Ovako. Ovdje bih pisao ponekad, tu i tamo kad me opere nostalgija, pokoju "kolumnu", osvrt vezano uz vremena dok je gaming bio igranje igrica, a ne "sport" (da, stavio sam navodnike). Naravno sve u otprije poznatom stilu, koji naginje ka opusu Terrya Prachetta i Discworlda. Moderatori ako vam se ne sviđa slobodno obrišite topic, neću se uvrijediti. Ionako znam gdje živite (barem jedan, a on će onda pod prijetnjama izdati sve ostale). Prvi post bi bio edit ovoga, tako da sve bude po p.s.-u forumskih pravila iz 2002. Ne ovog foruma, onog drugog, davno nestalog. Iako ni tamo nisam baš pročitao šta je pisalo.
Console wars: 2D Strikes back
Najbolja tema!
Idem po kokice samo, pljugu sam zapalio i pivo otvorio.
Živila anarhija! Tvoja tema, tvoja pravila. Čekamo prvi post.
Budući da nemam blage kako se radi edit post na ovom forumu, a svi znamo da normalan svijet to radi preko male plave kućice u donjem desnom kutu na kojoj piše "edit", dok je base forum skin crne boje, zahvaljujući kolegi iz dana ponosa i slave (kada se većina mrežne komunikacije u igranju na urlanje na ljude na LAN partyima ili laktarenje frenda na kauču) mogu nastaviti tok misli i ispričati pokoju priču. Dakle "Stay awhile and listen...", reče on i "let me tell you the story of high adventure!", za milenijalce, referenca je na Diblo 2 i Conana, inače film koji je dobio 1981 godine Oscara za sve i Nobelovu nagradu za mir.
Kako je propao JRPG
Bila jednom jedna industrija, izrodila se iz želje da se fantazije sve djece i odraslih prenesu na novi medij u kojemu bi sve te snove i priče mogli proživjeti na neki dosad nikad viđen način. I bi tako. I priča je nosila sve sanjare ovog svijeta kroz tisuće avantura sa milionima likova, a jedan žanr je imade najveće priče od svih, pune najvećih klišeja ikad, koji su bili sve samo ne to.
Mač i magija, princeze i zmajevi, orci i goblini, svi nađoše mjesta pod istim krovom, a klišeji i nisu bili toliki klišeji, već i danas nažalost pomalo zaboravljene varijacije na temu puta pojedinca ili družine prema trijumfu nad tamom ili strašnim čudovištem. Najčešće oboje, a sve skupa objedinjeno u nekom arhetipu zla poput žene s previše šminke koja slika za instagram svaku radnju koju obavi kroz dan, dobro skoro svaku, ne slika veliku i malu nuždu jer koliko god vam neke pjesme sa ovih prostora ponavljale govno ne može biti lijepo "kao Justin Bieber", koliko god šminke i efekta bacili na njega.
I bilo je dobro. Igrali ste bajku, priču u kojemu se traži od junaka da se žrtvuje, promjeni po putu, preuzme odgovornost za svoje postupke i na posljetku spasi svijet, ne zato da bi mu gomila klicala (a tako bi priča počela, najčešće u malom gradu/selu u kojima nije bilo mjesta za velike snove), već jer je dobrobit drugih stavio ispred vlastite, bez ikakve sebičnosti, ne očekujući ništa za uzvrat. Znate, one prave vrijednosti kojima bi trebali svi težiti, a sve skupa upakirano u nekih 100+ sati igre. I još moraš skupiti sve, jer to je jedini pravi način, a sve zahtijeva hrpu vremena, pažljivog i pametnog igranja, promišljanja o pojedinim taktikama, što za bossa, što za grind. Skoro kao metafora za život.
