Brijac
Ne znam ni ja tocno sve, ali otprilike objasnjeno:
Leverage trading - posudujes novac za trejdanje i onda mozes longat (kupis jer ocekujes rast cijena) ili shortat (prodajes jer ocekujes pad cijena). No ako ti ode nesto malo u suprotnom smjeru od onog kojeg si ti ocekivao (tipa 1% ili 2%, ne znam ni ja tocno, nikad nisam levrage trejdo), gubis odreden iznos. Zapravo sve to ovisi o levregeu. Ako levrages 100, znaci da nakon 1% sto ode u krivom smjeru si likvidiran i gubis sve sto si ulozio. Ako levrages 50, onda ne smije vise od 2%. No ako ti ode u dobru stranu, e onda mozes i jako zaraditi. No to je sve naravno preveliko kockanje.
Ja spot trejdam, to je ovo klasicno trejdanje. Tipa BTC naraste na 45k, mislim da bi sljedeci dan mogao padat pa ga prodam po cijeni od 45k, sutra padne na 44k. Kupim ga i ostvario sam profit od nesto vise od 2%. Ako sam ulozio 1000$, to je onda profit od 20$. Puno manje rizicno jel se bazira na cekanju i nije smak svijeta ako ode u krivom smjeru jer onda malo pricekas. No zarada nije ni blizu velika kao na levrageu.