Zahvaljujem puno obojici, lako da će i bit ova zadnja konfiguracija ako s drugog foruma ne dobijem bolju alternativu. Hvala još jednom.

Shooter Kupi sve osim grafičke, nju naruči iz Njemačke.

7 dana kasnije
    15 dana kasnije

Slažem novu konfiguraciju koja mi treba primarno za 3D. Trenutno imam ovu listu te me zanima što bi se još moglo optimizirati.

Nekoliko pitanja:

• vodeno hlađenje - da ili ne? Dobio sam različite prijedloge, samo znam da želim što bolje i dugoročnije hlađenje ovog CPU-a koji se navodno jako zagrijava.
    • je li Gigabyteova 3090 dovoljno dobra? Usporedba nje s ASUS ROG Strix 3090Ti? Vidim da je i ona dostupna, samo što dolazi s vlastitim AIO-om, pa se također pitam hoće li to sve uopće stati u ovo kućište.
    • koje kućište predlažete za ovu konfiguraciju? Preferirao bih nešto od Fractala ako bih već uzimao i vizualni dojam u obzir. Pretpostavljam da će ovaj konkretan model biti premalen, tako da je tu kao placeholder.
    • otvoren sam za promjenu nekog branda ako postoji bolji ekvivalent, tipa Corsairovo napajanje i sl.

Sorry Heat, krivo sam stavio. ide elektroničaru ipak hehe!

@electronicus

Pozdrav, nije te dugo ovdje bilo!

Ako ćeš neke svoje nove radove ako ih imaš podjelit sa nama i to me unaprijed veseli.

Komponente su ti super solidne za ono kaj ti treba.

Baziraj se više na grafičku i RAM što već znaš i sam a proc. može i nešto slabiji i manje će ti love trebat ako bi to mogao bit problem i radije uloži dio uštede na grafičku i kekse. Napajanje da ga imaš dovoljno a to je to kaj već imaš u košarici.

Šta se tiče tih hlađenja, meni je to od prvog dana to vodeno hlađenje bilo ipak malo pretjerivanje, šmensi, nova tehnologija pa ajmo i trošenje novaca za koje radije kupiš odlične ventače i postaviš ih na strateška mjesta jer mnogi ne znaju kako ih postavit pa ih utrpavaju puno ali krivo, odnosno nemaju valjanu cirkulaciju. Sad ovisi o tebi što više voliš.

electronicus

1. seasonic titanium napajanje definitivno ako već ulažeš u pc. Nisu najbolji bez razloga.
        2. lian li lancool 216 ili o11 air mini.
        air mini je mali fat chonkers, sexy je i ima superiorniju konstrukciju. Stane i 360 kuler gore ali zahtijeva dodatak od tipa 20 eura. Oko soma kuna ga mozes nabavit. 216 lancool ti je 100 eura+ nazalost mislim da ga nema u HR ali mozes pitati u trgovini ali isplati se čak uzeti ga iz italije sa amazona ili preko granice. Ja ću si uzeti 216 osobno uskoro, prebacit svoj stari setup u njega i stavit ga na zid uz adekvatnu policu sa drzacima a u air mini stavljam skroz novi setup dogodine.
        Jos bolje kučište ako ulazes je dynamic evo ali onda bi recimo uzeo grafu sa vodenim hlađenjem, ali pitanje koliko 3090 sa vodenim blockom košta.
        Sve ostalo je čist pogodak. Arctic je best buy aio, ssd je gigachad move, za ram nisam siguran ali ne moze biti loše.
        Sve u svemu sretno sa poslom!

electronicus vodeno hlađenje - da ili ne? Dobio sam različite prijedloge, samo znam da želim što bolje i dugoročnije hlađenje ovog CPU-a koji se navodno jako zagrijava.

