili.

Gašenje lampi se događa na kraju Years of the Lamps, tada elfovi nisu ni bili u priči, tek kasnije ih Morgoth pronalazi na krajnjem istoku Middle eartha i pretvara ih u Orke kao provokaciju i iskrivljenje orginalne ideje Eru Iluvatara.

Galadriel se rodila u dobu nakon lampi poznatom kao Years of the Trees i otišla je u Middle-Earth da istražuje svijet, a ne da lovi Saurona.

Nakon toga stiže prvo doba koje je među najbitnijima u loreu, a obrisano je totalno jer nisu imali prava na Silmarilion i onda su koristili nekoliko rečenica iz trilogije da oskrnave i drugo doba.

Tzereen @wooddiebone mislim da pretjeruješ. Kužim da ti je teže ako znaš baš svaku riječ iz svih 5 knjiga napamet, ali stvarno nije posran lore. Barem po prvoj epizodi. Vidi se da je odrađeno s ljubavlju, posvetom i pažnjom.

Ja ne znam sve na pamet. Ovo su osnove i temelji svijeta. Nikako se ne mogu složiti da je odrađeno s ljubavlju jer je da im je stalo do lorea, pitrošili bi više novca da imaju licencu i više vremena da ispričaju čitavu priču.

Ovo je vandalizam.

Ja sam očekivao vidjeti dio o pjevanju Valara i postanku Morgotha, to jest pretvorbi u ono šta postane na kraju. Onda sve ovo šta ti pričaš kad stvori orke, ako sam dobro pohvatao, a jesam oni su smješali elfove i Valare u jedno na neki način. I da lore je posran, totalno.

wooddiebone Nikako se ne mogu složiti da je odrađeno s ljubavlju jer je da im je stalo do lorea, pitrošili bi više novca da imaju licencu i više vremena da ispričaju čitavu priču.

Istina, nakon dubinske analize možemo zaključiti da je par stotina (i više) ljudi radilo seriju preko one stvari da zgrnu samo što više love od namjerno prevarene publike.

Meni je super što sam Tolkiena čitao u 8.razredu OŠ, pa možda i postoji šansa da se nakon pogledane serije neću osjećati izdano i prevareno. Jer je otad prošlo nekih dvadesetak godina i dosta toga sam zaboravio, jelte.

prayer Kritičari su dali dosta visoku ocjenu, iako po meni možda malo pretjerano veliku s obzirom na glumu.

Misliš da bi kritičari smjeli dati lošu ocjenu kod jedne woke serije? Crni vilenjak, ženski crni patuljak bez brade i da to dobije loše ocjene.. skandalozno.

@TITANXIS jel se opet samo zeza? Pravi je zafrkant.

OT.

Išao sam baš dodatno proučavati prava i kronologiju cijele ove Amazonove investicije. Znači. Kupili su prava na, pazi sad, The Lord of The Rings knjige!! Ne Silmarillion, već LOTR. Nadalje, ne smiju raditi stvari koje su već ekranizirane. Znači, nema 3rd age i stvari iz Peter Jacksonove trilogije. I na kaj se to svodi? Na dodatke iz knjiga. Appendices.

I ok, prvotno se razmatrala priča o mladom Aragornu, da bi na kraju odabrali ovo kaj vidimo. 2nd age. Da vidimo sva ta čuda koja se spominju u filmovima, ali su tada u ruševinama. Da vidimo patuljke u naponu snage. Naravno, sve kaj se radi mora odobriti Tolkien estate koji kontroliraju da se ne ode predaleko od Tolkien lorea i ideja.

I sad na kraju, evo recenzije s možda najbolje fan stranice za Tolkien stvari - theonering.net. ta ekipa je također fakat skroz na skroz upućena u knjige, Lore, likove, sve. Diskutiraju konstantno s profesorima koji proučavaju Tolkiena i ono, vidi se da pršte znanjem.