I onda izađe Final Fantasy 13 u kojemu što god radio ne možeš ništa zajebeati, priča je tu da bude, svi su toliko ozbiljni i opterećeni da moraju imati svoj "safe space", mi smo mali, oni su veliki i nama je teško, jer eto breme cijelog postojanja počiva na našim ramenima, a usput je tu i neka "suptilna" metafora o potlačenosti radničke klase, proleterijata i svih sedam sekretara SKOJA (za one mlađe to su glavni likovi iz westerna sa Clint Eastwoodom).
U desetki imamo 16-godišnju curu i dečka. Prva ide spasiti svijet, znajući da će umrijeti i ne žali za tim već se nada da će ljudima donijeti mir i spokoj, barem na neko vrijeme. Drugi nije uopće siguran kako se našao u svemu tome, ali na kraju odluči pustiti sa strane vlastite daddy issues i pomoći prvoj. Još se usput i zaljube (klišej kažeš?) i dok su svjesni da imaju jedno drugo na kratko vrijeme budu sretni zbog toga i zbog ljudi koji su uz njih. I svejedno odrade sve do kraja i život ih na kraju nagradi.
Što pokušavam reći? Pa u ovom kratkom osvrtu pokušavam reći da je JRPG doživio svoj pad jednako kao i vrijednosti koje je većina takvih naslova promovirala. Brzo, jednostavno i plitko. Čast izuzetcima, ali većina velikih serijala je nestala ili izgubila čar sa novim vremenima jednostavno iz razloga jer su, nažalost, sve osobine koje su im davale dušu izgubile na vrijednosti unutar današnjeg društva. Hoćete dobar primjer kako bi svi FF-i, Breath of fire-i, Suikodeni, Wild armsi i da ne nabrajam dalje izgledali danas, da se trend sa kraja 90-ih i početka 2000-ih nastavio? Dragon Quest. Igrate bajku kao što bi čitali knjigu svome djetetu. Svaki dan po malo i tako svaku večer nakratko utonete u avanturu. Jer to jest bit svih RPG-a. Proživjeti priču. A jednom davno japanski RPG-i su pričali najljepše bajke za koje naši predci nisu čuli.
Malo je arhaično i šturo, ali eto za prvi put nešto o čemu sam jučer razmišljao dok gledam svoj novi komp i razmišljam o tome kako nemam nikakvu volju odigrati ništa što je sada vrhunac hypea. Ne radi neke "r37r0 gam3r" (da, tako pisti je nekad bilo in) spike, već jednostavno iz činjenice da mnoge stvari koje sam volio igrati nekad nisu napravile pravi skok u evoluciji, već su se pogubile negdje po putu. Osim Dooma i Diabla 2. I Baldursa. I Crasha, Spyra, pa opet Crasha, pa Zelde... Vidite uzorak? Devedeste su bile zakon i dalje su zakon što se tiče pravih kultnih klasika, ali to je možda opet neka moja nostalgija. Nek se meni Quake RTX vrti u fullu u 40fps-a i to je opet 15 fps više od onog šta sam igrao u orginalu.
- Uređivano
Kaiserus odlican post. Moram reci da smo zadnjih nekoliko godina cak dobili par vrlo dobrih jrpg-a. Sto se tice novih doom igara itd, iako su jako kvalitetne, nista se ne moze mjeriti sa onim inacicama iz 90ih kada su shooteri bili jednostavni, bez milijun mehanika i sranja, a opet zarazni do bola sa tight kontrolama i replay value na max.
Probaj igru zvanu Amid Evil, spoj hexena, heretic pa cak i dooma. Pucaju 90e iz nje, a igra novog datuma.
maverick Evo baš jučer navečer sam gledao da mi Ivan (artist sadly known as Fensi) dođe doma sredi PBO na CPU i timing rama i usput da napravi paypal acc i da uzmem Amid Evil, a onda vidim tvoj post. Naslov koji mi je zapeo za oko prije par mjeseci, zajedno sa onim jednim FPS-om koji izgleda kao prvi Quake.
Kad smo kod dotičnog, evo jedne kratke note u naletu inspiracije.
