foggy Sto se tice Domus ili Domprojekt, razlike u izvedbi i materijalima i nema bas. I jedni i drugi koriste isti sistem gradnje kako sam vec opisao ranije:
Ja sam odabrao Domprojekt, jer sve, ali bas sve montazne kuce koje sam gledao oko sebe su radili oni. Vidio sam da imaju potrebne certifikate, koriste provjerene materijale i imaju zadovoljne kupce. Presudilo je to sto je prijatelj uzeo njih i evo vec dovrsio kucu. Bio sam tamo u procesu gradnje, bio sam i nedavno kada je gotovo sve dovrsio i meni je to top!
Cijene su narasle drasticno u godinu dana. Primjerice moja kuca prizemnica od 105 kvadrata neto i 125 bruto je prije 11 mjeseci kostala 62000 eura, sada je 74500, pa ti racunaj. Otprilike 1000 eura po mjesecu raste cijena. I tu govorimo o visokom roh bau, kuca kompletno gotova izvana, a unutra dovedena do stanja zavrsnih radova. Drugi prijatelj je zatrazio ponudu Domusa i Domprojekta i ispalo je da je Domus jos skuplji, vrlo vjerojatno jer ne vrte toliku kolicinu kao Domprojekt.
Za Domprojekt znam da Zagreb i okolicu do 100km (ili malo vise) imaju opciju kljuc u ruke, a sve ostalo visoki roh bau. Rade po cijeloj regiji, pa cak i u Francuskoj i Svicarskoj, jer imaju sve eu certifikate. Isto tako daju 30 godina garancije na konstrukciju i 2 godine na zavrsne radove.
Sto se tice katnice ili ne, nemam neki pametan odgovor, jer ja sam gledao iskljucivo prizemnice. Vodim se politikom da ne zelim stepenice, neka sve bude ravno i jedna povrsina. I zbog klinca i zbog nekih buducih stvari (bolest, operacija bilo sto mi otezava kretanje). Mozda je fora ona opcija sa dvije, tri stepenice koje odvajaju sobe od dnevnog i kuhinje, tako da ipak spavas na povisenom.
Sto se tice terena, ja sam uzeo 1000 kvadrata sa prikljuccima vode, struje i gradevinskom dozvolom na temelju bivseg vlasnika koji je imao svoj glavni projekt. Struju jos moram prebaciti na sebe i nadokupiti kW. Cijene? Ajmo redom:
- 30000 eura teren
- 3% od ukupne cijene terena placas porez
- 900 eura je bila agentica preko koje sam kupio teren
- 5500kn je geodet
- 3590 eura je idejni i glavni projekt - izrada u Domprojektu, jer dobijes 20% popusta koji se izracuna kada potpises ugovor o gradnji kod njih
- vodu imam, prepisano na mene
- struju moram nadoplatiti kW i nisam siguran hoce li mi uzeti jos nesto za prijenos ormarica na moje ime (imam 5,76kW, a treba ti min 7,36kW. cijena kW varira od zupanije do zupanije, mislim da je u Istri 1350kn + PDV po kW)
- gradevinska aktualna, izmjena investitora, gradevinske i sve popratno ukljuceno u cijenu idejnog i glavnog projekta koji sam platio
- iskolcenje i smjestanje kuce na teren od strane geodeta sam dobio bonus
- temelji po svemu sudeci papreni, jer su skocile cijene armature, iskopa i betona. Racunam oko 10-12 tisuca eura za 125 kvadrata temelja
- iskop septicke nemam pojma, nisam jos ni pitao, jer neznam hocu li zidat sam ili staviti onaj plasticni spremnik
- voda po kuci i dovod do kuce od prikljucka oko 1800-2000 eura, ovisno kakve cijevi stavis. Cekam zavrsnu ponudu, jer sam tek nedavno dobio nacrte kuce.
- struju ce mi stavljat prijatelj, a sam pecat dode oko 1000kn ako nije poskupilo. Prednost je sto doslovno samo provuces zice po kuci, jer kod Domprojekta buziri su vec u zidovima te plasticne kutije za uticnice i prekidace, tako da tu nemas brige. Cijenu zica nisam gledao, ali to mi nije neka stavka iskreno
- gletanje i farbanje zidova radim sam
- izolacija, glazura na pod, plocice radi familija i ja, jer imam keramicara, ali plocice kupujem sam, trebat ce dosta toga, jer racunaj kupatilo i kuhinja, nije samo pod
- cijena kuce kako sam rekao je 74500 eura. Kuca gotova kompletno izvana, sa pvc stolarijom i roletama.
Ja bi preporucio visoki roh bau, jer kljuc u ruke mislim da dode skuplji, nego da sam napravis, naravno sa kupljenim materijalima, ili da ti netko pomogne, pa dobijes popust ili imas nekoga u obitelji tko ce dati ruku. Moje misljenje, mozda se varam. Probaj pitati ponudu, pa ces lako staviti na papir