Ovo je nastavak na Mirekovu temu Food For All. Tamo su pretežno slike gotove hrane ili slike pred njihov početak spremanja a u ovoj temi bi stavljali svoje recepte od tih i drugih spravljenih jela. Slana jela, slatka, deserti te mali savjeti oko istih. Podijelite svoje recepte sa nama. Sve kulinarsko a uz vaš recept bilo bi poželjno i kratki opis pripreme a može i slika (nije nužna) kako vam je ispalo. Doduše malo sam zakasnio sa ovim prvim receptom jer svi blagdani su skoro iza nas ali to je bezvremensko jelo koje možete upotrijebiti za torte i kolače.
PS. Spravljanje slastica mi je omiljeno, započevši od najranije dobi. Kasnije sam počeo i sa slanim jelima ali radeći slastice su mi ostala kao omiljena aktivnost u kuhinji.

Stavljam prvi recept za biskvit kojeg sam usvojio davnih godina jer uvijek mi je takav biskvit i uspio.

Recept za biskvit
5 jaja
prstohvat soli
5 žlica vode
180 g šećera
200 g miješanog brašna (pola glatkog, pola oštrog)
1 vrečica praška za pecivo.

Priprema:
Za ovo će vam trebati dvije posude jer treba odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa odvojenim žumanjcima staviti prstohvat soli, zatim 5 žlica hladne vode i dodati šećer te dobro pomiješati. U tu smjesu dodati brašno sa netom prije umiješanim praškom za pecivo. Sve to još jednom promješamo (može el. mikserom). Nakon toga napravimo snijeg od bjelanjaka i sipamo ga u smjesu od brašna jaja itd.

To mješamo ručno pjenjačom, kuhačom i sl. nikako ne sa el. mikserom jer bismo istisnuli sav zrak koji se nalazi u izrađenom snijegu od bjelanjaka. Za to vrijeme uključite štednjak na poveću temp. da se brzo ugrije te pripremimo lim za pećenje kojeg god oblika, ako radite kolač onda naravno pravokutni a ako tortu onda okrugli dostatan za oko 26 cm promjera.

Na lim stavite masni papir za pećenje i na to uspite dobivenu smjesu. Smanjite temp na 180 c i pecite oko 20-tak minuta, uglavnom da biskvit poprimi svijetlo-smeđu boju i to bi bilo to, dobar tek!

moram ti čestitati @TITANXIS konačno si počeo otvarati dobre teme. čak ti je i "photoshopajne" postalo bolje. Samo promjeni jebeni font pliz 😃
zbog njega si želim izvadit oči s rđavim šrafcigerom

@Miro it's time to shine

Sljedeći recept kojega upotrebljavam je prastari i meni je alfa i omega za proizvodnju te fine gibanice (kolač od dizanog tijesta)

Recept za orehnjaču

Za pripremu kvasca:
1 dl mlijeka
1 svježi kvasac (kockica od 42 g)
čajna žličica šećera
čajna žličica brašna (svejedno kojeg)

Za izradu tijesta potrebno nam je:
4 cijela jaja
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina
50 dag glatkog brašna
malo soli
korica od jednog limuna

Za izradu smjese:
30 dag oraha
20 dag šećera
2 vrečice vanilinog šećera
2,5 dl mlijeka
5 dag suhih grožđica (tko ih ne voli nije potrebno)
3 jušne žlice ruma (tko ga ne voli nije potrebno, samo radi arome)

Priprema kvasca
U 1 dl zagrijanog mlijeka ne prevrućeg zdrobimo kockicu svježeg kvasca može se raditi i sa suhim ali je malo drugačiji postupak i meni nikad ne uspije stoga uvijek radim sa svježim kvascem.
U razmučeni kvasac i mlijeko stavimo žličicu šećera i žličicu brašna još jedno promješamo i stavimo na toplo i pokriveno poklopcem ili krpom da nabubri za to vrijeme idemo započeti sa izradom tijesta.

