zontra
Ja fakat ne kužim te tvrdnje i teorije da će bitcoin ili bilo koji drugi kripto vrijediti "milijun dolara" i slično.
O tome se već govori XY godina, a zapravo nema nikakvog uporišta za to. Ili ono kada kažu "a pa da, kako nisi znao? To ti je "novo zlato"...
Kakvo drljanke bogte hebo. Crypto je totalni hype machine i daleko je on od onoga što se govorilo da će biti. Uglavnom služi za brzo okretanje nekih para i umjetno dizanje i spuštanje vrijednosti čim prođe prodaja. Nema praktičnu korist NITI JEDAN kripto.
Zapravo je još najsmješnija činjenica da ljudi kupuju i prodaju kripto za...FIAT valutu ilitiga jedinu relevantnu valutu, a to je novac koji imate u novčaniku ili banci koji je garantiran od strane banaka i Vlada.
Zapravo cijela šema kripta s obzirom da nije zaživio (niti će u skorašnje vrijeme) je sljedeća:
"Ej znaš, uložio sam u ovu Shibu Dibu i vjerujem da će to narasti kada se dovoljno budala uhvati i kada Elon nešto tweeta pa ću sve prodati i zaraditi, samo što nije bajo"
Naravno kripto je odličan za pranje novca i tu se krije dosta toga. Sve ostalo je realno zavaravanja i nema nikakvog pokrića za neki hype. I dalje nitko ne vjeruje u kripto kao nekakvom valutom plaćanja u svakodnevici (pogotovo bitcoin koji je totalno nepraktičan i previše zaostao) pa se sada priča okrenula kao da je to novo zlato...daj ono teški lol.
Stvarno mi više ide na kurac to. Sve je toliko random i nema nikakvog ekonomskog smisla da me zapravo čudi kako toliko ljudi vjeruje u to.
Znam, znam sada će netko doći i kazati "ali brajo ja sam zaradio 5000 eura u ovoj godini" halo, ali to nije poanta kripta! Poanta kripta je bila da bude relevantna valuta koja će zamijeniti fiat valute. Ono što je postalo je zavaravanje neznalica i onih koji misle da će nešto zaraditi pa eto ubace lovu na slijepo.
Veliki igrači u svijetu dionica i sl. uvijek žele "male ribe" i što više sudionika kako bi lakše podignuli cijenu i zaradili uz što manji rizik. To se i ovdje dešava. Ne znam kako nekome nije neugodno govoriti o kriptu kao relevantnoj "valuti" budućnosti, a doslovno ovisi o tome što će Elon Musk ili netko drugi kazati da bi se dignula i spustila cijena na osnovu ničega.