Rafaello kolač
Jučer sam prvi puta izradio ovaj kolač kao nedjelnji desert. Drugi puta će biti još bolji.
Pošto volim rafaello kuglice, htio sam napraviti neki kolač aromom i okusom slično tim kuglicama.
Zapisao sam si ga za arhivu i daljnje proslijeđivanje.
Receptu sam dodao neki svoj minorni touch poput mlijeka, tekuće arome vanilije i šlagfixa.
Neke od sastojaka koje sam ja koristio u izradi su u slikama a mogu se koristiti naravno i zamjenski te slični kao npr. umjesto slatkog i kiselog vrhnja se može koristiti "mileram vrhnje" jer to je slična kombinacija i jednog i drugog.
Može poslužiti i "mascarpone krema" umjesto tučenog slatkog vrhnja. U današnje vrijeme slatko vrhnje koji je čisti produkt od mliječnog maslaca koji se dobiva dodatnom mehaničkom i termičkom obradom bez dodataka se može nabaviti kod OPG-ovaca ili u trgovinama npr. kod Veronike dok sam ja koristio vrhnje za šlag koje sadrži stabilizatore i dodatne konzervanse.
Za svaki slučaj svejedno sam ubacio šlagfix kao učvrščivač. Koju god mliječnu emulziju koristim od koje se zahtjeva da bude čvršća i stabilna ubacim uvijek šlagfix ili kremfix. Bez toga kolač tj. krema će biti za nijansu možda mekša (što zavisi opet i o duljini miksanja, što dulje miksamo biti će čvršća) ali svejedno jednako dobra.
Za potpunu kvalitetu, kakvoću, teksturu i vrhunski okus najbolje je koristiti što kvalitetnije namirnice i točno onakve kakve stoje u listi sastojaka.
Sastojci za podlogu:
1. Petit Buerre keksi od Kraša (količina ovisi o površini lima, kalupa)
2. 1 dcl. hladnog mlijeka.
Sasojci za kremu:
1. 500 ml slatkog vrhnja (ja sam koristio vrhnje za šlag)
2. 400 g kiselog vrhnja
3. 200 g mljevenog keksa (Kraševi Petit Buerre)
4. 200 g kokosovog brašna (ima ga uvijek u trgovinama zdrave hrane a ja sam koristio ribani kokos nabavljen u Sparu)
5. 150 g šećera u prahu
6. 100 g bijele čokolade
7. 1 pakovanje kremfix za kreme ili šlag (neobavezno kao moj dodatak jer želim biti ziher da će mi krema biti dulje vrijeme stabilna i čvrsta)
8. 2 čepića tekuće aroma vanilije (neobavezno kao moj dodatak jer volim okus i miris vanilije)
Način pripreme:
U dubljoj zdijeli el. mikserom umutimo slatko vrhnje i kremfix do željene gustoće ali opet ne previše jer bismo mogli uništiti strukturu vrhnja odvajanjem masnoća i pretvorili budući šlag u mrvičasti.
To sam odavno na svom primjeru naučio.😌
Zatim ubacimo kiselo vrhnje i šećer u prahu te ponovo mikserom umutimo. Sada tu smjesu podjelimo na podjednaka dva dijela.
Prvoj dodamo mljevene kekse (moj touch sa čepićem aroma tekućine i malo mlijeka jer mi se krema učinila ipak malo prečvrstom kada sam ubacio mljevene kekse) i kuhačom umjesimo.
U drugu stavimo kokosovo brašno i otopljenu čokoladu (ja sam je topio u mikrovalnoj oko minute jer na taj naćin dobim brzo otopljenu kremoznu čokoladu) čepić aroma vanilije te ostatak mlijeka od umkanja keksi te temeljito umjesimo bez el. miksera da se sjedine sastojci.
Sada pripremimo kalup na koje ćemo posložiti mlijekom namočene kekse. Tu je potrebno oko 1 dcl mlijeka u koje na kratko umočimo svaki keks te slažemo na kalup.
Bilo bi dobro da si prije organizirate kako ćete kekse i koliko njih posložiti na kalup. Pošto su rubovi kvadratičnog kalupa ovalni tada sam rubiće sa jedne strane keksa odsjekao da što bolje prijanja uz rub lima i tako sve kekse za sva 4 ruba.
Na posloženu podlogu od keksi prvo dodamo kremu od keksi i podjednako je lagano rasporedimo po čitavoj površini. Zatim dodajemo drugu polovice kreme od kokosa i čokolade. Ta krema će biti čvršća zbog ribanog kokosa a vjerojatno bi bila mekša da je kokosovo brašno što i jest u receptu.
Gornji dio kreme će poslužiti kao biskvit, dovoljno mekan a opet stabilan i čvrst. Također lijepo ravnomjerno ju rasporedimo po površini. (Ja sam koristio za finalni izgled pl. lopaticu da bude što glađe i ravnije).
Takav formiran kolač prekrijemo prozirnom folijom i stavimo minimalno na 2 sata u hladnjak da se stisne i stabilizira. Na gotov kolač možete stavit neku dekoraciju čisto za bolji izgled. Ja nisam previše lud za dekoracijama. 😄
Ali kad razmislim umjesto ribanog kokosa u kremi pa neka bude drugi puta za dekoraciju jer i kuglice su izvana sa ribanim kokosom. Drugi puta biti će tako a u kremu kokosovo brašno. Naučimo iz grešaka.😉
Bilo bi dobro da kolač cijelo vrijeme čuvate prekrivenog u hladnjaku ako ga ne mislite pojesti isti dan. Voila….
Dobar tek!
mljeveni keksi