Sad vidim da je danas trčanje B2R na Jajunu. Auta sparkanih pun k kao da je Dan državnosti.

20 dana kasnije

Idem bez ikakve pripreme na Krk trail u Bašku idući vikend. 14km.

Tako da ću Mirage vjerojatno i probat, ali ću crknut prije nego probam novog Spiderm-Mana.

Fenix idem vidjet koliko mogu. I jel' mogu. Idemo tri para dolje na tri dana.

• [deleted]

• Uređivano

Neki dan sam zbrojao sve one finisherske medalje koje imam da vidim koliko novaca sam do sada dao samo na startnine, i zbrojao sam 120. Uzeo sam prosjek startnine od 20€, ali bilo je tu i startnina od 100€ ali i nekih nizih od 10€. Neke utrke nisu imale finiserske medaje.

Cca 2400€ samo na startnine u 4 godine, bez sveg ostalog popratnog sto ide uz odlazak na utrku.

I onda kazu trcanje je jeftin hobi 😅

U jednom periodu sam znao ici na 10 utrka mjesecno, sad sam smanjio i to bude 1-2 mjesecno.

Ma kakvi jeftino, pogotovo ako se želiš malo intenzivnije baviti s tim. Gledam samo koliko tenisice trošim na treninge, ode tu dosta love. Baš sam jučer prijavio i platio maraton u Splitu iduće godine 55 eura i Advent Run u Zagrebu sad u prosincu 25 eura. A da ne govorim o ostalim utrkama od ove godine.

[deleted] Cca 2400€ samo na startnine u 4 godine, bez sveg ostalog popratnog sto ide uz odlazak na utrku.

Pa te covik nebi ubio

2400e za nista

To je

266kg ramsteka

185kg janjetine

I uzimao sam trenutnu cijenu mesa znaci skuplju pa kroz godine to isada da si i vise mesa bacio u vitar.

Miro ode i na meso para ko dreka jer da bi uopće istrčao to za što si platio stratnine trebaju ti poprilične količine mesa (i druge hrane) da se napucaš energijom 😂

[deleted]

Ja nisam znao ni da se to placa,a jel se dobi kakva nagrada recimo za prvih 10 ili opcenito jel se bilo kaj dobi od njih.

• [deleted]

• Uređivano

danko-b ne ide nitko na utrke zbog nagrada, nagrade su vecinom simbolicne, nagrade sponzora i tako te stvari. U startnini dobijes uvijek neke majice, bonove za rucak i pice itd.

Tamo gdje su vece novcane nagrade dolaze kenijci i tako ti koji to sve pokupe 😄.

Mene recimo vesele pehari, volim ih skupljat i imam jedan cijeli kutak u kuci gdje je to sve izlozeno skupa s medaljama. Iza svakog stoji jedna lijepa prica.

danko-b najveća nagrada je pobjeda samog sebe i novi personal best na utrci. Ovo ostalo je sve simbolično.

Btw. jel netko trči u nedjelju kakvu dionicu u sklopu Zagrebačkog maratona? Trčat ću polumaraton pa ako bude nekoga da si mahnemo prije utrke 🙂

Neću vam mahnut, ali ću vam pokazat srednji prst jer mi je pola grada blokirano zbog vas. Idite trčati u šumu luđaci.

Trčao danas half u sklopu ZG maratona. Krenulo je ok, držqo sam tempo koji sam planirao do negdje 10.-11.km. U to vrijeme dolazi do rasta temperature te u kombinaciji s trčanjem po suncu planirano vrijeme nije ostvareno no završio sam među 25% najboljih što mi je najbolji rezultat na halfu (inače više volim kraće i brže discipline). Sve u svemu fina borba sa samim sobom, al isplatilo se 💪💪💪💪

Svaka čast na takvoj snazi i spremi za otrčati dvadesetak kilometara, ja sam u mladosti to jedva odhodao u vojsci a trčati nema šanse.

Rekavši to dan maratona u ZG-u je najgori dan u godini ako radiš tu nedjelju…jednostavno ne možeš obaviti posao jer podjele grad na dva dijela i i možeš se hebat. Ne kužim zakaj se ne orgamizira trčanje oko Jaruna ili po parku Maksimir gdje nikome ne smeta. Čista tortura.

Prije nekoliko godina sam i sam zapeo u gužvi jer sam krenuo prema Arena centru i putovao sam od Maksimira do Arene 2h, a samo zato jer nisam trčao utrke i nisam imao pojma da se odvija maraton, a informiranost o maratonu bila je dosta loša.

