Fenix Doslovno imaš tipku na kontroleru.
Eto, drago mi je da si me ispravio. Ne znam kako je na PS5, znam samo da se za mute trebala izvoditi neka magija smanjivanja mikrofona u menijima ili ulazak u lobby u kojemu bi se trebalo muteati. Zbog toga sam s rezervom to i spomenuo.
Ti možda ne možeš shvatit to, ali konzola je i dalje praktičnija od PC-ja koji je danas puno jednostavniji nego prije. I dalje je to nekoliko programa otvoreno, pa moraš šaltat, pa se nekad smrzne itd. Znači nije da serem nego je to moje vlastito iskustvo. Naviknuo sam na taj komod i sve ovo što ti nabrajaš si u pravu, ali to su meni osobno sve ustupci koje trebam raditi... pa koliko minimalni oni bili.
Problem je što se tu postavljao kao da na konzoli nema toga, a koliko se znalo pisati o smrzavanju igara ili pak crashevima na PS4 ili 5. Bilo ih je i bit će ih jer to nije boljka platforme. To je boljka igre i općenito gaminga. Ma ne ni gaminga. Općenitog korištenja bilo kakvog softvera. Koliko puta mi Reddit ili IMDb zna krepati na mobitelu. I znam da pišeš da su to minimalni ustupci, ali to što moraš jednim klikom odabrati library i drugim stisnuti veliku PLAY tipku na aplikaciji koju si postaviš da se pali čim se boota OS (i to doslovno stavljanjem kvačice) stvarno nije daleko od toga da moraš stisnuti library na meniju PlayStationa i odabrati analogom igru koju želiš igrati i stisnuti X.
Sada bih se kladio da u jednoj generaciji izgubiš svega 30 minuta više na PC-u za postavljanje stvari, nego na PlayStationu ili Xboxu. I to samo zbog toga što moraš instalirati servis. I to se čak kompenzira time da za korištenje onlinea ne moram skidati i ažuriranje OS-a i ažuriranje igre, već samo igre.
Poanta svega ovoga što nabrajamo je to da moramo ići u takve sitnice da bi se našle razlike u pristupu i komforu da ne vjerujem da je to validan argument za naplatu servisa u iznosu od 60€.
Tzereen Ja bih najradije sve plaćao. Što sam stariji, više me piratluk ne zanima bula bodova. Plaćam si serije preko Netflixa, mjuzu preko Spotifya, PS+ za plejku.
Ni mene ne zanima, ali ovdje ne pričamo o piratstvu, već o tome da plaćaš za Internet i onda plaćaš da možeš koristiti taj Internet na specifičan način. Plaćaš nekome za dopuštenje da koristiš to što si već platio.
MMORPG ko žanr je krenuo propadati (između ostalog) kad su uvedene F2P opcije, ali s miljon drugih in-game shopova i transakcija.
MMORPG je propao kada je odustao od inovacija. WoW se vukao godinama bez ikakvog napretka i muda da prekinu i krenu ispočetka s nečim novim jer im je bila kontinuirana zarada na kojoj i danas mlate milijune, a konkurencija je samo pokušavala napraviti klon WoW-a da bi reproducirali taj uspjeh. Da ne govorim da ESO, SW:TOR i WoW i dalje imaju mikrotransakcije, kozmetiku i in-game dućane iako imaju i pretplatnički model. Za to se mogu kriviti samo korisnici. Isto vrijedi i za plaćanje igranja online. Međutim, neću dublje u ovo jer bih otišao puno dalje od teme nego što sam zamislio.