Valjalo bi napisati koju riječ i u ovoj temi.
Baš sam jučer završio main game po peti put. 3 puta na standard, 1 na Harcore i jednom na Pro.
Što reći, a da već nije rečeno. Najbolji remake jedne od najboljih igara ikada. Sa ponosom mogu priznati da sam ogromni fanboy ove igre, onako, baš bezobrazno besramni. Uživao sam u svakom trenu igranja, nisam bio niti svjestan da će biti tako. Obzirom da sam OG RE4 završio petnaestak puta još ga se uvijek sjećam jako dobro pa mi je ovdje bilo zanimljivo vidjeti što, kako i koliko su izmijenili i poboljšali.
Ponajprije, Ashley. Znamo svi kolika je abominacija ona bila u og igri. Sjećam se da sam je nekoliko puta ostavio da je zveknu po glavi jer mi je baš išla na živce. Jednom čak nije htjela skočiti s lojtre jer je Leonu vikala "pervert" pa sam je sa užitkom ostavio da je zveknu po glavi. Ovdje, potpuno suprotna situacija. Iako RE definitivno nije serijal koji se fokusira na duboke karakterizacije likova, sa Ashley su napravili toliko dobar posao da mi je točno došlo žao kada bi bila u nevolji. Jako veliki plus, skidam im kapu radi toga.
Gamepalay je toliko dobar, fluidan, responzivan i, prije svega, zabavan. Napucavanje je toliko dobro izvedeno da mi je točno bio užitak isprobavati nova oružja. A melee potezi bolji nego ikad. Jako mi se sviđa ta apsurdnost da je Leonov udarac nogom jednako snažan kao i pucanj iz sačmarice pa se tako neprijateljima razletavaju glave kao pokošene.
Ako bi baš morao istaknuti jednu stvar koju sam primijetio kao manu to bi bila činjenica da, katkada, meci prolaze kroz neprijatelje. U prvi sam mah pomislio da samo loše ciljam ali nakon što sam kupio Infinite RPG primijetio sam da bi raketa koji put prošla kroz neprijatelje (što u slučaju RPG-a ne znači puno jer bi pri dodiru sa tlom raketa eksplodirala pa je svrha ispunjena) ali pucanje iz pištolja katkada zna biti zeznuto. Rijetko se dogodilo, ali ipak se primijeti.
Igrao sam na PS4 Pro na performance modeu, i jako se dobro izvodi. Ono što sam primijetio je sporije učitavanje tekstura (ili pak izostanak učitavanja tekstura). Nije mi smetalo ali se vidi. Što se tiče stabilnosti FPS-a, jedina lokacija gdje je osjetno pao je bila labirint u dvorcu te kada bi se na ekranu pojavilo nekoliko onih paukolikih parazita.
Mislim da neću ići osvajati S+ rank na Pro kako bi dobio Cat Ears jer se bojim da bi izgorio bez neograničenog streljiva, ali ideja svakako stoji u zraku pa se možda (jednom) i odlučim. Možda. Veliko možda. Baš jako veliko možda.
E sada Separate Ways. OG SW mi je vjerojatno najbolji mod koji sam ikada igrao. Sjećam se da sam ga završio 24 puta i svako novo odigravanje je bilo osvježavajuće iskustvo. Rimejkani SW je u SVAKOM pogledu još bolji i zapravo sam ostao zapanjen koliko toga su poboljšali i povezali sve skupa u jednu smislenu cjelinu.
Čak je i Adina priča poboljšana pa nije da samo trči uokolo u Leonovoj sjeni već i sama poduzima korake. Iako zbog voice directiona (vjerujem da nije do same glumice) katkada zvuči izmoreno i dosadno, posebno u interakciji s Leonom, sviđa mi se što su joj dodali tu komponentu ljudskosti. OG Ada mi je još uvijek bolja jer je baš ostavljala dojam prepredene, manipulativne ali senzualne žene koja, unatoč vanjštini, na neki svoj način mari za svijet oko sebe. Ovdje je taj element još više istaknut iako je senzualnost zamijenjena hladnokrvnošću pa Ada ostavlja suhoparan dojam. Meni se svidjela, iako sam očekivao još gori voice performance obzirom na kakve sam komentare naišao.
O gameplayu nemam što dodati, identičan je kao i main game uz dodatak grapple guna koji mi je valjda najdraži gadget u igrama uopće. Igranjem originalne igre uvijek mi je kroz glavu prolazila ideja da se Ada može privući neprijateljima brže i izvesti melee napad, kada sam shvatio da su i to nadodali, mojoj sreći nije bilo kraja.
Kao što sam napisao i na početku, nisam bio niti svjestan koliki sam zapravo fanboy ove igre. Volim RE općenito, ali četvorka mi je baš posebna. Planiram je još nekoliko puta proći i uživati koliko god mogu. A tu su još i Mercenaries, koliko ću samo sati na tome izgubiti i utući. Lijepa vremena.
Za kraj, pogledajte samo kako se queen Ada tuče…
Ovaj prvi potez mi je legendaran i uvijek ciljam da izvedem baš njega.
Idem sad još malo igrati, jer ću se od ovog silnog hajpa počet rollat po podu (opet)…