ako je arctic u pitanju da. Ako zelis aircoolera onda ga valjda samo icegiant moze hladit ali brijem da je on 1500 kuna. Isto tako malo bih istrazio o cryocoolerima za daily use. Ali definitivno od vodenog arctic je najbolji fix

https://www.adm.hr/icegiant-prosiphon-elite-pe-240-bla/71019/product/?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click

edit: zapravo ignoriraj ovo

😃
        🙂
        1 / 2
        noctua i dalje bolje hladi plus kosta duplo jeftinije. Isao sam provjerit čisto reda radi od aircoolera imaš onda samo noctua 15 ili bequiet dark rock pro 4 ali opet oni su tu po cijeni blizu vodenog pa ti razmisli

electronicus je li Gigabyteova 3090 dovoljno dobra

u zadnjih par godina sam došao do spoznaje da se klonim gigabytea kao branda na široko. radije investiraj u drugi brand. Ili kao što sam ti gore napisao uzmi grafu gotovu sa vodenim blokom i kupis si o11 dynamic evo koji je vizualno nenadjebiv

Heat

Odlično, uzet ću vjerojatno taj AIO onda. Što se tiče grafičke, planirao sam sve odmah kupiti i složiti na jednom mjestu, tako da trenutno gledam adm-ovu ponudu. A to su uglavnom taj Gigabyte, Zotac Trinity OC, KFA2 i ova dva Strixa:

Lijevo svako malo dođe i nestane iz ponude, mislio sam uzeti njega, samo nisam siguran vrijedi li baš skoro 1000kn više od recimo Gigabytea. Ovaj desni je cjenovno tu negdje.

TITANXIS

Slažem se, mislim da mi je ovo što za sad imam na listi ok, ne bih išao na slabiji CPU jer je on isto važan za Unreal + želim ga koristiti i za druge stvari koje trebaju jak procesor.

Da, ne znam, nisam nikad prije imao AIO, ali svi ga preporučuju zbog tog procesora jer mu treba dobro hlađenje, tako da tu ne bih štedio.

Bit će novih radova uskoro, malo mi je glupo postalo uletavati na forum samo da dijelim stvari u onoj temi (iako ga i dalje pratim svakodnevno još od 2009.), pa ako te zanima možeš pogledati ovdje: https://twitter.com/svenmrdjen

fensisuperstar

Najs, ubacit ću taj Seasonic onda umjesto Corsaira.

ADM ima neke Lancoolove, čini se da nema 216, ali ima o11:
          https://www.adm.hr/Search/?term=lian+li+lancool

Samo opet ne bih želio ni pretjerivati ako baš ne treba, uglavnom kućište mi je trenutno najveći upitnik. Meshify 2 bi možda isto bio ok, ne znam.

Da, mislio sam ići s Noctuom 15 inače dok nisam dobio preporuke za vodeno.

Još jedna stvar - mislite li da bih mogao zamijeniti desnu s lijevom opcijom? Sumnjam da mi u stvari treba nešto posebno, pa bih tu mogao malo uštedjeti:

I hvala!

electronicus ako uzimaš grafu sa aio onda preporuka na na O11 dynamic EVO

https://www.mall.hr/kucista-za-racunalo/lian-li-o11-dynamic-evo-kuciste-za-racunalo-atx-midi-tower-bijela-o11dew

najchad kučište ikad. Još @electronicus imas silver bijelu matičnu, vidi ako mozes uzeti Rog bijelu grafičku (ima 😃) i spucas si sve u bijelo i onda uzmeš svoj logo sa natpisom Cocaine Power i nakeljiš na staklo.

fensisuperstar Haha volim i ja bijele setupove, ali recimo meni je Fractal North super i crno-smeđa verzija bi mi savršeno odgovarala sa stolom i ostalim aparatima. Ali nažalost nemaju veći model.

