Deadwalker Nekako nevidim to kao opciju, prije bi reka da ce najavit da ce doslovno sve igre svoje portat u roku od 2god.

Ako naprave dayone PC release, izgubit ce neke svoje usere, samnjuju vrjednost konzole postavit ce se pitanje zasto imati PS a ne PC? I sad sta bi tocno dobili sa dayone releasom na PC? Par milijuna prodani primjeraka od kojih zaraduju “samo” 30% a taj isti broj prodani primjeraka mogu prodat godinu ili dvije kasnije sa PC portom. Nevidim kako bi im se ta strategija vise isplatila od ovoga sta trenutno rade. Di doslovno imaju doubledip i 2x hypeju svoje naslove. Vise im para donosi 1 korisnik na PSu nego 20 na PCu 🤷‍♂️

Pricam o SP naslovima, sve livesrvice ocekivam dayone na PCu

Deadwalker

Garantirano. Svi dobivaju, svi sretni.

Nek riješe ovaj PSN problem na PC-u, na konju su.

Bilo je vrijeme da se prepozna PC tržište koje je neograničeno praktički jer PC kao takav nije podložan generacijama, bitno da si u korak hardverom.

Danas svako ima PC ili laptop doma, ako je preslab zamijenit će ga nečim minimalno jačine PS4 Pro ako ne i više jer to je minimum koji se prodaje.

Vrijedi od poslovnih kompanija do školstva i fakulteta gdje mijenjaju računala dosta u zadnjih par godina.

escoban Ako naprave dayone PC release, izgubit ce neke svoje usere, samnjuju vrjednost konzole postavit ce se pitanje zasto imati PS a ne PC?

Zato jer većinu publike koja se igra na PS-u PC gaming uopce ne zanima (iz bezbroj razloga).

escoban Vise im para donosi 1 korisnik na PSu nego 20 na PCu 🤷‍♂️

Haha, dobra. Pitaj Ubisoft koliko im para donosi PC platforma, a većinom rade SP igre.

Deadwalker Nije isto, PSstudio igra na PS storeu kosta 80€ i sve ide njima uz to ljudi placaju PS+ uz to dobivaju naravno i % od svake druge igre koji taj user kupi preko PSstorea… A sigurno bi se i neki broj konzolasa switcha na PC, malo po malo bi sami sebe kanibalizirali i nakraju bi postali samo publisher.

escoban Ako naprave dayone PC release, izgubit ce neke svoje usere, samnjuju vrjednost konzole postavit ce se pitanje zasto imati PS a ne PC?

Ti shvačaš da se konzola prodaje samo radi ekosistema zar ne? Vrijednost konzole je njezina jednostavnost, pristupačnost i ponajviše njena cijena. Ja nebih iskreno za niti jednu konzolu zamjenio svoj Steam Library, kao ni ekipu za konzolu isto toliko koliko bi konzolaš to isto napravio za PC koji je višestruko skuplja investicija. Ja ne mislim kupovati konzolu, ni ti ne misliš kupovati PC, matematika je tu kao i statistika.

escoban Vise im para donosi 1 korisnik na PSu nego 20 na PCu 🤷‍♂️

Da? Daj mi molim te linkaj taj podatak.

Deadwalker

Da, to bi trebala biti ideja i cilj. Granice nestaju tek kad predstave svoj launcher na PC-u koji će se neprimjetno integrirati s PS platformom i accountom, sa sinkronizacijom trofeja, saveova i cross platform igara i sadržaja.

Deadwalker Opet kazem, za njih ima puno faktora zbog kojeg bi pod svaku cijenu trebali igrace zadrzat u sustavu konzole.

A nevidim sta bi dobili, amo rec npr. Ghosttushima za godinu dana ukupno ce prodat 30mil primjeraka PC+PS5 , dali bi ta brojka bila nesto drukcija kad bi izbacili istovremeno na obe platforme? Nevirujem!neznam zasto bi?