2D Strikes back!
Kažu da bog Crom sjedi moćan na vrhu svoje planine okovane ledom i odande sudi svojim podanicima, ne pokazujući i ne dajući milost. Jer Crom ne zna za milost. Slično je bilo i u sjedištu Terorista. I to ne bilo kakvih, već onih u dvije osi. 2D, rekli bih neki.
Dobro bilo je hladno k'o na vrhu planine zato jer grijanje nije plaćeno od vremena kad ste zbog izraza mikrotransakcija mogli dobiti besplatno izbijanje zuba, jer bi ljudi mislili da im ismijavate veličinu penisa, a ne najsjajnija krila u igri, sve skupa sa duginim uzorkom naravno (estetika je loša prostetika, kaže narod). U glavnoj dvorani sjedila su dva lika i grijala se oko zapaljenog wii-a, zato jer svi znamo da to nije konzola, nego gimmick. Tu i tamo manji od njih dvojice nadodao bi pokoju staru Radeonku na vatru, jer svi znamo da ništa ne grije toliko dobo ko stara Radeonka.
Veći od njih dvojice češljao si je bradu i mazao ju uljem za "njegu", sve uz blago zabrinut izraz lica.
"Dobro JP (džej PI, ako vas zanima kako je to po Vuku) smanji s tim vazeljinom po bradi zapalit ćeš se. Tko će te onda ugasit? Doće ljeto, a ti ćeš još goriti kol'ki si, vruće će mi bit onda. Nemoj da tu moraš "stop, drop n'roll". Još ćeš i pod zamastiti." Reče manja prilika, iako je izraz manja poprilično relativan, budući da veći od dvojice ima sve gabarite i gracioznost Abramsovog tenka na kojem se afrički slon uvezao u jednu od onih finih skrivenih venecijanskih staklarskih radnji sa uskim zidovima i visokim policama.
"Ja nisam više JP, nemoj me tako zvati!", teatralno odgovori veća prilika, "Moje ime je Fensi i ja sam strimer!!!", nastavi ponosno.
"Kabel ili oni šta igraju na kameri?" uslijedi odgovor, "ako si oni na kameri i zoveš se Fensi, prije bi rekao da si camgirl, a ne strimer koliko se mažeš tim uljem."
"Nemoj me vrijeđati streaming je unosna grana, jesi vidio koliko zarađuju oni?"
Manji (dobro stop, 4th wall break i tako to. znate tko je manji i sve o slavnom pokretu ujedinjenih proletera i gerilaca 2d igrica i kulture igranja sa duhom piratstva 90-ih) ga pogleda sa prekornim pogledom
"Ali oni ili dobro igraju ili su dobre ženske sa velikim sisama. Ti si malo to pobrkao pa igraš loše i imaš velike sise za jednog tipa."
"Ja barem nisam propao ko Vitasović i ne živim samo u sjećanju tri ofucana starca sa mrtvog foruma"
"Dečko, pazi šta pričaš ja sam ti 100% udio publike kad streamaš, nemoj da ti kanal ima gledanost ko ženska košarka ako se naljutim!"
"Dobro, dobro. Nisam toliko ljut, samo si ti malo bezobrazan. Nego šta ćemo mi? Ovdje je po zimi hladno, po ljeti vruće, prozore smo razbili, pa i kiša ulazi. Moraš imati neki plan. Ti kažeš da si Batman. Batman uvijek ima plan."
Vođa 2d terorista pogleda u daljinu i sa odlučnošću princeze Leile na Hothu i druga Tita na Sutjesci (doduše, ne toliko iz pozadine, više na čelu kolone ko u pjesmama) reče "Vrijeme je za prodor. Moramo krenuti agresivno i odlučno. Sila je s nama, ne ona jedi sila, nego fizička, pogle kol'ki smo! To je to JP (Fensi) selimo se na onaj tvoj forumI Idemo na FFA (Federacija Fanova Analnog), navalit ćemo ko kamenjarci na Zagreb! Vrijeme je za neke nove avanture u nekom novom okruženju. Samo da ne završimo ko Pišonja i Žuga, u paklu droge, ne ko onaj put kad su ukrali autobus. To smo već napravili.".