Priprema tijesta
U većoj posudi pjenasto umutimo 4 jaja sa malo soli i šećerom. Na to dodamo rastopljeni maslac i naribamo limunovu koricu i ponovo sve dobro izmješamo. U tu rastezljivu smjesu dodajemo sad već nabubreni kvasac promješamo te dodajemo pomalo brašno.

To sve dobro promješamo i stavimo to tijesto na toplo da dobi na volumenu. Vremenski koliko će to biti ovisi najviše o zagrijanoj prostoriji. Kada tijesto naraste stavimo ga na pobrašnjenu površinu i izrađujemo tijesto sa dodavanjem extra brašna ali ne previše nego tek toliko da nam se tijesto više ne lijepi za prste.
Kada izradimo tijesto spremno za razvlačenje, podijelimo ga na dva dijela da dobijemo 2 štruce. Za to vrijeme idemo raditi smjesu za fil od oraha.

Priprema file:
Sameljemo orahe a možemo ih i isjeckati na sitnije ili pola mljeveno pola sjeckano ali ja ih običavam sve samljeti. U orahe stavimo vruće mlijeko te rum i fila je spremna.
(mali savjet: ako vam smjesa ispadne malo pregusta da se nebi moglo razmazati po tijestu slobodno dodajte malo hladnog mlijeka a u slučaju prerijetke mase dodajte malo krušnih mrvica jer kod izrade takvih stvari mogu se dogodit nepredvidive situacije ali sa mlijeka ili krušnim mrvicama u tom slučaju ispravimo problemčić)

Sada smo spremni da razvučemo tijesto jedno pa drugo u obliku pravokutnika na debljinu malog prsta. Na svako tijesto stavimo polovicu smjese od oraha te dodamo polovicu suhih grožđica i zarolamo u štruce te stavimo to u zamašćeni lim i pokrimo krpom.

Pustimo još malo oko nekih 30 min. da se štruce dižu te prije pećenja pokrijemo alu folijom i stavimo tako peći u zagrijanu pečnicu na 200 C 35 min. Nakon 35 minuta izvadimo nakratko lim iz pećnice tek toliko da skinemo alu foliju i stavimo nazad peći oko 5 minuta da tijesto poprimi svijetlosmeđu boju. Kolač se reže na šnite kada se ohladi i to je sve. Dobar tek!

Dajte dobar recept za tijesto za pizzu i općenito homemade pizzu. 🙂

Bude i toga od mene, polako, prvo slatke pa onda i slano dolazi na red.
    A naravno neka netko stavi već sad svoju recepturu za izradu tijesta za pizzu.

Flipper Sad sam malo ušao više u to, za prvi put smo kupili u pekari i bilo je odlično, ali ekipa koja je ozbiljnije u tome se kune u tzv. "poolish". To je tijesto onda hrskavo izvana i mekano iznutra.
    Nisam probao, čini mi se fino, samo što je zajebancija jer moraš prvi dio napravit dan prije, ne možeš spontano se sjeti peć pizzu doma.

Lik je napravio čudo od pizze u pećnici doma.

A ovo je same day tijesto:
    https://www.google.com/amp/s/gastro.24sata.hr/amp/recepti/napravite_savrseno_tijesto-6973

buz
      Vec san van isto to napisa u drugoj temi i stavija recept za pizza tijesto koje se radi 2 dana.

Iskreno ne vidin razlog za 2 tako reci iste teme i onda pitati iste stvari 2 puta ali dobro

@Miro od tebe je možda @buz i vidio link za pizzu pa ga ovdje prosljedio. Podsvjesno se sve to negdje vidi, pročita i zato neznamo točno gdje smo vidjeli. U tvojoj temi sam ti sjećam se predložio da staviš i pokoji recept, tj. neki opis kako spravljaš neka tvoja specifična jela (slatko slano svejedno), jer to mi sve tako dobro izgleda da bih kod tebe svaki dan bio na jelu i piću ali bih i kod kuće tako nešto napravio. Za pripremu i spravljanje jela od mesa naravno ne treba puno objašnjenja. Ne škodi odnosno ni zgorega niti ova tema gdje bi stavljali baš neke svoje tradicionalne recepte (više osobno navijam za slatka jela, deserte) koji su nam utemeljeni kao dobri i podjelimo ih u nekom opisnom obliku jer tako barem ja zamišljam ovu temu, Dobri stari domaći provjereni recepti bez nekih fensi šmensi modernih receptura sa zapada koje ću ja stavljat a drugi neka stavljaju kakve god recepte žele, neka linkaju, pronalaze na internetu, podjele ovdje, tamo itd.
      PS. Naša gastronomija je prebogata da bi je samo tako odbacivali pod izlikom ma to je staromodno, pregazilo vrijeme, seljačko itd.

