Kaiserus Hvala, da, malo me strah toga. A Gigabyte i Zotac mi se čine kao lutrija. Razmislit ću još.

Btw, treba li uzimati dodatne ventilatore za ova kućišta koja ne dolaze s njima, poput o11, u slučaju da idem full AIO?

I fensi, koliko sam vidio, ne stane 360mm u o11 air mini nikako, inače je fora. Trenutno i dalje naginjem prema Meshify 2, možda nije minmax kućište, ali vidim da je svejedno dobro i popularno te su ljudi sa sličnim konfiguracijama zadovoljni. A postoji i RGB verzija.

electronicus I fensi, koliko sam vidio, ne stane 360mm u o11 air mini

stane. imaš adapter koji offseta i gg eto ti i video.

electronicus Btw, treba li uzimati dodatne ventilatore za ova kućišta koja ne dolaze s njima, poput o11, u slučaju da idem full AIO?

I dalje ubacujes zrak i izbacuješ zrak sa AIO tako da da.
    CPU aio gore ispuh, GPU aio na boku (ako uzimaš o11dynamic) usis, od iza ispuh i dolje usis. To ti je optimalni airflow
    Ekipa čak zna montirati jedan ispuh sa vanjske strane kučišta gdje se nalazi grafička 🙂

fensisuperstar E da, ali ovo je o11d mini, a ne o11 air mini koji si prije spomenuo. Ali u biti nije mi mini verzija potrebna i ionako neće biti na stolu jer ne stane pored svih ostalih aparata. Ok, znači ako uzmem o11 dynamic evo, s ventilatorima će to biti još skuplja opcija. Hvala 🙂

7 mjeseci kasnije

Generalno gledano, s nekim budžetom od cca 1300 eura slagati konfiguraciju sad, na jesen ili krajem godine?

1200 sam platio prije koji mjesec

CPU: Ryzen 5700X

Hladnjak: Cougar Forza 50

MBO: ASRock B550M Pro4

RAM: 2x16 GB DDR 3200 mhz Kingston

SSD: Crucial P3 Plus 1TB

VGA: Sapphire Pulse RX6800

Napajanje: Asus TUF Gaming 650B 650W

Kućište Bit Force Paladin CF-4

I to ti tjera sve živo i mrtvo (ugašen RT u svakoj igri) na 1440p bez najmanjeg problema na monitoru do 165 hza, a ide dobar dio igara i na 4K, FSR2 qualty je dobra stvar i ima ga u praktički svakoj novoj igri.

Fenix sad, na jesen ili krajem godine?

Uvijek će ti neko reći da čekaš da dođe ova serija procesora, da dođe ova serija grafičkih kartica, da će cijena ići dolje.. mislim da će ti Fensi uletiti s time pa će ti onda opet za 6 mjeseci reći da pričekaš još 6 mjeseci s istim argumentima i tako u nedogled 😆

Po meni je, s obzirom na sve u zadnje dvije godine, odlično vrijeme za kupovinu gaming PC-a i Sterlokova konfiguracija je odličan primjer toga. Ako misliš igrati, kupi sad.

Moj jedini razlog za čekanje studenog su popusti na Black Friday.

Fenix jesi li fanboy amd ili intela, nvidia ili amd? sto bi zelio igrat? primarna funkcija tog PCa?

Genesis nisam fanboy ničega. Možda čak više naginjem AMD-u jer su mi bitniji VRAM-i od ray tracinga. Ali zasad ni ne tražim savjete za samu konfiguraciju, imam ju otprilike u glavi, zanimalo me čisto generalno.

Kako me uskoro čeka useljenje u novi stan, ovaj put ću malo više potrošit u kučište, u nešto kompaktnije da lijepo izgleda i da bude nečujno. Hoću da mi radni prostor izgleda fensi i ušminkano kao na filmovima. Tu ako imate nešto fino, samo pucajte. Čak sam ozbiljno razmišljao o Appleu jer mi je rad primaran, ali džabe kada eliminira bilo kakvo ozbiljnije igranje.

Moje je malo veće kućište, al je Be Quiet! i stvarno je nečujno.

Ako ima kompaktnijih, usudio bi ih se preporučiti. Iako je meni veličinu diktirao hladnjak na procu. Đubre ima preko 15cm.

Fenix eventualno ako hoćeš pričekati novu seriju Intela, iako realno Ryzen trenutno na testovima rastura Intel pa ne znam što plavi tabor može specijalno napraviti u jednoj generaciji.

Ja si trenutno slažem konfu s budžetom od cca 2 soma EUR. Idem na kombinaciju Ryzena 7 7800 X3D (tu možeš sigurno povoljnije, meni je jači procesor bitan) i dvoumim se između RTX 4070 ili 4070 Ti (jbg, prevelik zadrti fan zelenog tabora, no ako ti RT nije bitan, kao što Sterlok kaže…)

EDIT: Inače se precijenjeni GPU-ovi teško prodaju pa cijene polako cijelo vrijeme klize prema dolje (može biti eventualno razlog da još pričekaš):

Fenix ako nisi fanboy, onda prepiši ovo od @Sterlok -a i stavi radi posla 5900x (jer 5800x je vruuuuć, iako se da to riješiti undervoltom) npr na neki jači hladnjak do 250W, eventualna zamjena za Nvidu bi bila 3060Ti, koja je isto jako zahvalna kartica, e sad… Tu je pitanje dali želiš da bude nadogradivo kroz godine, a za to ti onda preporučujem Intela 13600 ili čak 13500 sa DDR5 matičnom (nisu više rami toliko u nebo išli)

Gledam ovih dana dana dosta usporedba izmedu 4070 Ti i 7900 XT i počinjem razmišljati je li sigurnija opcija (long-term) ići s AMD-om koji dolazi s 8GB više vram-a. Perfomanse su im tu negdje, jedino je RTX-ica bolja naravno s RT efektima. Još da kod nas ne košta 200€ više nego li vani, bila bi to dosta jednostavna odluka.

Genesis nije, no lijen sam se gnjaviti sa slanjem van u slučaju reklamacija.

Caseking.de riješi reklamaciju brže nego naš Links npr.

Pošalješ im opis problema, račun i par slika na mail. Odgovore u roku 3h. Idući mail ti stiže sa ticketom od Hrvatske Pošte za besplatno slanje do njih, uputstvom slanja, kao stavi u original ambalažu ako imaš itd. Dođeš na poštu, teta skenira kod koji si dobio, predaš paket i to je to.

Za 18 dana sveukupno stiže novi proizvod. Dodaj tome da 4 dana ode na slanje prosječno i imaš riješenu reklamaciju za 14 dana. Kod nas često odugovlače po 4 tjedna, nekad i 40 dana.

pravednik bas gledam kod njih i razlika u cijeni nije nešto, povoljniji su od ponude koju imam npr za grafičku kod nas za 5€ 🙃