Pečeno pile
Dok neki pripremaju ribe, janjetinu i ostala mesnata čudesa, drugi pak pripremaju peradsko meso, puževo meseko, konjetinu, junjetinu i sl. Ovo pile u spoileru nije od danas. Danas sam ipak pripremio juneći flam uz servirani restani krumpir te umak od paradajza i juhu naravno za predjelo iako mister Špićek veli da juha nije predjelo. Kako kome. Uz svinjetinu, peradsko meso uvijek je dobro došlo na moju trpezu.
Nema se tu šta puno za opisivati kako se priprema. Kupljeno gotovo pile iz podnog uzgoja. Dodatno se očisti od eventualnog paperja i korjena perja. To se izvadi malim nožićem ili noktima a ostalo se spali. Zatim pile ide na tuširanje pa sušenje i pile je tek tada spremno za pećenje. Ako netko želi može piletovu utrobu popuniti nekim nadjevom, npr. mješavinom razmočenih žemlji i iznutrica (jetra sa srčekima, želudac prije zasebno skuhati plus začini). Popuniti utrobu bilo bi poželjno jer će pile na taj naćin zadržati svoje sokove i biti će ukusnije ako pečete u štednjaku. Ja nisam nadjev radio ovoga puta jer htio sam što prije završit jelo ali začudo pile mi se nije posušilo tijekom pećenja. Peće se dok se ne ispeće oko sat i nešto između 150-180 C a tijekom pećenja učestalo se polijeva hladnom vodom ili nakupljenim mastima i sokovima od pileta. Uz pile ide prilog po želji, neka salata. Tradicionalno serviranje kako su naši stari jeli. Dobar tek!