• buz

•  
        •  
        •  
        •  
      • Uređivano

Nope, vidio jučer na FB communityu za tu peć koju imam, vidim stalno spominju poolish i nisam imao pojma što je to, ali su linkali video pa sam ga danas pogledao prvi put.

A što se tiče dvije teme, nisam je ja otvorio tako da ne bi znao reći. Samo sam odgovarao čovjeku na pitanje kad sam već danas na to naletio.

Još jedan stari recept ovog puta za tijesto za pizzu kojeg sam dobio u jednoj verziji od tatine sestrične i koristim za homemade pizzu ali sam drugi put kad sam počeo raditi recept malo doradio i nadodao neke sastojke i pretvorio ga u drugu verziju. I od tada to je to, sviđa mi se. Dobiveno pečeno tijesto nije kao ono u pizzerijama odnosno tanko, hrskavo i krušasto jer je ovo malčec napuhnutije i mekše i više dođe kao mekša pogača. Ako volite takvo tijesto za pizzu evo mog prepravljenog recepta.

Tijesto za pizzu

Sastojci:
      40 dag miješanog brašna (10 dag oštrog, 30 glatkog brašna)
      2 cijela jaja
      1 kiselo vrhnje (oko 2 dl)
      1 dl suncokretovog ulja
      1 sviježi kvasac
      žličica mljevenog origana
      2 jušne žlice šećera
      žličica soli
      po potrebi malo mlijeka

Priprema
      U posudici sa malo toplog mlijeka (1,5 dl) razmutite kvasac, 2 žličice šećera i 2 žličice brašna i ostaviti na toplo da nabubri.
      Za to vrijeme započnite raditi tijesto. U većoj posudi razmutite 2 jaja sa žličicom soli, kiselim vrhnjem, šećerom i na kraju dodajte žličicu origana. Na tu smjesu dodavajte brašno. Sve dobro promješajte i prebacite to na neku površinu na kojoj ćete razvijat tijesto. Razvijajte tijesto dok ne dobijete željenu teksturu. Bilo bi savršeno da tijesto bude što mekše sa što manje dodavanja brašna kada ga počnete razvijat jer će na kraju tada biti rahlo i meko. Ako vam kojim slučajem ispadne pretvrdo tijesto korigirajte sa mlijekom.
      Dobiveno tijesto je dovoljno za 8 osoba, ako vas je manje onda podijelite na dva komada i drugi stavite u zamrzivač za sljedeći puta.

PS. Nisam svaki puta bio zadovoljan sa pečenim tijestom jer pokoji puta bi mi ispalo prežilavo, nenadignuto, staklenasto pa i izgoreno tako da može se i vama nešto od toga dogoditi. Takvih neželjenih ishoda uvijek ima u kuhanju i neuspijeh je dio kulinarskih radova.
      (Mali savjet: iskoristite čašicu od vrhnja kao mjeru za tekuće sastojaka da ne morate uprljati drugu posudicu).