To be continued...
Vjerojatno nisam gay u fanficku samo zato što sam mu šerao steam acc :-D
fensisuperstar Poslušaj "pišonja i žuga u paklu droge", oh kakve avanture nas čekaju.
- Uređivano
Set up Shop
Odlučiše oni tako da će doprinijeti zajednici svojom mudrosti i znanjem, te tako učiniti sretnima ljude oko sebe i napraviti svijet ljepšim mjestom za život. I otvoriše savjetovalište, zli jezici bi rekli tvrtku za konzalting. Ali nećemo o sitnim dušama dalje raspravljati. Pustiše brade da izgledaju mudro ko Gandalf, a na kraju sve to skupa izgledaše kao da je ekipa iz Lost viningsa osnovala ZZ Top tribute band. "O čemu bi mogli savjetovati", upita @fensisuperstar .
"Ti kako si krenuo od sebe, možeš davati ljudima umjetnička imena. Ovi WOKE će dobiti erekciju i mengu odjednom kad vide da možeš biti Draža, patuljak na stereoidima i zvati se Fensi. Baš si inclusive."
"Nisi smiješan, lezbe se pale na to!"
"Šta, koji kurac?"
"Pa na moj, kad sam Fensi i one to vole. Ja ti imam tajnu."
"Šta si ti čarobnjak, pa konvertiraš lezbe? Jesi ti Isus?"
"Budalo, nisam Isus!"
"Onda si Muhamed, možeš imati puno žena, jer ti Islam to dopušta, ali si postao pohlepan, pa hoćeš sve za sebe."
"Pa kad mogu, jer sam Fensi Muhamed!"
"Dabogda te obrezali."
"Ma i da mi ga odrežu, opet bi ostalo 30 cm!"
"Ti kod okulista prvo, pa onda odmah kod psihologa. Samo mu nemoj reć' da konvertiraš lezbijke zato jer si ti Fensi Muhamed molim te."
Kaiserus se zagleda,"Mi ćemo savjetovati o svemu, ljudi će sami dolaziti kod nas kad otvorimo. Kao Kevin Costner kad napravi baseball igralište, pa mu dođu duhovi igrati, tako će i nama. Ona ženska u Delfima nam može pušiti kurac!", osmijeh mu se razvlačio po licu nakon te izjave.
"Ali ona je mrtva." reče Fensi.
"Da citiram Sveseksualnog Velikog Šamana, ona nam može pušit kurac".
Otvoriše oni savjetovalište i ljudi počeše stizati. Zboriše mudro o PC hardwareu, Fensi kao pobornik agresivnog marketinga krenu od čovjeka, do čovjeka i dade svima savjet, dva. Onako da ljudi znaju šta im je činiti, te da imaju kome doći po zrno mudrosti. I da nemaju previše izbora. U suprotnom zrno mudrosti će doći po vas. I nema tu ima-nema, kad Zrno zove ti se odazivaš. Jer zrno ima 200 kg i pasivno- agresivno je u najmanju ruku. Da, da Zrno je sociopat. Tako dva zrnca od kombiniranih 300kg žive vage počeše novo poglavlje u svojim životima, jer put 2d terorista je put istine i svijetla. Ovo je priča o tim sudbonosnim susretima. Za sve ostale. Nama je to bio samo ponedjeljak.
Ništa ne govori 2d kao slaganje 4k PC-a koji svijetle u mraku. I tako je krenulo. Jedna od novih avantura.
"Priđite i pitajte tko želi znati kako svijetliti ko kupleraj dok se igra u 4k 120 FPS-a."
I počeše prilaziti...
opet se napušio ko krava. o bog te j