Fenix kaj ti znači - "svjesni izostanci"? Pa ziher su svjesni, nisu se slučajno dogodili. I sorry, ali te stvari koje nema (tipa AOD, AOD ffs!!) nisu ništa posebno, ali copy paste s iPhonea na laptop su super duper korisni? Ajde me nemojte zezat, ekipa. Really.

I ponavljam, čak i da ovo navedeno nisu groundbreaking nedostaci - kad ih Apple popravi za 2-3 godine, svi će govoriti, WOOOOOOOW, kako dobro - AOD, isuse, koja fora, vrijedilo je platiti 15000kn za to!

Gore par postova, svi masturbiraju na bateriju koja traje 10 sati, a niko ne komentira punjenje i brzinu istog?? Pa 80 puta mi je draže da baterija traje 8 sati i napunim ju za 28 minuta, nego da traje 10 sati i punim ju sat i pol. Ova brza punjenja su zbilja jebena stvar.

Al najviše me zanima kod tebe @Fenix, koji nikad nisi htio dat više od 2000kn (i poštujem to) za Android i na taj način nisi ni isprobao svu njegovu kvalitetu i brzinu, sad bi dao 5 puta više za Apple. Stvarno mi je čudno.

Tzereen i na taj način nisi ni isprobao svu njegovu kvalitetu i brzinu, sad bi dao 5 puta više za Apple. Stvarno mi je čudno.

To što nemam 120hz ni bjesnu kameru mi ništa ne znači. Na mobitelu do 2k kuna izvodim više toga i komoliciranije stvari nego 99% vas. I tu me Xiaomi nikad nije iznevjerio, a bez problema me je svaki držao 2+ godine. Kvaliteta i brzina se na čemu manifestira? Eventualno na igrama. Osim kod igara i kod kamere nisam u ničemu nikad bio zakinut, a tu su dvije stvari koje me ionako ne zanimaju.

A na iPhone bi išao isključivo zbog jednostavnosti i onog što ekipa ovdje stalno ističe - softvera. Mislim da bi na nekim stvarima si uštedio dosta vremena s Appleom. I naravno da nisam preko noći postao razmetnik, nema šanse da bi dao takve cifre. Kupio bi neki stariji/jeftiniji model (tipa XR) ili pokušao nešto od firme izvuć.

Kod mene su zapravo vrlo jednostavni razlozi. Kao developer, jako mi se sviđa što dolazi s M serijom čipova u MacBookovima i stoga me privlači i prelazak na čitav ekosustav. Primamljiva mi je i dodatna kontrola nad aplikacijama (što vide i rade) na laptopu i mobitelu zato što imam određene zahtjeve u pitanju privatnosti (naravno, kompromis se uvijek treba pronaći).

Meni se sviđa što Apple ima puno aplikacija koje bi pokrile moje potrebe za skidanjem dodatnih, a svakako pomaže to što je sav softver krojen specifično za njihov hardver, isto kao što je i OS građen kako bi odgovarao tom softveru. To ne dolazi samo u vidu tehničkih aspekata, već i vizualnih. iOS i MacOS su dizajnom vrlo konzistentni i odaju dojam planskog razvoja. Dobar kontra-primjer konzistentnosti bi bio Windows.

Također, dobio sam dojam da iako znaju kaskati s uvođenjem nekih elemenata koji su prisutni na Androidu, kada to odrade, onda odrade stvarno kako spada i znaš da ćeš dobiti kvalitetan završni proizvod.

Posljednji razlog, materijalistička sam pizda. Sviđa mi čitav dizajn Appleovih proizvoda. Oblik mobitela, raspored tipkovnice, izgled OS-a. Ugodno je za tipkati i aplikacije im rade zavidnom brzinom. Na kraju bi mi korištenje takvog uređaja bilo vrlo ugodno i kada sam u svakodnevnom doticaju s nečime, volim da je odrađeno do standarda koji tražim. Taj gušt u korištenju nekog proizvoda mi je dovoljan da me do razumne cifre uvjeri u kupovinu.

Fenix kameru čak ima jako dobru, softverski barem. Radi čuda s tih 12 MP.

Ali 120Hz je stvarno gamechanger. To stvarno vide čak i mame i bake, kamoli neko mlađi. I nisam htio da ispadne kako te nazivam razmetnikom, čovječe. Troši na kaj oćeš. Spomenuo sam to zbog tvojih principa koje cijenim.

Pa nisam se ja ni uvrijedio 🤣 To mi žena kaže kad spomenem iPhone jer općenito smo oboje jako štedljivi/ekonomični. Možda da se naviknem na 120Hz bi mi nešto i značilo, ali dosad mi nema neke praktične primjene da izađem iz tog razreda od 2000 kuna. U redu mi je kaskat koju godinu po pitanju tih nekih, nazovimo ih tako, šminkerskih mogućnosti.