Na tijesto stavljajte namirnice po želji. Ja stavim prvo 1-2 žlice maslinovog ulja i razmažem po čitavoj razvučenoj površini tijesta, tada HOT kečapa tek toliko da pokrije površinu, zatim opet stavim mljeveni origano iako ga već ima i u tijestu, nasjeckanu na kockice šunku za pizzu, konzervirane ocijeđene gljive jer to mi je mjera i na kraju naribam sir bilo koji. Pećem pizzu oko 20-tak minuta na 180-200 C (postepeno pojačavam) i to je to, dobar tek!
      14 dana kasnije

Ovaj kolač je jednostavan za napraviti i mogao bi ga svatko raditi pa i onaj tko nije nikad radio neki kolač, desert i sl. a njegove sastojke ima svatko u kući pa ga možete u svakom trenutku napraviti nabrzaka. Ovo mi je inače bio prvi kolač kojeg sam samostalno napravio sa nekih 12 g starosti. Recept je star koliko i videoigre, otprilike tu negdje, malo stariji hehe! Ne znam porijeklo ovog kolača ali pretpostavljam da je to varijacija na recept zljevanke ili proje (kako ga drugi nazivaju) od kukuruznog brašna. Recept je od moje bake a zvala ga kolač od jogurta. Ja sam recept puno kasnije malo izmjenio i dodao mu još tri sastojka a to su čili, kurkuma i jabuke. Kolač od običnog jogurta iz čašice ali ja koristim najčešće kiselo vrhnje jer njega uvijek imam u frižideru.
      Umjesto jabuka može ići bilo koje škrobasto voće pa i pekmez između dva sloja a evo i recepta.

Kolač od jogurta 4 jaja; 1 kiselo vrhnje ili jogurt; 3 mjerice brašno bilo koje; 1 prašak za pecivo ili u ekvivalentu sode bikarbone. 2 mjerice šećera pola mjerice ulja; čepić arome od vanilije (bočica od 38 ml. ima u trgovinama od Dr. Oetkera) malo mlijeka prstohvat soli a u istoj mjeri kurkuma 1-2 ubačaja čilija iz flašice sa rupicama u kojoj inače imate papar ili sol. 2 veće jabuke šaku grožđica po želji. šećer u prahu za posipanje gornjeg djela kolača. Priprema: Kao mjericu upotrebljavajte čašicu od vrhnja ili jogurta. Odvojite jaja od bjelanjaka. Žumanjke sa malo soli, vrhnjem, uljem, šećerom, kurkumom i čilijem pjenasto umutite te dodajte brašno sa praškom za pecivo. Dobro promješajte i stavite malo arome vanilije. Na kraju dodajte čvrst snijeg od bjelanjaka kojeg ste prethodno izmiksali, grožđice i naribane jabuke i izlijte to u namašćeni i pobrašnjeni lim ili jednostavnije stavite prije papir za pećenje te na to izlijte smjesu i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 C oko pola sata. Na ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu. (Ako vam se da zafrkavat sa time, odvojite smjesu na dva dijela. Prvi dio pecite oko 10 min. da dobije laganu koricu i stavite naribane jabuke ili pekmez na polupećeni kolač i na to sipajte preostalu smjesu i stavite peći oko 20 min. na 180 C ali povremeno kontrolirajte da ne zagori, uglavnom da bude žuto smeđe boje jer ono će biti već žuto zbog kurkume. Kada se kolač malo ohladi posipajte šećerom u prahu.) Stari dobar savjet: kako ćete znaći da je biskvitni kolač pećen. Sa čistom suhom čačkalicom ubodite u sredinu te ju izvadite i ako je suha kolač je pećen. Dobar tek!
      1 / 2

TITANXIS
        Ovo mi je možda i najdraži kolač. Vrlo jednostavan za napraviti, a baš ukusan. Samo što ja umjesto naribane jabuke stavim ploške jabuka na biskvit. U svakom slušaju, odličan recept 🙂

sandidam Da baš je, brz i jednostavan, umjesto jabuka znam često stavit neki pekmez i stvaljam ga na polupećeni kolač i drugi dio sipam smjese ali sad mi se to nije dalo pa sam sve izmješao i stavio peći!

10 dana kasnije

Kolač od jogurta mi je bio prvi kolač kojeg sam napravio a palačinke su mi bile prvi desert uopće koji sam naučio peći. Ispočetka sam ih naučio samo peći jer mi je izrada smjese bilo komplicirano kao klincu a ubrzo sam počeo i smjesu raditi. Da previše ne filozofiram evo mog modificiranog recepta za jednostavnu ali ukusnu poslasticu kao što su palačinke.
          PS. Za ovu prigodu morao sam ispisati recept na papir jer palačinke sam oduvijek onako otprilike radio koristeći osnovne sastojke.

