Mislim da je sve pametno vec napisano. "Gaming" stolice ni u ludilu, to je jedno vrijeme bila pomama za njima zato sto izgledaju fora klincima ali to sa ergonomijom nema veze, imate i hrpetinu clanaka po netu o tome ako ne vjerujete.
Imam malo duzi staz u sjedenju od vecine tu (imam 46g i osim gejmanja i posao mi je sjedeci, za kompom) tako da jako dobro znam koliko znaci dobar stolac. Godinama sam kupovao stolce tipa ovih iz Jysk, Emezetta i sl. po 500-1000kn i oni su super 2-3 mjeseca i onda krene propadanje materijala pa nakon godinu i pol sjedite na dasci umjesto na spuzvi/pjeni. Sve je to OK ako imate 15-20god jer su vam ledja jos zdrava pa nece biti nekih bolova ali s godinama si ih unistavate garantirano. Govorim o sjedenju 8h+, naravno ako sjedite pola sata dnevno mozete i na gajbi 🙂
Igrom slucaja smo negdje 2003 u firmi, u kojoj sam tada radio, svi kompjuterasi dobili Herman Miller Aeron stolce i moram priznati da je to bio pravi preporod i da smo uredno svi bili odsevljeni s njima. Otisao sam iz te firme 7god nakon toga i zadnji dan je taj stolac izgledao i funkcionirao kao i kada smo ga kupili. Mozes uredno na njemu sjediti i 12h ako treba bez ikakvih bolova i problema. Malo nakon toga sam si i za doma priustio Herman Miller Mirra2 na kojoj i sada sjedim i isto je odlicna inakon 5-6 godina sto je kod mene i tko god je malo duze sjedio u njoj se slaze s tim. Msilim da mi je to najbolja i najpametnija investicija koju sam napravio za svoje zdravlje.
Potpuno mi je jasno da ne mogu svi dati 10k kn za stolac, samo zelim naglasiti koliko je takva investicija bitna i pameta dugorocno. Prije Mirre sam imao sigurno 6-7 stolaca i na to potrosio barem 5-6.000kn pa ako tako gledam razlika i nije tako velika, a imate i jako dobre Ikeine modele koje ce sigurno posluziti puuuno bolje od ovih racing stolaca 😃
BTW da ne ispadne da hvalim samo HM, Steelcase isto ima fantasticne modele, jeftiniji su od HM a imaju i zastupnika u Zg.