Davno kao osnovnoškolac radio sam sa lisnatim tijestom kojeg je trebalo odmrznuti i razvaljati. Tada sam zamolio mamu da mi to razvalja. To tijesto mi je trebalo za kremšnite koje na kraju nisu uspjele jer krema je bila premekana, skoro tekuća, neš sam zajebo pa se jelo žlicom ko šnelnokle. Od tada kremšnite više nisam nikad ih pokušavao napravit.
Danas napravio također sa lisnatim ali drugi recept ali sa već gotovim razvučenim. Samo odrolaš i filaš. Nisam htio eksperimentirat jer ovo mi je za poklon iznenađenja, al da sam zajebo, uff… niš od iznenađenja.
Nisam nikad radio sa tim višeslojnim tijestom jer ne znam kak se ponaša dok se razvlači, valja. Pa stavljat masnoću pa preklapati pa opet masnoću pa preklapat i razvaljati, ma jebada je sa tim.
Trebaju biti temperaturni uvjeti za to. Za štrudlu mi je lakše, umjesim tijesto i razvaljam koru po koru i svejedno dal je toplo ili hladno u prostoriji.
Sastojci za jednu štrucu:
1 pakovanje lisnatog tijesta
100 g mljevenog maka
100 g borovnica (zamrznute ili svježe)
3-4 žlice šećera
1 vrečica vanilin šećera
1 žlica ruma
1 žlica gustina
malo mlijeka.
Priprema:
Sastojke osim borovnica i gustina pomješati dodavajući hladnog mlijeka da se dobi gusta smjesa i namazati ravnomjerno po tijestu. Na smjesu dodati borovnice i posipat gustinom.
Zarolati, napraviti par dijagonalnih zareza nožem i namazati jajetom. Stavi se u vruću pećnicu na 200 stupnjeva i peći 20 min ali provjeriti jer nekom će trebat dulje ili kraće vrijeme pećenja što zavisi od pećnice. Kada se potpuno ohladi, posipa se štaubom, narezati, servirati i dobar tek!