The One-Four-One
Najveći sam fan Modern Warfare igre iz 2019. godine, kada su napravili totalni reboot ove MW sage sa puno ozbiljnijim pristupom i čim je došla mogućnost da se nastavak preordera točno to sam i učinio. Po meni, mojem skromnom mišljnju ta "jedinica" je najbolji military shooter koji se pojavio u gamingu, bez obzira na kontekst ili tip pucačine ili simulacije. Igra je sve ono što želim od nekakve igre koja nosi naziv Modern Warfare. Apsolutno u svakom segmentu su razvalili i bilo je pomalo naivno pomisliti da bi nastavak mogao napredovati na svim poljima. Bilo kako bilo, ova recenzija bit će sukob objektivno subjektivnih dojmova pa ću je u potpunosti pokušati približiti isključivo kao nekakvo vlastito mišljenje o Task Force-u 141 i nastavku modernog ratovanja.
**
Ono što je nadrealno u početku igre i u mnogim scenama u toku igre, jest kako ona izgleda - nestvarno dobro. No opet u podosta situacija izgleda prosječno i zapravo okej (naravno ni u jednom segmentu to ne izgleda loše, no postoje leveli, odnosno misije, koje su mi showcase grafike i hrpa djelova, gdje je grafika totalni eye-candy za prste polizat i onda neki trenuci budu - ovo uopće tako ne izgleda wow. Zvuk ponovno rastura kao i "davne" 2019-te, no sada smo to već nekako i očekivali zar ne. Prvo igranje na vrhunskim slušalicama je bilo nadrealno iskustvo. A kako sam nedavno nabavio SONY WH-1000XM3, slušalice uz ovu igru su nešto stvarno bolesno dobro iskustvo. Od super realnih zvukova oružja, okoline, pa sve do distorzije i vakuma unutar slušalica pri nekakvim granatiranjima i slično. Doslovce sluške vibriraju kad je nekakav ratni kaos. Audio vizualna prezentacija nije podbacila nimalo. Za jednaku pohvalu tu su i dalje fenomenalni likovi, odlično napisani karakteri stvarno, no i priča koja ima glavu i rep. Meksikanci i karteli stvarno su odličan dodatak rebootiranoj priči, jer je originalna trilogija bila lišena Meksika, ali su bile brazilske favele u igri. Glenn Morshower je odličan Shepard i jako volim tog glumca. Novi Ghost dobio je još više mističnosti i sjajan posao voice overa je napravio s njegovim likom Samuel Roukin. Novi Soap je isto jako dobro odrađen, no čeka se treći dio i Roach!
Ono sve što je bilo jako u igri, sam spomenuo manje više u superlativima, no ima tu još stvari i za pokudit igru i jednostavno u nekim stvarima ne mogu sakriti razočaranje. Postoje pojedini djelovi igre, misije koji odskaču kvalitetom i tipom misija, koje predhodna igra jednostavno nije baš imala i lišena je bila nekakvih on rail scena kakvih je pun recimo Uncharted serijal. Ono skakanje sa automobila na druga vozila i cijela ta misija me toliko ubila u pojam, jer fakat su rađe mogli dat dvije misije kvalitetnog napucavanja i odličnog realizma, nego ovaj bullshit koji mi se nije nimalo svidio. Čak mi je odličan dio sa Ghostom i Assassin's Creed alike djelom igre u kojem iz malo drugačije perspektive upravljamo našim legendarnim duhom. Klasične "AC130" misije iz zraka isto nisu loše, iako sam očekivao da će taj dio nešto kraće trajati, pa sam se zapravo šokirao koliko to traje. Kada ova igra njeguje taj realizam pristupa modernom ratovanju, onda mi baš ovakve Uncharted on rail dionice ubiju imerziju na tisuće komadića. Sasvim nepotrebno i nadam se da u sljedećem nastavku ove priče, nećemo imat još pokoje takvo iskustvo. Znam da će se neki žaliti i na one poluotvorene stealth dionice igre, gdje je jedini način kako riješit igru gotovo neprimjetno odradit stealth misiju, no meni je to bilo orgazmično iskustvo i jako mi se svidjelo. Ne znam kako su neki majstori igru završili za ispod 4-5 sati, jer ja sam u oba prelaza natukao preko sedam sati, u prvom prelasku gotovo osam. Par likova iz jedinice nije se pojavilo u ovom nastavku, no nadam se da će to biti ispravljeno u nastavku.
Napucavanje i tehnikalije su i dalje među najnaprednijim u žanru i napokon da možemo van realism moda isključit chrosshair u postavkama. Oružja su prefaking odlična i ko voli ta MW oružja, tu će doći na svoje - ima stvarno svačega. Oni Juggernauti su mi isto bili odlični kao neprijatelji u igri, makar je skidanje njihove kacige na uvijek isti način skriptirano. One kooperativne misije su bile odlične, iako je ja i kolega hrv4tin4 nismo do kraja odigrali, no ostavit ću ponovno link na sat vremena koopanja. Nadam se da će u nekome ažuriranju još ubacit tih kooperativnih mapa i misija. Ja sam zadovoljan igrinom kampanjom, no stvarno su mogli ubacit rađe još sat i pol - dva nekakvih uber kul mega misija koje briju na tu realnost, nego usrat motku s tom potjerom koja je baš vrištala UNCHARTED cijelo vrijeme. Subjektivno jako dobra kampanja i dostojan nastavak, no objektivno je to zapravo ipak malo daleko od kvalitete prve igre. Jedva se čeka najava treće igre i čak se nadam da ne mora ovo bit nužno trilogija, nego neka rade dokle god misle da imaju inspiraciju za MW sagu.