Onda sam prije dvije godine krenuo sudjelovati na ZG maratonu, prvo na utrci 10km i ove godine na halfu (prošle godine sam bio ozljeđen). Također, osim sudjelovanja na maratonu u Zagrebu upoznao sam se sa scenom trčanja u regiji, čak i na svjetskoj razini tako da vidim i drugu stranu priče. Ono što mi je žalosno za Zagrebački maraton je tao da je podrška znatno manja nego što je praktički u svim ostalim gradovima u regiji. Nevjerojatno mi je da se povremeno zna čuti trubljenje, psovanje i slično. Po tome se vidi koliko su praktički svi ostali gradovi daleko ispred nas, počevši od Ljubljane, Sarajeva, a da ne govorim o Berlinu i slično. Najbolja atmosfera koju sam doživio bila je ove godine u Zadru na Wings for Lifeu, a trčalo se u nedjelju te, osim centra Zadra bilo zatvoreno cca 40km magistrale od Zadra prema jugu. U svim ostalim gradovima maratoni se trče u centru i oko centra te ovo što se događa u Zagrebu nema nigdje. Žao mi je što Zagreb ne može prepoznati potencijal maratona kao određen oblik turističke promocije (što vani itekako je) jer ipak dolaze tisuće trkača iz nekoliko desetaka zemalja i kao takav predstavlja najjaču trkačku manifestaciju u Hrvatskoj.

Ovdje možda ulogu igraju i sama organizacija te mediji jer bi trebala postojati kvalitetnija informiranost što će i kada biti zatvoreno da ljudi mogu isplanirati, prvenstveno odlazak na posao, a onda i sve ostalo. Ukoliko stvarno predstavlja problem da se jednu nedjelju napravi reorganizacija planova, krene na posao pola sata ranije i slično onda smatram da je bolje ne organizirati maraton u Zagrebu uopće nego stvarati ružnu sliku prema van, pogotovo prema strancima koji su možda doživjeli svašta na licu mjesta od strane naše "publike".

Ne možeš planirati ako ti je centar grada radno mjesto…ne mjesto gdje radiš nego objekt rada. Plan bi bio da poslodavac ukine tu radnu nedjelju…njemu je jednostavnije da se ti snalaziš kako znaš.

Zagreb je uništen prometno, centar grada je praktički neprohodan i onda oni organiziraju trčanje kroz taj centar, a ljudi i dalje rade na taj dan, ili bi otišli tramvajem u neki muzej u centar i sl. Ali ne….

Maraton je super, ali ima Jarunsko jezero pa se može tih četiri sata trčati oko njega, ili kroz Maksimir po njegovim stazama. Ljudi trube jer su jadni, a jadni su jer ih se i u nedjelju maltretira sa ovakvim pizdarijama i zato nema ni podrške na ulicama. Kažem, čista tortura. Moraš preko Sesveta da bi došao sa lijeve strane centra na desnu. Toga nema nigdje, naravno kod nas ima.

Sterlok slažem se no to je stvar našeg mentaliteta. Kažem, vani toga nema, no vani su uključeni u to i poslodavci i svi ostali, sve skupa je potpuno drugačije napravljeno i organizirano. Jednostavno se na takav događaj gleda kao nešto izuzetno pozitivno i vlada drugačija atmosfera. A što se tiče zatvaranja gradova, u Zagrebu je još dobro kako je u nekim drugim gradovima i povezanost je puno lošija nego u Zagrebu. U Ljubljani, Sarajevu, Berlinu, Londonu itd. trči se po centru i zatvorene su puno veće zone oko centra nego u Zagrebu.

No s druge strane se slažem da ako maraton predstavlja ljudima opterećenje i ako ne vide u tome potencijal, bolje ga je ne održavati i maltretirati ljude nego imati ovo. Ima u regiji maratona gdje su trkači puno bolje prihvaćeni, a nisu daleko od Zagreba.

Valjda netko dobije poticaje ili ima radno mjesto cijelu godinu kao organizator ZG maratona, pa im se ne isplati ukinuti…građane i njihove želje ko hebe tak i tak. Do izbora svi to zaboravimo. Mene nije zapala ta radna nedjelja već 5-6 godina na dan maratona, ali dva puta je i još imam trume, moraš obaviti posao a rampa na svakom križanju pa se vrti po cijelom gradu ko muha bez glave. I onda se čeka i na onog zadnjeg trkača kaj praktički hoda da se pusti promet.

edit: uzmi u obzir da nije problem samo ovaj maraton, problem su i razne delegacije koje dolaze u ZG pa se sve od Plesa pa do Pantovčaka blokira kao da prolaze kroz ratnu zonu…a promet nam je i tak u teškom kaosu. Mala nesreća i eto zastoja na sat vremena dok se poslikaju tko je koga. Padne mala kiša i eto zastoja i tak iz dana u dan, a jutarnje špice i u one 16-17 h da ne spominjem.

Maraton je samo kap koja prelije čašu, zato ljudi trube i psuju a ne jer smo zaostali kreteni.

• buz

•  
                  •  
                  •  
                  •  
                • Uređivano

Picek Nevjerojatno mi je da se povremeno zna čuti trubljenje, psovanje i slično.

E super, a baš sam pomislio da me nisi skužio.

Picek u svim gradovima je tako i normalno je da je tako. Zatekao sam se u Beču prije 2 god, koji je kao kulturan i prometno puno bolje povezan, pa je opet bilo svega. Svaka čast utrci i svemu, ali ako paraliziraš skoro pa milijunski grad zbog bilo čega, onda to organiziraš dosta loše