Pročitaj na portalu
Članak

Cijene PlayStationa 5 su prenapuhane. Isplati li se danas kupiti PC?

Kada se i pojave u domaćim trgovinama, naši trgovci PS5 konzole prodaju debelo iznad preporučene cijene. 3850 kuna za PS5 s Blu-Ray čitačom, koliko smo plaćali u pretprodaji, danas je tek lijepa uspomena.

Prije desetak godina, slagale su se konfiguracije koje su, kak ti, pometale pod PlayStationom 4. Danas su ti kompjuteri na otpadu, a četvorka i dalje rastura.

Ja sam želio prvo složiti novi dobar komp pa sam završio na PS5, plus tek prošle godine se prešlo na 65 inch 4K TV. Gledajući samo igre i nemam neki poticaj za nadogradnju sa starog PC-a, još kad znam koliko zapravo igram, računica je tim jasnija. Ove jeseni negdje u vrijeme black fridayja bih mogao i to riješiti. Žurbe nema, neka te napuhane cijene još padaju.

fensisuperstar 980. Osjeti se da fali 2GB VRAM-a u zadnje vrijeme, ali šta je tu je.

Fico mislim da si promašio Wekyjevu poantu. U onih 400 eura su se pokušavale složit konfiguracije koje bi bile ekvivalent PS4. Tvoja kartica je 2014. koštala više nego cijela konzola, naravno da mela i da mete pod s PS4.

Fenix Moguće, no ne vidim to iz ovoga što je napisao. Ako je na to mislio, posve druga stvar.

Don't you guys have phones?

foggy Ja si kućište spakiram u džep pa komuniciram preko Discorda kad idem van.

Odavno je slučaj kod nas da cijenu plejke na počecima njegove vladavine napuhnu ko balončeka. 😀
      Po mom se ne isplati u sadašnje vrijeme plejku 5 kupovat što je jedan od razloga i zato je nemam a za prave gejmere koji igraju barem 2 put tjedno, možda za neko skorije vrijeme kad se klima stabilizira.
      Za PC isti k. Isplati se jedino ak moraš, odnosno ak ti trenutni krepa pa se bacaš u jebeni trošak.

TITANXIS S time da ako moraš kupovati PC, vjerojatnost je da nije za igranje pa i cijena potencijalno fino pada. Ok, ako radiš neki grafički dizajn ili s AutoCAD-om i sl. onda ćeš iskeširati i više nego gaming PC, ali ako je škola ili posao ili faks, tu su cijene još ok.

Fico Ok, ako radiš neki grafički dizajn ili s AutoCAD-om i sl. onda ćeš iskeširati i više nego gaming PC, ali ako je škola ili posao ili faks, tu su cijene još ok.

Ak se profesionalno baviš grafičkom obradom onda se apsolutno slažem bez obzira na cijenu, naprosto moraš i kvit.
          Za školarce i medium poslovnjake se nađe do 2800 kn solidnih lapića i to je ok za ono kaj ti pruža.

Ima i onih kaj moraju, kupovat za gejming odnosno bilo bi poželjno da imaju dobar stroj da mogu igrat i strimat najnovije igre bez štekanja a kojima je to na kraju krajeva trenutni biznis, razni YT-eri, gejming testeri i sl.

Platiš PC 10K i nikad više ne moraš ni lipe dati za ikakve pretplate, grafičke nadogradnje i kerefeje. Igre u veliku većinu slučajeva u pola cijene (a može i besplatno) i ima mogućnost nadogradnje na jače. Tih 10k što platiš se vrtoglavo brzo višestruko vrati.

Ode industrija u kurac s takvima poput tebe za cas...
              Fascinira me cinjenica da su ljudi spremni dat 10-20+tisuca kn za konfiguraciju, ali 0kn za igre.

Po meni se uvijek isplati. Nisam nikad bio toliko zadovoljan gamingom kao sad kad igram PC igre (osobito indie jer takve volim igrati i podržavati a izbor na PC-u je golem).

Ako se pita Pravednika sad su cijene taman. :-D za prodat

TITANXIS E vidiš, ovisi koja si razina strimera. Ako si imalo popularan, često imaju sponzore koji im pošalju po koju komponentu i tako se skupi, što periferije, što čistog hardvera. Pa njima i ispadne jeftinije za nabavku i slaganje konfiguracije. No opet, treba doći do toga.

prayer Platiš PC 10K i nikad više ne moraš ni lipe dati za ikakve pretplate, grafičke nadogradnje i kerefeje. Igre u veliku većinu slučajeva u pola cijene (a može i besplatno) i ima mogućnost nadogradnje na jače. Tih 10k što platiš se vrtoglavo brzo višestruko vrati.

Zadnji puta sam platio PC onak iz nule negdje 2002. nekoh 6 soma kuna. Od onda do danas kontinuirano prodaš staru komponetu i nadoplatiš za novu, barem 50% manje ulaganja, nekada i sa 0 ulaganja. Npr. mijenjao GTX 650 ti boost uz nadoplatu za GTX 760. Pa se ukazala prilika da ju prodam i za 150 kn nadoplate uzmem polovnu GTX 770. Sa tom sam se igrao godinu i pol i prodao za koliko sam ju platio i uzeo novu AMD RX 470 za te iste novce. Pa je počela prva mining groznica i došao mi tip doma sa novom GTX 1060 6gb koja je tada koštala 2400 kn da se želi mijenjati 1:1 za ovu moju od 1300 kn. Reko može. Pa nakon nekoliko godina prodao tu RTX i uzeo polovnu RTX 1070, sa kojom sam se igrao dvije godine i prodao ju za 1300 kn koliko sam ju platio, jer je počela ova druga kriza grafa, i uzeo trenutnu novu RTX 3060 Ti za 3900 kn. Znači pričamo o deset godina igrana što se grafa tiče.
                Ostalo isto košta ali opet prodaj staru, kupi novo ili polovno staro par mjeseci poput npr i7 10700F za 1500 kn polovni i vozi.
                Kao što si rekao, nema pretplata, igre na cdkeys jeftine a može se isprobati i hm hm prije kupovine ili čekati pola godine za ozbiljni popust. EPIC i besplatni naslovi... pokriješ praktički sve platforme...Microsoft igre, PC igre, multiplatform a kaplju i Sony igre, Switch emulator. Uopće ni nemam dileme što imati kao cjeloživotnu igračku.