fensisuperstar

Nije tolko loše.
Ako imaš adekvatno hlađenu karticu, VRAM temp kod majnanja ti ne bi trebao rasti više nego kod renderanja i samo marginalno više nego kod gaminga.
Nominalni VRAM temp na modernim karticama je 80-90 stupnjeva i ako miner održava te temperature, ne bi trebalo biti nikakve degradacije ili gubitka performansi/trajnosti.

Može biti problem ako je npr. flešan bios, ako nije bila dobro hlađena, ventovi su sigurno vrtjeli puno više nego kod prosječnog gamera. Od rudara bi uzeo samo kod neke debele rasprodaje za sitne novce, što se sigurno još ne događa

Sterlok

I nemoguće je provjeriti jel korištena za mining?

Promjena biosa poništava jamstvo.
      Kupim neku sa jamstvom npr. i badava mi ako lik zamijenio bios.

Pa možeš flešati original bios nazad ali sve to skupa može ispasti zajebancija

fensisuperstar

Pratiš li kripto i ta sranja?
        Ima li naznake da GPU cijene idu dolje kroz cca mjesec dva?

Ako bi pale za 100-200 eura nije mi problem sačekati, tak i tak sad moram prekucati Horizon 2 pa Spiderman Remastered na ps5.

A nije ni laptop za baciti mada neću na njemu igrati Dyng Light 2, to mora biti kako spada.

https://geizhals.eu/zotac-gaming-geforce-rtx-3080-trinity-oc-lhr-zt-a30800j-10plhr-a2543646.html

9000 kn za 3080?
        @wooddiebone ovo je tvoj model?

pravednik Ima li naznake da GPU cijene idu dolje kroz cca mjesec dva?

@chono jel moze SSD pricebump koji slijedi utjecati tehnički na cijenu GPU tržišta? Ako da onda će skočit. Ako ne padat će polako.

pravednik ovo je tvoj model?

Ja imam Zotac Amp Holo.
          Trinity je neki base model, Amp Holo malo više i onda je Trinity Holo kao najjači njihov rang.

Kaiserus
          Vidim da postoji i Asus Rog strix X570 wifi 2 izašla prije par mjeseci.
          Kod nas je nema.
          Navodno nema fana na chipsetu i wifi 6.
          Mada i obična podržava 6 ako ne griješim.

Baš sam zakomplicirao sa AMD izborom.
          Em trebam skupu matičnu em posebni RAM, bolje da sam uzeo 12400f ili čak 11400 i neku rabljenu matičnu za 600 kn.
          Tak i tak na 4K razlike nema nekakve.
          Za RTX 3070ti ili 3080.

@fensisuperstar

Napajanje za ryzen 5800X sa RTX 3070ti/3080, vodeno, NZXT H710i?

Seasonic? Corsair?
          Želim da bude tiho, ima lufta za budući upgrade i možda mild overclock.
          Uglavnom da stabilno drži pod kontrolom a opet da nije 2000 kn jer smatram da su TITANIUM rang nepotrebni za moj build.

pravednik

Da. Sa antenom koja dođe u paketu sa MB. Ja ju imam. Strix x570 Gaming E. Fan na chipsetu meni osobno ne smeta i matična je izvrsna. Bilo je između nje i Tai chi. Doduše meni je kom radna stanica za posao, ali sve komponente su gamerske. Što se tiče zabrinutosti da si trebao Intela od 4 jezgre (da se razumijemo, ja sam Intelovac i Nvidia fan od Pentiuma i odtak je voodo usrao nako trojke), ali da citriram rođaka: "višejezgreni procovi u igrama je sljedeći skok koji će dignut 4k na nove levele. Prvenstveno za izvlačenje što više fpsova s offloadanjem gpu. Čak osobno mislim da su APUpvi vrlo skoro budućnost PCa i da će dovest ogromni skok u standardnom gameanju i VRu". Sad to je moje mišljenje, ali možda i griješim. Uostalom pretpostavljam da ti komp možda i služi za nešto drugo osim igre, ne znam. Ja stojim iza svoje kombinacije. Što se tiče napajanja od Seasonica Titanium 750+W, ja imam 750W verziju. Tiho je jako, lufta ima. Titanium je. Platinum mislim da treba izbjegavati od njih jer je @fensisuperstar poludio kad sam rekao da imam platinum ili gold, ne sjećam se točno. EVGA? O Corsiru nemam blage.

pravednik moj savjet u vezi napajanja da gledaš max gold certifikate sa pet godina garancije, sve ostalo je pretjerivanje. Gaming komp nije 24/7 na max loadu pa da treba neko preskupo napajanje. 650-700 w uvrh glave

Kaiserus ne znam zašto ali nema gdje više kupit TX igdje lokalno. bio je discontinued ali vidim da su vratili nazad. Može biti da je u zadnjih mjesec dva izaslo novo izdanje. plus nema smisla uzimati TX. PX 750 je sasvim dovoljan.

Kaiserus neš stavljat platinum na setup od 2800 eura bez poreza btj. To je kao da staviš razjebani auspuh sa starog escorda i bacis ga na Mercedesa od 600 konja. PX su nova serija.

fensisuperstar

Malo glupo pitanje, kamo instalirati igre?
                  I ima li razlike ako imam jednu particiju?
                  Sad na laptopu sve bacam na C gdje je i windows.

Također, na PC-u neću štedjeti SSD, sve bude na njemu. Ko ga jebe.
                  Neznam zašto ljudi danas imaju dodatne diskove, klasik SATA SSD za filmove i download igri ako preko M2 ide neusporedivo brže.

Štede SSD?
                  Pa ako me izdrži 5 godina dobro sam prošao za 1200 kn.

pravednik ja imam instalirane igre na oba ssda. Kakvo šteđenje 😃
                    pusti priče. Samsung je bog isus s razlogom

http://www.vojcik.net/samsung-ssd-840-endurance-destruct-test/
                    This person made a write endurance test on a Samsung 840 Pro, 128 GB version in order to check out if it was suitable for data center usage, but he eventually found out that the drive lasted way way more than 3,000 P/E cycles before dying!

After 5 months of continuous writing, the drive reached >24,400 P/E cycles and > 3 PiB written!

Interesting usage/wear charts have been posted on his blog post.

Znači realno. Ako kupiš dobar ssd, on doslovno ne bu krepao. Zato su pro diskovi beštije. Znači ja sam sad trenutno i sa 840 pro i sa 960evo na 33.6 i na 34 terabajta. jedan disk mi je na 41 što mi je normalna temperatura za njega a drugi na 29 što je par stupnjeva niže od normale. Testiram performanse svako toliko, niti 0.1% nisu otišli u kurac. A 940 pro imam otkad je ovaj pc u pogonu. Zapravo početni disk koji sam uzeo bio je Vertexov koji je riknuo odmah. A sjećam se tad mi je lik rekao da taj vertex novi to nije isto kao što je vertex 3 bio u kvaliteti, i da je samsung najbolji na tržištu sa 0 vraćenih kod njih u shopu. Tad sam iskeširao 1800 kuna za Samsungov SSD od 240 giga, i nisam požalio ni za jednom kunom.

pravednik Pa ako me izdrži 5 godina dobro sam prošao za 1200 kn.

ovaj samsung evo 840 u kompu od 2013.

nema štednje, kupiš i koristiš. Jedino ej bitno za normalan rad da ih ne puniš preko cc 85%