Kao sta sam reka vidim jedino da ce taj rok smanjit samo na 2godine MAX, jer kad pogledas 4godine i jest malo puno.

escoban

Sorry, ali to što si ti napisao je izjava a ne mišljenje. Evo naprave svoj launcher, day 1 izbace sve na konzoli i na PC, dobiju 100% zarade od jednog i od drugog izvora prihoda i kad im padne zarada igru puste na Steam i EGS. I onda ti napišeš da 1 korisnik na PS vrijedi više nego 20 na PC i pozivaš se na logiku? Zbilja?

prayer A sta je sa zaradom od PS+ i zaradom koju dobivaju od prodaje tudih igri na svojoj platformi? Sracunaj par brojki i dobijes vrjednost 1 PS korisnika i 1 PC korisnika koji kupije njihove igre cak i sa svojim launcherom gube…

edit:

ugl. vidit cemo, mozda stvarno se odluce na taj potez mozda im to bude kraj za njihov sistem , mozda nebude nista 🤷‍♂️ Tako je i Phil mislio da ce sa gamepassom privuc masu ljudi na Xbox pa fastfoward 10godina kraj Xbox konzole je sve blizi…

Stim sta postoji jedna ogromna razlika za Sony, moraju biti extremno oprezan jer nema bilijune kao MS da doslovno sve greske mogu zakrpat parama.Ako im tanka PS brand ode cila firma u k…

Ma nema šanse day 1 na PC to nema nikakvog smisla za PlayStation. Konzola kao takva ne bi imala više smisla kao što Xbox konzola nema smisla.

Ako im to stvarno padne na pamet onda nema razloga da ne puste sve i na Xbox i na Nintendo jer ako se gleda prodaja igara logično je da će se najbolje prodati na 4 platforme, nego na dvije (PS5 i PC).

Deadwalker Zato jer većinu publike koja se igra na PS-u PC gaming uopce ne zanima (iz bezbroj razloga).

escoban

To je sve pod pretpostavkom da će tipa PlayStation korisnik zamjeniti konzolu za PC, što neće prvenstveno zbog cijene i ekosistema.

Evo stavi se tipa u moje cipele, tipa da ja nemam PS5 kao PC korisnik i želim igrati tipa Spider-Man 2 odmah po izlasku - ja bih konzolu i igru kupio, odigrao igru, pa ajmo čak reći da kupim još 5 eksluziva uz to da budem pošten sa statistikom, pređem sve i konzolu ne upalim više ili ju prodam. Ja sam što, dao potencijalno nekih 800-1000€ pod uvjetom da je sve novo kupljeno a ne polovno. I sad stani i razmisli koliki je postotak osoba koji bi napravili isto što i ja kad već imaju višestruko skuplja računala. Skroz malo zar ne?

E sad zamisli koliko bi se igara prodalo na njihovom vlastitom launcheru ili čak na Steam u usporedbi sa situacijom koju sam obrazložio gore, kolika bi zapravo razlika u zaradi bila. Tebi kao konzolašu nijr financijski se prebaciti na PC kao ni meni se prebaciti na konzoli, ako ćemo striktno o novcima pričati.

Sony je shvatio da si PC i konzola nisu međusobna konkurencija. PCijaš/kompjuteraš će prije kupiti konzolu nego klasični konzolaš PC. Konzolaš ni ne razmišlja o PC-u kao igraćoj platformi i količina gamera koje imaju na svojoj konzolaškoj platformi je stabilna i ostati će stabilna izlazile igre istovremeno na PC ili ne.

To je shvatio sony ali poltronima treba malo duže.

prayer Opet je poanta da nista nedobivaju sa dayone PC portom samo gube, em si radu dodatni posao i gube fokus jer se moraju brinut o jos jednoj platformi. Potencjalno gube duble dipere i ljude koji ce kupit PS samo za exluzive,ubijaju vrjednost svoje platforme (bez obzira na te price konzolas nikad nece na PC i obrnuto) a sta dobiju? da nece dobit za godinu dana ili 2 sa PC releasom? Nakraju krajeva tako i rockstar radi sa svojim releasovima…

Kad stavis na vagu puno vise gube nego dobivaju, ali opet kazem vidit cemo. Vi pricate ko da je rjec o ukidanju PC portova, a zapravo je samo rasprsva koliko ce stete Sony napravit svom brendu sa dayone PC releasom umjesto da rade to u periodu od 1-2god…

escoban Potencjalno gube duble dipere i ljude koji ce kupit PS samo za exluzive,ubijaju vrjednost svoje platforme

Ne čitaš što pišem, mislim da bi postotak prodaje tih igara direktno sa njihovih launchera dovelo daleko više prihoda nego od double dippera koji bi kupili konzolu, odigrali igru, prodali ili nikad više upalili pod pretpostavkom da isti ti double dipperi kupuju sve novo a ne polovni. Ja znam da bih ja tako sigurno napravio, a imam prijatelje sa konzolama koji isto rade stime da im je PC glavna platforma. Vrijednost definira potraznja i želja, a novi korisnik će uvijek tražiti što mu je povoljnije. Doslovno samo mogu u plus ići, imaju timove za portanje koji rade izvrstan posao i 100% sam uvjeren da mogu sa istom kvalitetom izbaciti sve u isto vrijeme kao što radi svaki drugi publisher. Nisu nesposobni, daleko od toga.

