yakuza_stinger ne jela salatu natopljenu kanalizacijom?
Montažne kuće - Gradnja, preporuke i sve ostalo
- Uređivano
Nisam dugo pisao u temi, pa ću ukratko samo... Idemo u renovaciju i odvajanje kuće iz koje sam pobjegao u ZG, tako da me montažne kuće više ne zanimaju. Jednostavno trošak da sve radim od nule ispod milijun kuna nema računice, a i to je jako optimistično. That being said, bacam se na temu koja je trenutno aktualna: Balkonske tende!
https://www.vidaxl.hr/e/vidaxl-automatska-tenda-na-uvlacenje-s-roletom-6-x-3-m-antracit/8720286396933.html
Primjer iznad je baš ono što trebam, a to je 6m širine i minimalno 2.5m da se može razvući. Paše mi mehanička da ju sam otvaram i zatvaram, ali i one na motor nisu za baciti (iako su skuplje jel). Balkon mi je 7m širok, no 6m tenda je u redu, čak optimalno možda.
Zna li itko što/tko je uopće VidaXL, imate li kakvih iskustva s njima? Bauhaus nema tende šire od 5m, a i ono što u ZG-u imaju nije više ni to, a novo im dolazi u 2.mj iduće godine (da, dobro čitate).
Postoji Hella, oni rade po narudžbi, no čujem da su tende oko 50k kuna, što je za mene odmah nope.
Ima i Aluk.hr ali nemam pojma što i kako oni rade.
@oxi @chono Imate kakvih iskustava s tendama i otkud ih nabaviti? Ne bih htio uzeti preko VidaXL-a koji su online shop, pa da dobijem neku kinesku kvalitetu svega redom, a tko zna kako to vratiti itd. Ne znam kud i gdje još pogledati. Pasalo bi mi i po mjeri, ali ne mislim davati ne znam kakve novce za tendu, nisam restoran s 5 zvjezdica.
foggy probaj nać nekoga tko radi te tende po mjeri ali da ti napravi "ispod stola". Ako znaš nekoga tko ima kafić da te uputi u pravom smijeru. Meni se posrećilo da imam tako frajera za prozore i vrata koji će mi napraviti po mjeri ali za 35% manju cijenu jer sve plaćam u kešu bez da država zna jer porez. I to sam ga našla preko jednog majstora koji mi je prije radio prvu kuhinju.
chono Ma i meni je to super solucija za ispod balkona
Ali imam još jedan kat iznad gdje je sad jedini krov sunce, a sunce i ja smo kao sunce i vampiri. Budem kontakirao sve firme koje sam pronašao, i budem malo pitao u gradu po birtijama gdje oni rade tende pa mozda nadjem nesto ispod klupe. Stvarno ne trebam profi tendu, nego tendu koju mogu raširit/sklopit i da ne prokišnjava. Javim detalje kad više saznam (možda nekom pomogne).
- Uređivano
Jučer jedan vodoinstalater daje ponudu 28 000 kuna, i komentiram kako mi je to malo puno za dva dana posla, i zove me sad i kažem mu da ću odlučit nakon što mi drugi da ponudu koji dolazi danas. Odjednom se priča mjenja, kaže da bi spustio cijenu za 5 tisuća ako bi mu platila na ruke 80% cijene.
Koja pljačka stari moj, ovo sad je divlji zapad za majstore.
- Uređivano
foggy skidanje starih cijevi cca 17 metara i zamjena (i uklanjanje starih nepotrebnih odvoda i cijevi), 8 metara kopanja zbog novog dovoda vode (zemlja ne beton) jer želim kasnije imat opciju odvojenog brojila ako zatreba, zamjena starog odvoda kanalizacije cca 7 metara (već ukopano), spajanje nove kanalizacije iz novog wc-a cca 6 metara. S tim da je uračunao neki ugradbeni zlatni kotlić valjda od 1200 kuna kojeg nisam ni pitala i spajanje sanitarija kasnije u fino.
Kaže dva-tri dana posla, i pljune mi ponudu 28 000 kuna.
Edit: mjenjam cijevi i od stare kanalizacije jer ne želim da se dogodi nešto sa kanalizacijom sa kata koja mi prolazi ispod novog dnevnog boravka, pa da moram opet raskopavat jer se dogodilo da je cijev šuplja i da mi kanalizacija curi ispod novo napravljenog poda, zato dupla nova kanalizacija jel
Edit 2: s tim da sam išla na opciju da mi ne provodi bezveze vodu gdje ne treba tipa skinut će cijevi koje su iz nekog razloga provedene u četvrtoj spavaćoj sobi i slično
oxi Super info jer me baš sve ovo zanimalo kad sam gledao da uzmem staru kuću, srušim je i zamijenim vodovodne/kanalizacijske cijevi (dok svi priključci/pristojbe vrijede kad imaš kuću gdje je to plaćeno pa je rušiš/gradiš na tim temeljima).
