Sterlok
Onda dati 300 kn više i uzeti 12400f.
Ipak je razlika veća u performansama a cijena manja od 5800x.
Ukoliko se netko odluči na tu varijantu.

pravednik to bi ti bilo najpametnije po meni, to je isto fenomenalan uloženo/dobiveno CPU i ljudi se kunu da im je za gaming savršeno dovoljan stock hladnjak. CPU "isijava" 40-50 wata u gamingu. Imaš MSI pro B660 za 1300 kn,
    https://www.links.hr/hr/maticna-ploca-msi-pro-b660m-a-ddr4-lga1700-intel-b660-ddr4-matx-s-1200-12-gen-procesora-050300701?utm_source=nabava.net&utm_campaign=nabava.net&utm_medium=click
    a wifi lako kupiš u obliku usb stika za 100 kn

God of War, Escape from Tarkov, MS Flight Simulator, prvi mi padaju na pamet da koriste više od 16GB RAM-a.

32GB uopće nije overkill.
      Ja imam 16GB već 6 godina, bilo bi zabrinjavajuće da potraju još tolko.

Heat jedinoako je neki teški bug u pitanju, memory leak

https://gamegpu.com/action-/-fps-/-tps/god-of-war-test-gpu-cpu

https://gamegpu.com/racing-simulators-/-%D0%B3%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%B8/microsoft-flight-simulator-test-gpu-cpu

At a resolution of 3840x2160 , the RAM consumption of the system by a video card with 4 gigabytes is 15900 megabytes, with 6 gigabytes 14500 megabytes, with 8 gigabytes 13100 megabytes , with 11 gigabytes 122000 megabytes and with 16 gigabytes 12100 megabytes.

Sterlok Testovi koje sam ja vidio svojim očima, sad s vremenom ako je patchano, ne znam.

Kao što se vidi iz priloženog ako se ugase pozadinske aplikacije poput preglednika i sl. odlično funkcionira i 8 GB rama, a vi bijete o 32?

Ma igre su sve manje zahtjevne, to uopće nije upitno.

Al buraz moj, jesi ti probao Chrome koristit?

To su neke fore za djecu i mladež sa 256 otvorenih tabova?

Sterlok

Ove slike su za VRAM? God of War?
        Meni na laptopu spojenom na TV vuče 5900MB od 6GB dostupno VRAM-a na RTX 3060. Ultra 4K nativni, sa DLSS 5500 MB.

Ima jebene texture a jako malo ždere.

fensisuperstar

Stigla roba danas.
          Možda sam za istu cifru mogao bolje složiti i možda ipak R7 5800X nije bio potreban...
          Jer sam mogao i 500 kn uštedjeti na RAM-u da sam odabrao Intel.
          I 12400f dobiti za 1300 kn.
          Onda piknuti neku matičnu za 1500 kn.

Sad matična i jebeni GPU.
          Još me iznenadilo da mindfactory.de više ne šalje u HR radi trenutne situacije.
          Imaju najbolje cijene.

Naše njuškalo je puno cirkusanata.
          Javim se ljudima za RTX 3070ti i 3080.
          Jedan nema račun, drugi kutije, treći opet kaže nema jamstvo uzeto na firmu.
          Reko kak da ne.

Dobro znam kak su ih "nabavili" ali nebitno.
          A nebi dao ni 1000 kn za GPU bez jamstva.
          Čak je procesor danas upitno kupovati, rabljeni.
          Što sve čitam na bugu kaj ljudi rade majko božja.
          Neznaju overclockati i nabiju voltažu na CPU i RAM jer imaju adekvatno hlađenje i matičnu, lufta ima ali komponenta pati.

Možda previše razmišljam, realno ušpara se pun kurac i da se ubosti svega na pola cijene rabljeno sa jamstvom.
          No mrsko mi je postalo, nije to konzola pa da znaš kako je ovaj samo igrao.

Koliko majnanje smanjuje životni vijek GPU-a?
          Ako ubodem rabljenu igrom slučaja.
          Realno izbor sam sveo na RTX 3060ti, 3070ti, 3080.

Pošto na laptopu obična 3060 ostvaruje jebačke rezultate i na 4k u pojedinim igrama da nađem RTX 3060ti za 4500 kn uzimam odmah.

I hvala puno na savjetima svima!!

pravednik Koliko majnanje smanjuje životni vijek GPU-a?

Ovisno koliko mining i koliko održavaš temperature. Ali generalno jako loše udara, pogotovo na Vram 🙂

fensisuperstar

Nije tolko loše.
              Ako imaš adekvatno hlađenu karticu, VRAM temp kod majnanja ti ne bi trebao rasti više nego kod renderanja i samo marginalno više nego kod gaminga.
              Nominalni VRAM temp na modernim karticama je 80-90 stupnjeva i ako miner održava te temperature, ne bi trebalo biti nikakve degradacije ili gubitka performansi/trajnosti.

Može biti problem ako je npr. flešan bios, ako nije bila dobro hlađena, ventovi su sigurno vrtjeli puno više nego kod prosječnog gamera. Od rudara bi uzeo samo kod neke debele rasprodaje za sitne novce, što se sigurno još ne događa

Sterlok

I nemoguće je provjeriti jel korištena za mining?

Promjena biosa poništava jamstvo.
                  Kupim neku sa jamstvom npr. i badava mi ako lik zamijenio bios.

Pa možeš flešati original bios nazad ali sve to skupa može ispasti zajebancija

fensisuperstar

Pratiš li kripto i ta sranja?
                    Ima li naznake da GPU cijene idu dolje kroz cca mjesec dva?

Ako bi pale za 100-200 eura nije mi problem sačekati, tak i tak sad moram prekucati Horizon 2 pa Spiderman Remastered na ps5.

A nije ni laptop za baciti mada neću na njemu igrati Dyng Light 2, to mora biti kako spada.

https://geizhals.eu/zotac-gaming-geforce-rtx-3080-trinity-oc-lhr-zt-a30800j-10plhr-a2543646.html

9000 kn za 3080?
                    @wooddiebone ovo je tvoj model?