Mislim da je lakše dobiti PC igrača da instalira još jedan launcher, nego li ga natjerati da baci 500+€ na konzolu koju većinu vremena neće koristiti.

Platforme će sve vise biti softverske s featursima koje igrači cijene (uz frend liste koje imaju, digitalne biblioteke itd), a sve će se manje vrtiti oko hardwarea koji vrti igre.

Vidio sam danas na X-u da Sony zapošljava ljude sa iskustvom razvoja na ARM arhitekturi procesora. Stavit ću ruku u vatru da će se buduće PS ekskluzive day one igrati na iPhoneu, a ne samo na PC-u (a možda na nekom i novom PSP-u).

Da se razumijemo, i dalje će ljudi kupovati konzole tko želi igrati na velikom TV-u, ali konzole kao takve postaju korporacijama premalo tržište za novce koji se ulažu. MS je to shvatio prije jer im prodaja Xboxa jako steka, no shvatit će ubrzo i Sony, ako već nije. Mislim da je uspjeh Helldiversa 2 PS taboru malo otvorio oci.

Pa njihove igre i jesu po kvaliteti na vrhu i virujem da je exluzivnost jedan od razloga za to. Mislim da smo imali tu raspravu vec. Svi ovi uzasno optimizirani releasi dosad bi vjerovatno bili bolji da su na jednoj exluzivnoj platformi a ne na 5 razliciti.

@Deadwalker Onda je zakljucak da je za Sony najbolje napravit PS launcher na PC i portat igre 1-2godine nakon releasa… Sa tim nista negubi, sta nece neko odigrat GhostofTushima2 jer ce na PC doci godinu kasnije ?

escoban zato jer će se igra najbolje prodati odmah nakon određene velike marketinske kampanje i kada je gameplay mehanikama / vizualima / produkcijom vrhunac industrije u određenom trenutku.

U Hellblade 2 temi sam "posrao" odluku o nedostatku performance moda odnosno da će igra biti samo u 30fps-a.

Onda su mene posrali jer u životu nisam napisao jednu liniju koda pa šta imam pričati o odlukama developera.

Nisam developer pa me ispravite ako griješim.

Ako je razvijanje igre za jednu platformu prednost i da to u konačnici znači kvalitetniju ( bolje optimiziranu i ispoliranu igru ) onda podržavam da prvo dođe na PS5 pa se kasnije porta na PC.

Ako se istovremeno može razvijati na dvije platforme a da ostane kvaliteta nemam ništa protiv da ide day one svugdje.

Meni je inače genijalno kako Xbox ima Play Anywhere program gdje s jednom licencom igraš na konzoli i PC-u. Ako se Sony ozbiljnije pozabavi PC-om, navijam za tako nešto, a da Sony to ponudi kao value da kupim igru kod njih umjesto na Steamu.

StarFox_N Ako se istovremeno može razvijati na dvije platforme a da ostane kvaliteta nemam ništa protiv da ide day one svugdje.

Kvalitetan studio izbacuje optimizirane igre za obje platforme bez problema, stvar je vremena i resursa, zato smo vidjeli tehnicke odrone prilikom izlaska i na konzolama kod AAA igara, npr. SW Survivor, Starfield… Cyberpunk ne treba spominjati.

escoban meni čekanje ne smeta, samo mi je dosta naivno razmišljanje da će PC igrači kupiti 500€ hardware za 2-3 ekskluzive (sada kada znaju da će sve doći na PC prije ili kasnije) ili još bolje, zamijeniti kompletno platformu gdje imaju stotine igara, besplatno online igranje, friend liste, mogućnost modanja i odjednom se prebaciti na PS.

StarFox_N kakve ovo ima veze sa icim u ovoj temi? Kada budes igrao Hellblade 2, shvatit ces zbog cega odluka o 30fpsa na Boxu. I ne, ne govorimo o 30, pa 29, pa 31 fps, govorimo o 100% iskustvu 30.0 fpsa kroz cijelu igru, kroz intraktivni film.