Eventualno kopaj sama ako to smanjuje trošak, neke radove koje sam dogovorio ću platit manje jer pomažem gdje god mogu. Možda pomogne i tebi u računici.
Kad ti ugradi zlatni kotlić, obavezno selfaču i donesi to ovdje u temu. Posipaj i malo kavijara po kotliću.
- Uređivano
foggy Posipaj i malo kavijara po kotliću.
Mogu jedino razmazat kavijar jer kotlić ide u zid
Ali da, budem postala redovito čisto koliko će me oderat, da podjelimo tugu i jad sa ovim cijenama
foggy Eventualno kopaj sama ako to smanjuje trošak,
Neću više prstom mrdnut, kada smo dva mjeseca sami rušili i kopali, ostavili nešto psihičkog i fizičkog zdravlja, pa na kraju ista cijena svega tako da hvala lijepa, platit ću koliko bude i adio. A i neznam di točno treba kopat, vrlo lako moguće da pogodim neku cijev i napravim veću štetu koju bi opet platila nepotrebno.
- Uređivano
Danas dogovorila vodu. Vodu na crno od ponedjeljka. Za struju napred mi je rekao da će trebat oko dva mjeseca da prođu papiri za novo brojilo, pa ćemo do tad napravit sve ostalo jer radi taman. Osmi mjesec je na godišnjem. Ugl šou svaki dan, struje imam na parove razbrojs, mislila sam da će bit gotovo do sad ali h ne
zanimljivo je ovi sve, dao mi je i majstor preporuku, kaže najgore se sekirat, moraš se samo kotrljat jer je lakše pa kako bude. I nikad ne reć majstoru da ima vremena, nego reć da je trebalo prekjučer i da gori sve i da je 8 smaka svijeta. Evo naučiš nešto svaki dan.
- Uređivano
Okej, update. Poslje procjene koju sam dobila od jednog vodoinstalatera, pozvala sam drugog. Prvi je ponudio 26 000 kuna za posao, drugi je ponudio 10 000 SA materijalom.
Pazite se, uvjek tražite i treće mišljenje ako treba, ako imate feeling da vas veslaju, vjerovatno vas veslaju. Ja sam zatečena koliko ti lešinari pokušavaju oderat ljude i to za duplo bez srama. Prvo dok ih namoliš da dođu, samo da te opljačkaju.
Edit: ne kažem da su svi takvi, ali koliko imam iskustva sad u nazad tri mjeseca, dobra većina želi opljačkat mušteriju na finjaka.
Pazi da taj za 10 s materijalom ne bude drlog pa iza njeg platiš popravak u visini te razlike cijene
- Uređivano
foggy kužiš? Imaš ljude koji idu u samo jednu trgovinu i gotovo, ja uvjek idem na drugo, treće mišljenje. Jest da ti pojede živce ali nema mi druge
Ne sekiraj se, sve je provjereno sa više strana. Prvo što mi je rekao da nema fušarenja pa da ga netko proziva kasnije da nije dobro. Gledam i sa strane što je lokalan tu, ne isplati mu se sjebat reputaciju jer većinu posla radi lokalno.
A i rekao je da ako nešto ne bude dobro i tako će on bit taj koji popravlja o vlastitom trošku tako da mu se stvarno ne isplati.
- Uređivano
Pa valjda imaš na pismeno koliko šta dođe da je ta razlika u cijeni. Pa zna se koliko su ruke po satu, bager,materijal…
Ako je to okvirna cijena onda može računat doslovno i zrak.
Ja ti volim da se sve stavi na papir i onda nema muljaže…jasno možeš skužit gdje te žele oderat.
- Uređivano
Naravno. Prvo mi je bilo sumnjivo jer je bio opsjednut kotlićem od 1500 kuna i brojilom na kotliću od 700 kuna (što god to bilo), i onda govor o godišnjim odmorima i kako je extra teško nać nekoga da ti radi danas i da budem presretna da se uopće pojavio.
Instantni ick. Ovi dečki koje sam uzela, otvoreno su rekli sve, čak sam i jeftinije prošla jer kopaju na "crno" i provode mi cijevi na crno, a kad budu spajali i rezali stare i stavljali nove cijevi, to imam na papiru, s tim da mi je materijal došao jučer, i to sam dobila račun i sve. Mislim neuka jesam što se ovih renovacija tiče ali baš toliko nisam da me se može preveslat za 15 000 kuna više.
Edit: još jedna crvena zastavica je bila kada ti majstor koji mora kopat zid, i pod bez da vidi o kakvim se cjevima radi i količini, već zaračuna cijevi od koliko god cola, i pretpostavi da će mi trebat oko 10 metara više i to uredno zaračuna. A pojma nema što je u zidu. Čisto da znate o čemu se radi i na što paziti.
Ovi dečki koji mi rade, traže 30% unapred i drugo kad bude gotovo. S tim da mi montiraju kasnije tuš i wc i te stvari kada se napravi ovo drugo.