Tzereen E da znaš da si me natjerao da probam. I ne mogu. 🙁

@Tzereen

Sve možeš naravno simulirati na Androidu (ili imati slične / iste funkcionalnosti), no nikada ne radi to tako dobro out of box kao na jabuci. Mislim, to su prve stvari koje su mi pale napamet, ima još hrpe tih sitnica koje primjetiš kada radiš svaki dan u Mac / iOS ekosistemu. Ne poričem da to dosta košta ili da postoje brži / tehnicki bolji mobiteli u sličnom cjenovnom rangu ili jeftiniji, no jbg, ja vidim vrijednost u tome što plaćam. Bio sam prije xy godina na Androidu, koristio i Samsungov flagship, i nije mi to bio level pouzdanosti / korisnosti kao što je ovo što sada koristim.

Ja san uvik koristio flagship Samsung jer bi na pretplati dobio jebenu ponudu, najblizi san bio One Plus mobitelu jedne godine ali kad san ga uzeo u ruku i usporedio ekran sa onim na Samsungu kupnja nije dolazila u obzir jer je Samsngov na izgled bio puno bolji iako je One Plus imao 120hz a i ispadao je dosta skuplje.
      Xiaomi nikad nije dolazija u obzir jer apsolutno niti jednom niti jedan kojeg sam pogledao nije me nicim privukao.
      Apple je naravno uvik bila klasicna sprdnja košta puno a stavlja ono što ja iman na Samsungu vec 3 godine pa zašto bi ja to kupovo.
      Želju sam imao uzeti ipad dugo godina i onda napokon sam to mogao financijski i kupio sam ga. E tu krece moja ljubav za Appleom taj ipad iman vec 3 4 godine i apsolutno nikad se nije smrznuo sve uvik radi normalno, onda recimo bude guzve pa ga ne koristim tjedan dana i kad otvorim on se nije ugasio nego je recimo potrosio par postotka baterije. E takve stvari mi idu na kurac trenutno na adroidu i zato kad prode ugovor se vjerovatno okrecem Appleu.
      Kod iphonea jedina stvar koja mi i dalje ne paše je notch ali ovo malo što pratim izgleda da bi dogodine na iphone 14 to trebalo nestati

Tzereen 120 Hz (morao bi biti na svim modelima, androidi to imaju već na skroz jeftinim uređajima)

Iako se nacelno slazem oko tvojih stavova u vezi mobitela posebice precjenjenosti moram se ipak uhvatiti ovih herca. Kada smo davnih dana govorili kako je u igrama tih 60, a kamoli 100+ hz iliti fpsa velika prednost na pc-u i kako nema nazad mnogi su branili konzole i prozivali nas nekolicinu.
        Tu si bile slicne nebuloze poput filmicnost itd da bi se sakrila cinjenica koliko godina kaskaju konzole za pc-evima i ako cemo ici tom logikom da tada to i nije bilo bitno, mozemo reci da ni ovih 120 spram 60 hz na mobitelima prosjecnom korisniku nije bitno, posebice ako nije vidio bolje od 60.

Osobno kad vidim da igra ide u 30 ili ispod fps-a najradije bih odmah ugasio, a evo bome sam od no more heroesa 3 i odustao jer me bode u oci u takvoj vrsti igara, ali to sam naravno ja i nekome drugom to nece smetati.

Ako apple i kasni za androidom 3 godine, onda konzole kasne za pc barem isto toliko, a razlika ce se jos vise povecavati kako vrijeme odmice, ali u oba slucaja to nije povod za bojkotiranjem jednih ili drugih.

Svaka roba ima svoga kupca, a apple i proizvodjaci gaming konzola to itekako znaju.

Hoces fleksibilnost i slobodu idi na android i pc. Hoces stabilnost i pouzdanost biraj apple i gaming konzole.

maverick Hoces fleksibilnost i slobodu idi na android i pc. Hoces stabilnost i pouzdanost biraj apple i gaming konzole.

Ergo, konzolaši su ovce 😛

Giphy - blog october GIF

2 godine kasnije

Appelov Vr jos malo kao Jarvis iz Ironmana

ovo ce biti skuplje od novog golfa 😂

Miro koji pošteni mobitel nema notch? meni notch djeluje dosta korisno i mislim da bi bila glupost izbacit ga, a da ne pricam o background kamerama, senzorima ili jos gore pop up istim

A i poslije 2-3 godine možeš komotno čovjeku odgovoriti.

Nije da se od 2021. na Iphone uređajima nešto inovativno ili revolucionarno promijenilo.

Raziel

Kako nije?

Zamjenili su mute switch sa tipkom. Samo još jedan u nizu UX grešaka koje Apple radi iako imaju reputaciju besprijekornog UXa.

Ja sam stvarno na rubu kupnje iPhonea stalno, ali gesture navigaciju umjesto tipki, nedostatak T9 dialinga, TouchIDa i sad mute switcha jednostavno ne mogu oprostit.

To je ko da auto prodaješ kao ultimativni auto, ali lagano mićeš stvari poput brisača, žmigavaca, volana i prednje šajbe.