Jučer sam planirao pogledat otvaranje, ali sam zgasio nakon 10 min, jednostavno me nije zanimalo. A od Pekinga pratim jako svake OI. Bojao sam se da će se to nastaviti danas, ali moram priznati da sam od 9 ujutro pa sve do 16 popodne kad je više manje sve bilo gotovo uspio skoro sve pogledat. Vratio mi se onaj poseban osjećaj koji OI stvaraju kad te zanima svaki sport i želiš vidjeti za što su se to sportaši spremali zadnje 4 godine (u ovom slučaju 5). Tako da mislim da bih lagano mogao sljedećih 2 i pol tjedna većinu dana provesti pred TV-om. Najveći problem je vremenska zona, pošto kasnimo 7 sati za Japanom, pa ću često morat pola dana propustiti i onda doznat sve kroz snimke popodne ili sažetke u večernoj emisiji. Ili si totalno sjebat bioritam pa nekad ići spavat u 5 ujutro tek ili pak se budit već tad jer bih rado neke stvari vidio uživo.
Prvi dan prilično zanimljiv. Ponajviše tenisa i biciklizma. Čilić već klasično mi pojeo sve živce i ne vidim ga u borbi za medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Mektić i Pavić pokazali karakter, dobili već izgubljeni prvi set i onda to priveli kraju. S ispadanjem Herberta i Mahuta, definitivno su glavni favoriti za zlato. Biciklizam sam već komentirao, nevjerojatno koliku kondiciju i snagu u nogama imaju ti ljudi. Znam ja kad se vozim gore do Mirogoja po Srebrnjaku pa me onaj početni uspon ubije, a ovi voze takvih 100 u jednoj utrci. Baš brutalno. Od ostalih sportova što sam bacio pogled, to su bili rukomet, streljaštvo i naši predstavnici u kvalifikacijama. Zanimljivo je bilo između Njemačke i Španjolske u rukometu, a i općenito će ta grupa biti zanimljiva. Streljaštvo inače ne gledam, ali od one bronce Pejčić u Pekingu uvijek popratim na OI. I iskreno mi je baš zanimljivo, to praćenje brojki i koliko su blizu u desetinkama. Na kraju smo imali prilično antiklimaktičan obrat kod žena. I Ruskinja i Kineskinja bile odlične cijelo vrijeme i onda obe imale užasno zadnje pucanje i Kineskinja pobjedi.
Od kvalifikacija, Sinkovići očekivano lako prošli dalje, vjerojatno uz Pavića/Mektića naši najveći favoriti za zlato. Srbić isto očekivano u finalu preče, a ova naša boksačica se lijepo pofajtala i prošla dalje. Ako se ne varam, Gaćina u stolnom tenisu isto prošao, a ona tekvandoašica ispala.
Gledam raspored za sutra, bit će tu dosta naših, ali i košarke, vaterpola i plivanja. Meni su uvijek glavni sportovi na OI plivanje u prvoj polovici, a atletika u drugoj polovici Igara te naravno ovi momčadski sportovi (košarka, rukomet, vaterpolo, odbojka...) te naravno volim pogledat sve nastupe naših te sve ostale random sportove. No nikako mi nije jasna odluka organizatora da finala u plivanju imaju u jutarnjoj smjeni što je po našem vremenu između 3 i 5 ujutro, a polufinalu u primetimeu, tj. usred dana po našem. Preloše, to je trebalo obrnuto biti. Ako će to biti i sa atletikom koja mi je još i važnija, nek se slobodno upucaju svi odreda.
Ova večernja emisija na HRT-u Nippon je simpatična, daje sažetak svih dnevnih događanja na Igrama plus naravno sve nastupe naših. A i moglo bi biti nekih zanimljivih priloga, danas je npr. dosta dugo bio gost Mihael Mikić koji je dosta komentirao Japan i način života.
Što se tiče poretka medalja nakon prvog dana:
- Kina - 3 zlata i bronca (4 ukupno)
- Japan - 1 zlato i srebro (2 ukupno)
- Italija - ista stvar
- Južna Koreja - 1 zlato i 2 bronce (3 ukupno)
Po jedno zlato još imaju Ekvador, Mađarska, Kosovo, Tajland i Iran. Srbi već imaju srebro i broncu, a Slovenci broncu. Jako su nam krenuli susjedi, ali vjerujem da ćemo ih dostići do kraja Igara. Ne očekujem uspjeh iz Rija gdje smo čak mislim i bili najbolja reprezentacija (ili TOP 3) svijeta kad se gleda broj medalja po stanovniku (ali to i ne čudi kad smo stvarno uspješni u sportu), ali jedno 2, 3 zlata uz 6,7 sveukupno medalja ne bi bilo loše. Naravno Ameri su glavni favoriti da budu najuspješnija nacija, ali jako su slabo krenuli, bez ijedne medalje. Dok su Azijati brutalno krenuli, pogotovo ove 3 najače nacije sa dalekog istoka.
Sad samo ostaje odluka dal da ostanem budan i gledam plivanje u 3 ili jednostavno prespavam pa popodne neku snimku pogledam. Baš će mi to slaganje rasporeda zadati glavobolje.
Btw,
Kikiller gledao sam malo raspored OI-a, mislim da je finale muškog skejta sutra u 12 sati po lokalnom, što je za 4 i pol sata po našem vremenu, ali mislim da HRT to neće prenositi, pa ako nađeš negdje stream...