Prije nekoliko godina sam i sam zapeo u gužvi jer sam krenuo prema Arena centru i putovao sam od Maksimira do Arene 2h, a samo zato jer nisam trčao utrke i nisam imao pojma da se odvija maraton, a informiranost o maratonu bila je dosta loša.
Onda sam prije dvije godine krenuo sudjelovati na ZG maratonu, prvo na utrci 10km i ove godine na halfu (prošle godine sam bio ozljeđen). Također, osim sudjelovanja na maratonu u Zagrebu upoznao sam se sa scenom trčanja u regiji, čak i na svjetskoj razini tako da vidim i drugu stranu priče. Ono što mi je žalosno za Zagrebački maraton je tao da je podrška znatno manja nego što je praktički u svim ostalim gradovima u regiji. Nevjerojatno mi je da se povremeno zna čuti trubljenje, psovanje i slično. Po tome se vidi koliko su praktički svi ostali gradovi daleko ispred nas, počevši od Ljubljane, Sarajeva, a da ne govorim o Berlinu i slično. Najbolja atmosfera koju sam doživio bila je ove godine u Zadru na Wings for Lifeu, a trčalo se u nedjelju te, osim centra Zadra bilo zatvoreno cca 40km magistrale od Zadra prema jugu. U svim ostalim gradovima maratoni se trče u centru i oko centra te ovo što se događa u Zagrebu nema nigdje. Žao mi je što Zagreb ne može prepoznati potencijal maratona kao određen oblik turističke promocije (što vani itekako je) jer ipak dolaze tisuće trkača iz nekoliko desetaka zemalja i kao takav predstavlja najjaču trkačku manifestaciju u Hrvatskoj.
Ovdje možda ulogu igraju i sama organizacija te mediji jer bi trebala postojati kvalitetnija informiranost što će i kada biti zatvoreno da ljudi mogu isplanirati, prvenstveno odlazak na posao, a onda i sve ostalo. Ukoliko stvarno predstavlja problem da se jednu nedjelju napravi reorganizacija planova, krene na posao pola sata ranije i slično onda smatram da je bolje ne organizirati maraton u Zagrebu uopće nego stvarati ružnu sliku prema van, pogotovo prema strancima koji su možda doživjeli svašta na licu mjesta od strane naše "publike".