Recept za palačinke -2 jaja -1,5 čajne žličice soli -70 dag mješanog brašna (glatko i oštro) -malo sode bikarbone (otprilike pola čajne žličice) -čepić arome od vanilije (čepić od bočice 38 ml.) -malo đumbira u prahu po želji -pola čajne žličice kurkume po želji -1,6 l hladne vode. Priprema: Priprema je jednostavna. U višelitarskoj zapremnine posudi izmutite pjenasto el. mikserom jaja i sol. Zatim u tu emulziju postepeno umješavajte brašno u koje ste prethodno dodali pola čajne žličice soda bikarbone, kurkumu i đumbir te takvu mješavinu pomalo sipajte u jaja, pa malo vode pa opet mješavinu i tako dok sve ne usipate i potrošite svu vodu pritom mješajući el mikserom na najmanjoj brzini. Smjesa će biti idealno likvidna da kad počnete peći, lijepo će se razliti po čitavoj tavi. Tavu prije pećenja dobro ugrijte i navalite na posao. Od ove smjese ispasti će vam oko 30-tak palačinki, zavisno od promjera tave i debljine palačinke. Ja koristim srednje veličine šeflju ili paljak ili kak već ko to zove i to je sve. Dobar tek! Radi potrebe fotkanja sam stavio malo šećera u prahu a pošto su bile tople šećer se počeo brzo topiti pa ne izgleda baš najbolje a filu možete po želji. Ja sam u ove odnosno u 4 komada stavio domaći đem od višanja koji je itekako sladak a na druge 4 samo žličicu šećera. Uz to paše i lončić toplog mlijeka i voila. Prva fotka je sa blicom a druga bez. Najprirodnija svijetlost i boja bi bilo nešto između te dvije fotke.
          1 / 2
          mjesec kasnije

Recept za palačinke znamo skoro svi a svoj sam stavio već.

Zapečene palačinke sa sirom
          Ovo desertno jelo volim najviše da bude slatko a može se i bez šećera da ga ne stavite u sir i ako se kojim slučajem predomislite uvijek možete pospiti šećerom kad se ispeku sa sirom.
          Za ovo jelo prvo se ispeku palačinke i nadjenu se svježim kravljim sirom u kojeg ste prethodno stavili dva jaja i malo soli zavisno koliko ćete imat smjese. Otprilike 1-2 jušne žlice sira se namaže na tijesto palačinke i zarola ih se u joint, hehe! Tako sve dok ne napunite tepsiju u kojoj ćete peći. Kad rasporedite palačinke po tepsiji tad namažite odozgora još kiselim a može i slatkim vrhnjem da budu safnije. To se peće na 200 C oko pola sata. Dobar tek!

1 / 2

Pečeno pile
          Dok neki pripremaju ribe, janjetinu i ostala mesnata čudesa, drugi pak pripremaju peradsko meso, puževo meseko, konjetinu, junjetinu i sl. Ovo pile u spoileru nije od danas. Danas sam ipak pripremio juneći flam uz servirani restani krumpir te umak od paradajza i juhu naravno za predjelo iako mister Špićek veli da juha nije predjelo. Kako kome. Uz svinjetinu, peradsko meso uvijek je dobro došlo na moju trpezu.

