Ja planiram iz nule graditi idući PC, sada kada se više razumijem u komponente i hardver pa mogu baš planirati što želim i kako želim. Baš zato što želim složiti mašinu kojoj ću svakih nekoliko godina zamijeniti jednu do dvije komponente. Pogotovo sada kada je napredak malo usporio.
Cijene PlayStationa 5 su prenapuhane. Isplati li se danas kupiti PC?
Ako nije problem čekati par godina da dođu PS ekskluzive na PC, onda se isplati. U suprotnom nisam siguran. Jasno, tko ima love ima sve. Od Switcha, PS5, XSX do PC-a. Meni se ne isplati jer me ne zanima igranje na PC.
Nisu ekskluzive jedino što vrijedi odigrati. Mislim da će i taj vremenski razmak biti sve kraći i kraći.
darkfenix Misli se vjv na npr Epic. Do danas su dali masu dobrih igara free, takoda imam dobar backlog kojeg nisan ni taknia. Wolfenstein,GTA, Just Cause 4, Batman serijal, Metro,Watch Dogs...
Osobno uvijek za PC gaming.
Razmišljam da uzmem novi PC a PS5 za 2-3 god.Jer je po ovoj cifri od 6000kn apsolutno neisplativ.A do onda će bit i par ekskluziva koje se valjda neće pojavit na PC-u.
Uvijek se isplati uzeti PC, bez obzira na cijenu konzole. Da gledam eksluzive vjerojatno ne bi ni igrao nista.
fensisuperstar ma tip već duže vrijeme ima Megatama brije. Samo ignore.
Uzeo sam prošle godine novi PC nakon skoro deset godina. Sad sam miran sljedećih deset godina. Grafu nisam uzeo jer se ne isplati trenutno toliko istresti novca za nju a PS5 imam tradicionalno.
Sterlok ova spika s mijenjanjem grafičkih šljaka dobro na matičnoj iz 2002 i jednojezgrenom pentiumu 3/4? Ak si onda uzel za 6k konfu, možda je i x64 athlon bil u pitanju, sigurno na 2ghz, i 512mb rama, i, kaj, 200w napajanje? ja kao nekadašnji zagovornik master rase, ne pušim ti te fore. otkad sam prešao na konzole sam se preporodio. svakih 5 godina iskeširam 500e za novu konzulu, koju prodam za 200e kod kupnje sljedeće generacije, a za tih 300e, 5 godina gaminga je jako puno.
Kirian_N64 Ti izgleda ne čitaš sa razumijevanjem a kaj pušiš tvoja stvar, možeš i debele cigare.
Napisao sam fino da sam tada zadnji puta kupio komp od nula, i da od onda pa do danas samo nadograđujem, ne samo grafičke kartice nego sve komponete po redu. Od onda do danas sam promijenio ne znam ni sam koliko procesora, matičnih ploča, napajanja, memorija, hard diskova, ssd-ova....sve po redu, ali svaki puta prodaj staru, kupi bolje polovno ili novo. Gušt mi je imati aktualan komp za što manje para, ak misliš da su to bajke, onda ni nisi iz PC entuzijast ekipe. Od na Pcekspert forum, budi član najbolje tržnice polovnog hardvera sa provjerenom ekipom, educiraj se i sl. ako ti je to interes. Ak nije, nikome ništa.
- Uređivano
Na drugu ruku ti isto tako kupuješ igre po 40% većoj cijeni, plaćaš godišnju pretplatu od 500 kuna da bi mogao igrati online, plaćaš grafičke nadogradnje i veće razrede spomenute pretplate gdje ti imaš mogućnosti isprobati igru dok je to recimo preko Steama potpuno besplatno.
Evo jedan primjer s igrama za The Quarry koja izlazi uskoro - za PC se igra može nabaviti za 38,39 eura što je nekih ajmo reći 300 kuna ugrubo dok ista ta igra košta 560 kuna na PS5, dakle razlika 260 kuna i recimo da idem kupiti 10 igara tako godišnje ja sam u plusu 2600 kuna i to samo na igrama, bez ikakvih pretplata od 500 kuna za online igranje i ostalih pizdarija.
Isto tako bi se trebalo uzeti u obzir da je gaming na PC platformi samo jedan od mnogih stvari koje možeš raditi na njoj. Stime svime na umu mislim da nisam niti malo pretjerao kad sam rekao da se više isplati (dugoročno) PC od 10K naspram konzole koja danas u bundle-u ide do 6500 kuna.
- Uređivano
Nisam npr. želio biti zločest i napisati da sam grafu koju sam kupio za 3900 kn mogao prodati za 10 000 kn tijekom ove nedavne groznice i tak pokriti sve hardverske troškove unazad ne znam ni sam koliko godina, da sam to želio. Ali nisam. Ali OK, to su tržišne anomalije a ne pravilo da gubiš na polovnom hardveru.
A mogao sam i printati novac kroz rudarenje cijelo ovo vrijeme da me to zanima, ali ne zanima.
Osobno uživam uzeti kontroler u ruke, izvaliti se i na novom TV-u nešto gejmat. PS5 sam platio više nego što je bilo razumno ali jebiga, moj izbor jer me baš puklo da uzmem. Ps5 + TV ukupno preko 10k kn - da sam želio za te novce sam mogao uzeti vjerujem više nego solidan PC ali jednostavno me u zadnjih X godina PC gaming ne vuče uopće, izuzev ovako nekih par opuštenijih igara sa ekipom. Nekom jednostavno nešto odgovara i sjeda bolje koliko god se drugima činilo nelogično.
Da, malo je feelsbad kada je neka igra free na Epicu a ja ju moram platit bar 250 kn (na popustu) ali što je tu je. A i ja se također vodim time da sad uz PS5 sam miran barem 5 godina ugodnog igranja bez da moram misliti kako ću pokrenuti i na kojim postavkama neku nadolazeću igru.
Pa to je i meni najdraže, kontroler u ruke, legnem u krevet i igram na TV-u. Monitor mi samo za Battlefiled i takva sranja i za net.
Brijac Skoro 10 godina sam imao i7 3770 i 16GB memorije uz grafu koju sam kupio nešto kasnije GTX1070 i mogao sam se prošle godine igrati bez većih problema. Znači proc i memorija skoro 10 godina a grafa oko 6 godina. Sad sam kupio i7 11700k uz 32GB memorije i SSD 980 te vjerujem da će me ako ne crkne služiti sljedećih 10 godina. Grafu nisam uzimao jer mi trenutno nije neophodna a kad cijene padnu uzet ću nešto konkurentno pa sam opet par godina miran.
Ako ce se PC koristit za nesto vise od igranja onda da, posao npr... ovako smatram da konzole pokrivaju sve sto treba prosjecnom korisniku, igranje, surfanje, streaming..
Ovo pišem kao netko tko se primarno igra na PC i kojeg više preferiram zbog multifunkcionalnosti.
Ako ćemo gledati samo gaming, PS5 od 5600kn je daleko isplatljivija investicija od PC koji je u istom rangu glede cijena.