Ovako se radi recenzija showa. To sam htio ovdje vidjeti i diskutirati s ekipom. Možda ponešto i naučiti, ali eto, postoje i drugi izvori na internetu. Za one koji ne žele čitati sve ovo ispod, ocjena je 8.5/10.

https://www.theonering.net/torwp/2022/09/01/114640-full-review-the-rings-of-power-a-sumptuous-vision-of-arda/

A evo i dodatna recenzija od suvlasnice te stranice koja se smatra casual fanom. Ne barata informacijama ko iz rukava ko ovaj prvi.

https://www.theonering.net/torwp/2022/09/02/114908-amazons-rings-of-power-is-awesome-for-the-casual-fan/

U svakom slučaju, baš bih rado da još neko pogleda seriju. Naravno, i ja da završim drugu epizodu pa da komentiramo nešto normalno i konstruktivno.

Na IMDB je 6.6, što će reći da možda i nije baš mrtvo smeće prema sudu publike. Ali uvijek mi zanimljivo za vidjeti disparitet ocjena u kontrovernim uradcima, ovdje opet prednjače 1 (24,9%) i 10 (32,7%), ostalo je raštrkano i ne prelazi 10,5%. Znači ili je nešto najbolje ikad pa dobije maksimalnu ocjenu ili dobije govno. Sredina sve manje postoji u glavama ljudi ili neka dobra kritika. Jeben je to svijet danas.

Zero ocjene će stvarno prestat imati smisla.

Treba pročitati tekst. Evo, baš čitam i na redditu službenom za ovo i ekipa je zadovoljna. Ima baš fakat fanova koji su si npr. za gledanje lembas napravili. I fanova koji znaju sve napamet pa se baš sve lijepo analizira i objašnjava. Gušt je za pratiti i može se dosta naučiti. Sad kad sam pročitao i detaljniju analizu Galadriel na osnovu isječaka iz svih knjiga, malo me manje smeta kako je napisana i odglumljena. Ako nekog zanima -

Ovaj glasni hate koji se počeo svugdje viđati, i oko ovoga i svih ostalih stvari u zadnje vrijeme, očito nije jedina stvar na internetu. Ima i dalje kvalitetnog sadržaja, debatiranja i analiza.

Tzereen skoro pa svi elfovi, imam osjećaj kao da im netko prijeti pištoljem iza kamere ili neki kurac is djeluju nervozno ali baš loše glume. Ostali glumci su mi OK ali oni su druga rasa, moguće da su htjeli uhvatiti neku vrstu uzvišenosti i važnosti sa vilenjacima no nije im prošlo pod ruku. 🤷‍♂️

Naravno, sad će krenuti teorije zavjere bez da se uopće zna o čemu se govori. IMDb ima detekciju review bombanja te se nakon nekog vremena korigiraju ocjene.

IMDb ima detekciju NEGATIVE review bombanja. Sva pozitivna 10/10 bombardiranja su ostavili.

Iii krenule su. 🙂

Ne zaslužuje bombanje ali ako ćemo biti realni serija zaslužuje 7.5 najmanje stime da ju za čvrstu 8.0 po meni koči gluma. Pogledao sam i drugu epizodu danas sa ženom koja je čitala sve knjige i kaže da nije uopće toliko loše koliko se priča. Za krajnjeg gledatelja poput mene ovo je i više nego dovoljno gledljivo.

U biti sasvim je smisleno i nečemu dati 1/10 ako su ostavili tu mogućnost i ako se netko u dovoljno smislenoj mjeri potrudi to obrazložiti. Koliko je uvjerljivo, to je druga stvar. Situacija s ocjenama korisnika "nečega" i prezentiranjem tog podatka kao relevantnog je naročito izazovan zadatak u današnje vrijeme kod uradaka koji će izazvati kontroverzu. Barem nakon izlaska bi se to trebalo stabilizirati jer je za očekivati da će ajmo reći normalnih ocjenjivača biti puno više od trolova.