Fenix Za cijenu online pretplate dobiješ stabilne i regulirane servere, ugodno korisničko rješenje bez cheatera s ukomponiranim komunikacijskim mogućnostima. Je li to vrijedi nešto? Mislim da da. Je li vrijedi 60 eura godišnje? Nisam siguran, ali nekoliko meni dobrih naslova godišnje mi dobro sjednu pa lakše zaboravim na to.
Nedavno je bio konkretan primjer nestabilnih servera. Outriders se takoreći nije mogao igrati. Za manjak cheatera nisam nimalo uvjeren. Za pucačine je potreban samo jedan softver da se zamaskira korištenje tipkovnice i miša. S druge strane, nije da je na PC-u otvoreno bilo kojim prevarantima. Koriste se zaštite kao što je BattleEye. I ne, nije ni takvo što nepropusno, ali konzola ne znači 100% zaštitu od varanja. Aktivan developer kontinuirano radi na kažnjavanju bilo kakvog varanja.
Što se komunikacije tiče, ako igraš na Steamu, imaš ugrađen njihov overlay. Velika većina online igara ima i in-game komunikaciju, kako glasovnu, tako i tekstualnu. Da ne govorim o Discordu koji je toliko praktičan i popularan da dolazi i na PlayStation. I neka me netko ispravi za slučaj da sam u krivu, ali nema nikakve praktične mogućnosti muteanja samoga sebe ili push-to-talk opcije na PlayStationu.
Sve se to na PC-u dobije za cijenu igre koju platiš i igraš. Niti lipe više.
Alternativa PS+ i XLG je PC koji je besplatan i otvoren, ali i s kojeg sam pobjegao prije 10 godina do kad sam MP igre igrao primarno tamo. Plaćao sam s ekipom Teamspeak i živcirao se s cheaterima. Možda bi i ostao primarno PC igrač da je Steam (ili netko drugi) imao neku pretplatu te mi mogao garantirat stabilan party chat s ekipom i igranje bez cheatera.
Ovo se lako nadovezuje na ono što sam spomenuo, praktičnost PC gaminga se mogla koristiti kao argument prije više od desetljeća. Danas? Nikako. Discord. Niz servisa za plug-n-play. Hrpetina provjerenih trgovina s velikim popustima. Službene podrške i za kontrolere.
Nije mi cilj sad potegnut međuplatformske ratove, ali samo želim reći da ni jedno ni drugo nije idealno.
Gle, ja se slažem s time da svugdje može bolje, ali ovo sve ne košta ni lipe na PC-u, dok se na konzolama takvo što plaća. Za mene je to posve neopravdano i čista pohlepa. Pogotovo kada igre sada još i koštaju po $80.
Ono što ponajviše želim istaknuti je da nije u redu suditi o PC gamingu na temelju onoga što je bio prije 10 ili 15 godina. Isto kao što nije u redu suditi o PlayStationu na temelju trojke ili o Xboxu na temelju One X-a. Vremena se mijenjaju i s njima tehnologije i prakse. Za mene je trenutno PC gaming po pitanju onoga što nudi igraču da si personalizira iskustvo igranja poprilično ispred konzola kojima bi prvi korak trebao biti besplatan online.