Nema se tu šta puno za opisivati kako se priprema. Kupljeno gotovo pile iz podnog uzgoja. Dodatno se očisti od eventualnog paperja i korjena perja. To se izvadi malim nožićem ili noktima a ostalo se spali. Zatim pile ide na tuširanje pa sušenje i pile je tek tada spremno za pećenje. Ako netko želi može piletovu utrobu popuniti nekim nadjevom, npr. mješavinom razmočenih žemlji i iznutrica (jetra sa srčekima, želudac prije zasebno skuhati plus začini). Popuniti utrobu bilo bi poželjno jer će pile na taj naćin zadržati svoje sokove i biti će ukusnije ako pečete u štednjaku. Ja nisam nadjev radio ovoga puta jer htio sam što prije završit jelo ali začudo pile mi se nije posušilo tijekom pećenja. Peće se dok se ne ispeće oko sat i nešto između 150-180 C a tijekom pećenja učestalo se polijeva hladnom vodom ili nakupljenim mastima i sokovima od pileta. Uz pile ide prilog po želji, neka salata. Tradicionalno serviranje kako su naši stari jeli. Dobar tek!

Zapečene palačinke sa sirom 2 dio.

14 dana kasnije

Krafne - Poklade

Prošlo vrijeme poklada. Jesam li ga zakasnio za boga miloga! Šta je tu je, to je ionako slastica koja je u svako doba godine ili dana dobro došla.
          Evo moje prepravke prastarog recepta (iz ex juge) i prilagođen je mojoj kuhinji, (nešto sam oduzeo a nešto dodao od sastojaka, nešto smanjio te nešto povečao količinu sastojaka).
          Izvorni recept nalazi se na pozadini Franckove vrečice vanilin šećera.
          Osobno krafne nisam dugo radio ima tome i 4 g. zbog onog: "ma ne da mi se zajebavat sa tim".
          U dućanu ih uvijek ima i kad se požele za papanje evo ih na trpezi.

Recept za krafne

Za dizanje tijesta:
          1 kockica kvasca
          2 žlice šećera + 2 žlice brašna
          1 dcl mlijeka

Za tijesto:
          4-5 jaja
          1 čajna žlica soli
          4 jušne žlice šećera
          1 dcl kiselog vrhnja
          1 jušna žlica svinjske maste (može u zamjenu margarin ili putar)
          1 jušna žlica ruma
          naribana korica od 1 limuna
          50 dag glatkog brašna
          1-1.5 dcl toplog mlijeka (količina će zavisit od tvrdoće tijesta koje treba biti meko ali ne premekano da se lijepi za prste)

Priprema:
          Priprema kvasca za dizanje je objašnjeno gore u receptu za orahnjaču i makovnjaču da sad ne pišem ponovno.

Priprema tijesta je vrlo jednostavna. Tekuće satojke kako stoje na recetu i tim redoslijedomm ih stavljate i promješajte.
          U tu emulziju polako dodavajte brašno uz nadodavanje mlijeka. To se radi dok se ne dobije željena čvrstoća tijesta, što mekša to bolja.
          Tijesto se ostavi pokriveno na toplom da se diže.

Nakon nekog vremena razvaljamo tijesto do debljine prsta i tada se čašom ili okruglom modlicom usječemo u tijesto da se dobiju okrugle platformice koje su buduće krafne.
          Te krafnice ostavimo opet da počivaju na toplom da im se vulumen poveća.
          Kada se krafnice povečaju tada su spremne za prženje. Od te količine tijesta možete napravit do 20 krafnica ovisno o tome koliki je promjer čaše (modle) i koliko ste tanko ili debelo razvaljali tijesto.

Krafne pržimo u što manjeg obujma višoj posudi da ne moramo puno ulja upotrijebiti.
          Iće će sporije jer će eventualno u takvu posudu stati 3-4 krafne a u nekim slučejiva i manje od tog.
          Ako vam nije stalo do uštede ulja onda možete i u većoj posudi peći sa što više krafni odjednom.
          Bitno je da krafne plivaju na ulju i da ne dodiruju dno posude.

Krafne se peku jedna strana, tj. onako kako su se dizale tako ih stavljamo u posudu za pećenje sa uvijek poklopljenom posudom do tamnožute boje.
          Zatim drugu stranu sa otklopljenom posudom čije će pećenje trajati nešto kraće.

Kada su krafne pečene napunite ih špricom nadjevom po želji te ih pospite šećerom u prahu i to bi bilo to. Dobar tek!

Morat cu ja slikat krafne jedan put,to je recept bomba,znam ih 6-7 pojesti