chono Zapitaj se hoće li takvo što stvarati ikakve prepreke u tome da se prema osobi odnosi ravnopravno. Ako je odgovor da i ako vidiš da je to neko prevladavajuće ponašanje koje nije samo anomalija, onda bi ukazivanje na takvo što svakako bilo woke. Sam čin toga da pripada određenoj vjeri nije woke.
Primjerice, biti žena ne znači da si woke, no biti žena koja ukazuje na probleme s pravom na odabir prilikom trudnoće te na neki način aktivno radi na širenju svijesti o istome znači da si woke. Biti gay ne znači da si woke. Biti gay koji ide na Pride, pokušava se izboriti za jednakost LGBTQ+ osoba uz svim sferama drušva znači da si woke. Ideja je ukazivati i djelovati po pitanju problema, neovisno zahvaća li te taj problem na osobnoj razini.
Biti woke nije nešto negativno, samo je tako prezentirano jer je isti pojam donekle preotet u zadnjih 5-10 godina kada se počeo koristiti kao kritika nečega što se konzervativnijim osobama ne sviđa. Neću bježati da su određeni konglomerati iskoristili ideju diverzificiteta samo kako bi dobili na marketingu, ali isto tako treba priznati da je svakako dobro kada i velike tvrtke, bilo to čak i radi PR-a, ukazuju na društvene probleme.
Genesis I dokle god ima ljudi koji ne mogu prihvatiti da je određena osoba individualac koji bi trebao bez obzira na bilo što biti jednako tretiran (to uključuje apsolutno svaki aspekt društva, od rada, zakona pa do zdravstva i financija), do tada je dizanje svijesti jednostavno potrebno.
Jako često vidim kako drugi govore da je Pride nepotreban i da neka se drže svoja četiri zida. Pritom takvo mišljenje ublažuju tvrdeći da im smeta kada bilo tko ide po gradu u povorci. Međutim, nikada se toliko žustro ne bune kada budu druge povorke (primjerice Hod za život), već se bune baš kada bude Pride. Neki su ljudi svjesno homofobi, rasisti i svakakve drukčije verzije socijalne fobije, no mnogi nisu svjesni da, koliko god tvrdili da nisu, pokazuju znakove toga da jesu netolerantni prema određenim zajednicama. Dokle god takvo što postoji i dokle god se Pride ne bude tretirao na apsolutno isti način kao i druge povorke, do tada će on biti potreban. Ista je stvar i s različitim seminarima, periodima u kojima se obilježava određena kultura ili orijentacija i sl.
S obzirom da nisi odgovorio na moje pitanje, neću forsirati odgovor, no nadodat ću da sam poprilično siguran da ne bi imao gay prijatelje da im kažeš da misliš kako nisu "prirodni". To znači da osobu etiketiraš kao nekoga tko ne može biti dio društva.
I ok, nadodaješ, ali opet, ne znam kakve veze ima pedofilija s idejom wokenessa ili pak pitanja LGBTQ+ prava, zato sam i spomenuo.