Inače, opet mi je Strix nestao iz košarice 😢 Mislim da ipak ne bih uzimao onu verziju s aio, a sad je pitanje kad će ovaj opet biti dostupan.

electronicus Sa dobrim kućištem "običan" Strix bi trebao isto biti hladan, pod tim mislim da kad ga napregneš da će mu temperature biti oko 79-80 C, nemoj 3090 običnu samo, probaj Ti. Jer su prve serije 3090 imale problema sa pregrijavanjem (memorije, ako se ne varam), tako da bih pripazio da to nije ta (prva) serija. Ako te nije strah, probaj ovu TI sa aio, znam da su jako dobre, stabilnije na većim clockovima u odnosu na ostale proizvođače. Jedino pretpostavljam da te je strah pumpe da ne rikne. Nek me @fensisuperstar ispravi ako sam šta rekao krivo oko ovih "običnih" 3090

Kaiserus Hvala, da, malo me strah toga. A Gigabyte i Zotac mi se čine kao lutrija. Razmislit ću još.

Btw, treba li uzimati dodatne ventilatore za ova kućišta koja ne dolaze s njima, poput o11, u slučaju da idem full AIO?

I fensi, koliko sam vidio, ne stane 360mm u o11 air mini nikako, inače je fora. Trenutno i dalje naginjem prema Meshify 2, možda nije minmax kućište, ali vidim da je svejedno dobro i popularno te su ljudi sa sličnim konfiguracijama zadovoljni. A postoji i RGB verzija.

electronicus I fensi, koliko sam vidio, ne stane 360mm u o11 air mini

stane. imaš adapter koji offseta i gg eto ti i video.

electronicus Btw, treba li uzimati dodatne ventilatore za ova kućišta koja ne dolaze s njima, poput o11, u slučaju da idem full AIO?

I dalje ubacujes zrak i izbacuješ zrak sa AIO tako da da.
                    CPU aio gore ispuh, GPU aio na boku (ako uzimaš o11dynamic) usis, od iza ispuh i dolje usis. To ti je optimalni airflow
                    Ekipa čak zna montirati jedan ispuh sa vanjske strane kučišta gdje se nalazi grafička 🙂

fensisuperstar E da, ali ovo je o11d mini, a ne o11 air mini koji si prije spomenuo. Ali u biti nije mi mini verzija potrebna i ionako neće biti na stolu jer ne stane pored svih ostalih aparata. Ok, znači ako uzmem o11 dynamic evo, s ventilatorima će to biti još skuplja opcija. Hvala 🙂

7 mjeseci kasnije

Generalno gledano, s nekim budžetom od cca 1300 eura slagati konfiguraciju sad, na jesen ili krajem godine?

1200 sam platio prije koji mjesec

CPU: Ryzen 5700X

Hladnjak: Cougar Forza 50

MBO: ASRock B550M Pro4

RAM: 2x16 GB DDR 3200 mhz Kingston

SSD: Crucial P3 Plus 1TB

VGA: Sapphire Pulse RX6800

Napajanje: Asus TUF Gaming 650B 650W

Kućište Bit Force Paladin CF-4

I to ti tjera sve živo i mrtvo (ugašen RT u svakoj igri) na 1440p bez najmanjeg problema na monitoru do 165 hza, a ide dobar dio igara i na 4K, FSR2 qualty je dobra stvar i ima ga u praktički svakoj novoj igri.

Fenix sad, na jesen ili krajem godine?

Uvijek će ti neko reći da čekaš da dođe ova serija procesora, da dođe ova serija grafičkih kartica, da će cijena ići dolje.. mislim da će ti Fensi uletiti s time pa će ti onda opet za 6 mjeseci reći da pričekaš još 6 mjeseci s istim argumentima i tako u nedogled 😆

Po meni je, s obzirom na sve u zadnje dvije godine, odlično vrijeme za kupovinu gaming PC-a i Sterlokova konfiguracija je odličan primjer toga. Ako misliš igrati, kupi sad.

Moj jedini razlog za čekanje studenog su popusti na Black Friday.