Sterlok apsolutno, no ima nešto u ukupnom image qualityju. S time da mi nije bas jasna ova tablica gdje npr RTX 3070 je dostatna za 1080p rezoluciju na medium postavkama grafike, a 4070 za 4K rezoluciju na high postavkama. Nije bas tolika razlika u snagama te dvije serije, jedino ako nisu naveli da s 4070 podrazumijevaju uključen frame generation.

Edit: zaboravio dodati, Remedy je dao intervju IGN-u prije cca 2 tjedna oko tehničke strane novog Alan Wake, dosta dobar uvid u njihovu perspektivu na cijelu problematiku:

• FFA +1

Zahtjevi su sasvim opravdani s obzirom na izgled. Uostalom, većina prodaje će ići na konzole i logično da im je optimzacija za te platforme u fokusu. I prvi port AW za PC je bio zahtjevan svojevremeno bez obzira što je igra na tu platformu izašla negdje 2 godine nakon X360 verzije(doduše više na GPU nego na CPU, kao što je i sad slučaj), kao što je uostdlom bio zahtjevan i Control sa svim uključenim efektima kad se pojavio.

Čini se da na starijim karticama igra uopće neće raditi budući da na njima nema podrške za tzv. "mesh shadere".

https://www.pcgamer.com/alan-wake-2s-pc-requirements-may-leave-amd-rx-5000-series-and-nvidia-rtx-10-series-users-high-and-dry/

However, those of you running an Nvidia RTX 10-series GPU or even a more recent AMD RX 5000-series may have further reason to be glum, as according to a now-deleted tweet (are we still calling them tweets?) from a Remedy developer, the upcoming release may be dependent on mesh shader support to run at all.

Mesh shaders were first included as part of the release of DirectX 12 Ultimate back in 2020, with the first code samples released in January 2021. They were designed to replace traditional vertex and geometry shaders in the render pipeline, allowing developers to optimise the rendering process. However, this new technique requires explicit GPU support, and for Nvidia this means Turing and above, i.e. the RTX 20- series, and for AMD, the RX 6000-series onwards. If this latest info is to be believed, Alan Wake 2 has forgone all other forms of shading entirely, and this may well freeze out users of older cards.

• FFA +1

Možda bi bilo bolje da su kasnije portali igru kao u slučaju prvog AW. Izgleda da će na kraju biti još jedan u nizu shitstorma na PC-u zbog nedovoljno optimizirane igre.

Ovdje nema optimizacije, igra radi donekle dobro samo na jednoj grafičkoj kartici, onoj od 2000 eura RTX 4090. Ovo je reklamna kampanja.

Zero neizvedivo jer je cijeli projekt financirao Epic, igra im je de facto doživotna ekskluziva za EGS.

Mogu uvijek uzeti PS5 verziju, no budem pričekao prvo DF analizu / recenziju.

Deadwalker Sjetio sam se kasnije da su bili potpisali ponovnu ekskluzivnost za Epic, ali zaboravio sam na taj "detalj" za financiranje projekta. Da je samo privremena ekskluzivnost, većina PC igrača bi to vjerojatno lakše pregrmjela, jer dok dođe na Steam, postoji dobra šansa da bi većinu većih propusta i donekle optimizaciju pokrpali, lol.

Radi li itko recenziju ovdje na portalu?

Nisam siguran.

Nadam se da će biti preload moguć ranije. Vidim da nema još ništa, samo odbrojava timer. Jedva čekam. Taman u petak navečer igram kad sin zaspe. Bit će ludo tih 15 minuta što ću igrati prije nego se i ja srušim. 😃

Flipper Nadam se da će biti preload moguć ranije

Od sutra preload po nekim informacijama na netu.

A ja nekako volim cekati recenzije i nevolin sto daju recenzije ovako kasno pred izlazak ali opet nevirujen da ce ovo zakazati

Miro Miro, čekaj da napišem ja recenziju. Ti voliš citat moje kratke recenzije, a vidiš da pogađam ocjenu u zeru. Pričekaj me. 🤣

Flipper

Reci mi rezultat jer jos niti jednu recenziju nisan procita a necu ni sad poceti citati.

A na kraju osobi koja je kupila igrala i hvalila Forspoken ja nevirujen.

Flipper Nadam se da će biti preload moguć ranije

Dostupan preload na PS5. Ja sam na indijskoj regiji, ali to je par sati rezlike brijem pa bi trebalo biti dostupno i na HR.

Zna li se treba li odigrati American Nightmare prije dvojke?

Mislim da ti vise ima smisla odigrati AWE ekspanziju za Control.

Brijac To je spin off, narativno AN nema nikakav poseban značaj za original ili nastavak. Više dođe kao zanimljiva ideja smještavanja igre u epizodu Night Springsa. Ipak, s gameplay strane je razrađenija, nešto raznovrsnija i zabavnija igra od originala, barem meni. Zbog toga ima smisla odigrati. I ne traje dugo, koliko se sjećam, zbog toga nije ni izašla po punoj cijeni.