Osim toga pogledaj analize, cpu je bottleneck, degradacija vizuala uvelike utjece na iskustvo i dojam koji igra ostavlja na igraca, a box nema nesto na razini dlssa, reflexa ili cpua od 14 jezgri da mozes otvoriti pipu. Tako da ovo nema apsolutno nikakve veze sa razvojem za konzolu i PCu isto vrijeme.

Osim toga, sta ti nije bitan gameplay i iskljucivo gameplay, pa preskaces ovakve igre?

Deadwalker Neki igraci ce kupit PS radi nastavka neki ce cekat.Svakako bolja opcija za Sony nego kanibaliziranje svoje platforme. Sad je pitanje koliko ce odugovlacit taj proces portanja.

chono

Velika većina PC igrača neće gledati dalje od Steam-a a kamo li dati još 500€ za konzolu i još 80€ za igru koja izađe jednom godišnje, i to možda. Baš žive u nekoj twillight zoni, drugog objašnjenja nema.

escoban kao i ono sto ti pises… pogledaj si Helldivers 2 situaciju na Steamu 😉 Ovo sto ti pises su zaista jedinke, zanemarive brojke za ovakvu retoriku Sonya. Igraci ce prije ici na upgrade GPUa za nove UE5 naslove, nego u kupovinu konzole.

escoban sure. To je čisto odluka u svrhu zaštite brand imagea i koncepta PS ekskluzive. Da su najavili PC i PS releasove day one, PS megafonovi bi ih razapeli. Potrajat će ta prilagodba još neko vrijeme dok hardware ispod TV-a ne postane sve manje bitan budući da će uskoro PS ekskluzive moći vrtiti i novi iPhone.

Deadwalker meni čekanje ne smeta, samo mi je dosta naivno razmišljanje da će PC igrači kupiti 500€ hardware za 2-3 ekskluzive (sada kada znaju da će sve doći na PC prije ili kasnije) ili još bolje, zamijeniti kompletno platformu gdje imaju stotine igara, besplatno online igranje, friend liste, mogućnost modanja i odjednom se prebaciti na PS.

Pa sigurno ni ne razmišljaju tako. Gameri koji su isključivo na PC-u su posebna sorta zatupljenog igrača i to je teško promijeniti. Oni vjerojatno razmišljaju na jedan jedini najlogičniji način, a to je da će im se ekskluzive odlično prodati na PS-u i onda će za par godina ubrati još nešto ekstra para od PC igrača, a time neće izgubiti PS igrače koji žele day1 odigrati ekskluzive i to je točno ovo što su do sad i radili. Ako slučajno s ovime privuku kojeg PC igrača na PS super, ako ne nikom ništa jer će za par godina dati pare za igru na PC-u.

Ja da ne mogu odmah odigrati te neke ekskluzive kao Horizon ili GoW ne bi ih uopće igrao jer bi si pola toga spoilao kroz par godina.

Deadwalker meni čekanje ne smeta, samo mi je dosta naivno razmišljanje da će PC igrači kupiti 500€ hardware za 2-3 ekskluzive (sada kada znaju da će sve doći na PC prije ili kasnije) ili još bolje, zamijeniti kompletno platformu gdje imaju stotine igara, besplatno online igranje, friend liste, mogućnost modanja i odjednom se prebaciti na PS.

Mogli bi, u USA a znači i ostatku svijeta grafičke odjednom skaču za 25% gore naravno, i to trenutne serije dok je konzola evo 400 eura. Tragedija.

Također i matične ploče…

Brijac Gameri koji su isključivo na PC-u su posebna sorta zatupljenog igrača i to je teško promijeniti.

Super si ovo zaključio.

Deadwalker rece tip koji otvara teme o velikoj teoriji zamjene populacije….

Brijac Oni vjerojatno razmišljaju na jedan jedini najlogičniji način

Live service games will come day and date on PS5 and PC, but single player narrative games on PC are designed to then entice PC owners to play sequels on a PlayStation console

Ovo je njihovo razmišljanje, da će netko zamjeniti svoje 1000€+ računalo i cijeli svoj ekosistem za konzolu koja košta dodatno novaca koja ne da nudi više nego čak drastično manje da bi mogli igrati jednu igru koja izađe mooožda jednom godišnje. Logika im je nešto zadnje što im se na pameti nalazi.