- Uređivano
Ovo je nastavak na Mirekovu temu Food For All. Tamo su pretežno slike gotove hrane ili slike pred njihov početak spremanja a u ovoj temi bi stavljali svoje recepte od tih i drugih spravljenih jela. Slana jela, slatka, deserti te mali savjeti oko istih. Podijelite svoje recepte sa nama. Sve kulinarsko a uz vaš recept bilo bi poželjno i kratki opis pripreme a može i slika (nije nužna) kako vam je ispalo. Doduše malo sam zakasnio sa ovim prvim receptom jer svi blagdani su skoro iza nas ali to je bezvremensko jelo koje možete upotrijebiti za torte i kolače.
PS. Spravljanje slastica mi je omiljeno, započevši od najranije dobi. Kasnije sam počeo i sa slanim jelima ali radeći slastice su mi ostala kao omiljena aktivnost u kuhinji.
Stavljam prvi recept za biskvit kojeg sam usvojio davnih godina jer uvijek mi je takav biskvit i uspio.
5 jaja
prstohvat soli
5 žlica vode
180 g šećera
200 g miješanog brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 vrečica praška za pecivo.
Priprema:
Za ovo će vam trebati dvije posude jer treba odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa odvojenim žumanjcima staviti prstohvat soli, zatim 5 žlica hladne vode i dodati šećer te dobro pomiješati. U tu smjesu dodati brašno sa netom prije umiješanim praškom za pecivo. Sve to još jednom promješamo (može el. mikserom). Nakon toga napravimo snijeg od bjelanjaka i sipamo ga u smjesu od brašna jaja itd.
To mješamo ručno pjenjačom, kuhačom i sl. nikako ne sa el. mikserom jer bismo istisnuli sav zrak koji se nalazi u izrađenom snijegu od bjelanjaka. Za to vrijeme uključite štednjak na poveću temp. da se brzo ugrije te pripremimo lim za pećenje kojeg god oblika, ako radite kolač onda naravno pravokutni a ako tortu onda okrugli dostatan za oko 26 cm promjera.
Na lim stavite masni papir za pećenje i na to uspite dobivenu smjesu. Smanjite temp na 180 c i pecite oko 20-tak minuta, uglavnom da biskvit poprimi svijetlo-smeđu boju i to bi bilo to, dobar tek!