Sljedeći recept kojega upotrebljavam je prastari i meni je alfa i omega za proizvodnju te fine gibanice (kolač od dizanog tijesta)
Za pripremu kvasca:
1 dl mlijeka
1 svježi kvasac (kockica od 42 g)
čajna žličica šećera
čajna žličica brašna (svejedno kojeg)
Za izradu tijesta potrebno nam je:
4 cijela jaja
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina
50 dag glatkog brašna
malo soli
korica od jednog limuna
Za izradu smjese:
30 dag oraha
20 dag šećera
2 vrečice vanilinog šećera
2,5 dl mlijeka
5 dag suhih grožđica (tko ih ne voli nije potrebno)
3 jušne žlice ruma (tko ga ne voli nije potrebno, samo radi arome)
Priprema kvasca
U 1 dl zagrijanog mlijeka ne prevrućeg zdrobimo kockicu svježeg kvasca može se raditi i sa suhim ali je malo drugačiji postupak i meni nikad ne uspije stoga uvijek radim sa svježim kvascem.
U razmučeni kvasac i mlijeko stavimo žličicu šećera i žličicu brašna još jedno promješamo i stavimo na toplo i pokriveno poklopcem ili krpom da nabubri za to vrijeme idemo započeti sa izradom tijesta.
Priprema tijesta
U većoj posudi pjenasto umutimo 4 jaja sa malo soli i šećerom. Na to dodamo rastopljeni maslac i naribamo limunovu koricu i ponovo sve dobro izmješamo. U tu rastezljivu smjesu dodajemo sad već nabubreni kvasac promješamo te dodajemo pomalo brašno.
To sve dobro promješamo i stavimo to tijesto na toplo da dobi na volumenu. Vremenski koliko će to biti ovisi najviše o zagrijanoj prostoriji. Kada tijesto naraste stavimo ga na pobrašnjenu površinu i izrađujemo tijesto sa dodavanjem extra brašna ali ne previše nego tek toliko da nam se tijesto više ne lijepi za prste.
Kada izradimo tijesto spremno za razvlačenje, podijelimo ga na dva dijela da dobijemo 2 štruce. Za to vrijeme idemo raditi smjesu za fil od oraha.
Priprema file:
Sameljemo orahe a možemo ih i isjeckati na sitnije ili pola mljeveno pola sjeckano ali ja ih običavam sve samljeti. U orahe stavimo vruće mlijeko te rum i fila je spremna.
(mali savjet: ako vam smjesa ispadne malo pregusta da se nebi moglo razmazati po tijestu slobodno dodajte malo hladnog mlijeka a u slučaju prerijetke mase dodajte malo krušnih mrvica jer kod izrade takvih stvari mogu se dogodit nepredvidive situacije ali sa mlijeka ili krušnim mrvicama u tom slučaju ispravimo problemčić)
Sada smo spremni da razvučemo tijesto jedno pa drugo u obliku pravokutnika na debljinu malog prsta. Na svako tijesto stavimo polovicu smjese od oraha te dodamo polovicu suhih grožđica i zarolamo u štruce te stavimo to u zamašćeni lim i pokrimo krpom.
Pustimo još malo oko nekih 30 min. da se štruce dižu te prije pećenja pokrijemo alu folijom i stavimo tako peći u zagrijanu pečnicu na 200 C 35 min. Nakon 35 minuta izvadimo nakratko lim iz pećnice tek toliko da skinemo alu foliju i stavimo nazad peći oko 5 minuta da tijesto poprimi svijetlosmeđu boju. Kolač se reže na šnite kada se ohladi i to je sve. Dobar tek!