Nažalost, prekomplicirano mi je preko Switch-a prebacivati screenshotove pa za sad preskačem.
Mislim da nema smisla da cijeli post stavljam pod spoiler, ovo je tema starije igre pa vjerujem da je oke da otvoreno pišem, a ako netko ne želi neki spoiler pročitati neka ne čita dalje iako baš neke spoilere oko priče ni neću otkrivati.
Anyway, završio sam igru i dojmovi su stvarno odlični. Kraj igre se ne save-a pa zapravo uvijek možete otići nazad i dalje istraživati što je još jedan plus jer ima jako puno toga što jednostavno ne otkrijete dok prolazite kroz priču. Ja nisam baš striktno prolazio samo priču niti je to u pravilu moguće jer nemate pojma radite li nešto za main story ili nešto sa strane.
Igra se neće svakome svidjeti, ali meni koji ne volim survival igre se stvarno jako svidjela. Najveći problem zbog kojeg će dosta ljudi odustati i zbog kojeg je dosta ljudi odustalo koliko čitam po netu je to što sam spomenuo gore da nemate pojma radite li nešto za main story ili ne. Na početku igre ćete, kad popravite radio, dobivati radio poruke koje ćete onda slijediti i time pratiti priču, ali u jednom trenutku igre (rekao bi early-mid game) će te poruke prestati dolaziti i bit ćete prepušteni sami sebi. Ja sam to vrijeme u početku iskoristio da upgrade-am što imam i istražim neke teritorije. Kasnije sam sam malo i guglao što dalje, ali upute su uglavnom bile da treba ići dublje istraživati što je i bilo točno na kraju.
Druga stvar koja bi mogla odbiti igrače, barem što se tiče mene, je to da je početak malo kompliciran, ne prepoznaješ materijale, ne znaš lako naći nacrte za neke stvari koje su potrebne na početku i jednostavno ti ne ide. Ja sam nakon nekoliko početnih restarta igre pogledao par videa kako craftati neke osnovne stvari kao npr. nož koji je obavezan na početku i nakon tih par stvari je sve krenulo i nisam više trebao nikakvu pomoć.
Igrao sam na Switchu iako je imam i na PS5 pa grafiku neću previše komentirati, ali level dizajn je stvarno odličan. Ako se ne varam to je indie dev radio i napraviti ovakav ekosistem i to pod vodom je stvarno za svaku pohvalu.
Priča je najbolji dio igre. Kroz cijelu igru kako idete dalje otkrivate nešto novo i zanimljivo što prije niste znali, svaki put kad otkrijete nešto novo mislite "oke, tjt onda, o tome se radi", ali ne, opet nešto novo dođe što vas oduševi i vuče da dalje istražujete i saznate što se zapravo tu dogodilo.
Nisam siguran više kako se težina zove, ali Survival bez potrebe za hranom i vodom sam na kraju odabrao. Krenuo jesam s klasičnim Survivalom, ali bilo je jednostavno previše na početku kad se još nisam ni oko kraftanja snalazio tako da sam odustao od toga i krenuo s lakšom težinom ispočeka i nije mi žao. U nekim trenucima igre sam bio toliko overwhelmed na sve stvari na kojem moram paziti dok prolazim kroz neko područje jer mi je jedan krivi potez značio da sam mrtav tak da bi mi to da mislim na hranu i vodu stvarno previše bilo. Trebalo mi je nekih 35h do kraja i sigurno bi mi i duže trebalo da neke stvari nisam guglao pogotovo gdje su neki materijali jer mi se stvarno nije dalo satima istraživati gdje da nađem neku stvar jer mi treba za neki upgrade.
Osjećaj napetosti u nekim trenucima (ovo što sam spomenuo da sam bio overwhelmed) je neopisiv. Tako nešto nisam doživio nikad u igrama. Spremao sam se danima za te neke misije istraživanja gdje sam htio da sve bude savršeno, upgrade-ao hrpu stvari, hrpu supply-a spremio u brod, označio si put manjom podmornicom do kud sam mogao i onda sam napravio pauzu par dana jer sam bio preuzbuđen, ali i preuplašen da krenem jer nisam znao što me čeka. Kad sam odlučio krenuti još nije bilo ovako vruće, ali ja sam se preznojavao kao da je 35C dok sam prolazio neke dijelove… neopisivo.
Preporučio bi svima, čak i onima koji kao ja ne vole survival igre jer se stvarno isplati odigrati. Čini mi se da je čak bila dijeljena jedno vrijeme na PS Store-u, a na Epicu je isto free dijeljenja jedno vrijeme za PC.
Nastavak koliko čujem nije dobar kao original, no svejedno ima dobre review-e pa i to jednom prilikom planiram odigrati.