Kako uopće krenuti i koji je neki minimalni ulog koji bi preporučili nekome s prosječnom plaćom, a da se ne opeče previše ukoliko sve ode u kurac. Jasno, ne očekujem ogromne profite, nego onako, da se nađe.

blade

Koliku god da plaću imaš ulažeš novac koji ti ne treba tj. neće se dogoditi za mjesec dva da ti hitno treba taj novac.

Iznos je za svakoga drukčiji, možeš krenut sa 100€, možeš za 1000, a možeš i sa 10000€. Ja da imam sa strane 100000€ da mi u ovom trenutku ne trebaju uložio bi sve u kriptu bez razmišljanja.

Ili si tipa odvoji svaki mjesec 5% od place pa to ulozi u kripto. Najbolje ti je krenuti sa Bitcoinom i Ethereumom, koje su najsigurnije. To nece propast. A kasnije mozes malo istrazivati pa u neke druge ulozit.
    Inace lijepo Luna raste zadnjih dana, nju imam nekoliko komada, neka samo tako nastavi.

Od ovih ozbiljnih sam ulagao osim nešto u BTC u Cardano, al mi ide na živce. Nešto sam ubacio u Graph (GRT), Harmony (ONE) i Chainlink (LINK) smatrajući ih dugoročno perspektivnim Coinima. Eventualno mislim bi se još moglo u Solanu i Lunu i to je to zasad.

Što se tiče Shitcoina, tu i tamo upumpavam u Ryoshi Vision u nadi da će mu se dogodit isti scenarij kao sa Shibom za koju god - mislim da se radi o istom kreatoru valute. Ako ikad dođe na Binance i ostale exchangee, siguran sam da će bar duplo skočit.

blade Najjednostavnije ti da si odredis neki mjesecni iznos koji ti ne predstavlja problem, 30eura, 50eura ili koliko vec ti je OK i svaki put kada sjedne placa lijepo uplatis na Binance ili neki drugi exchange i kupis nesto. Tako neces imati osjecaj da si ista puno potrosio i izbjegavas to da uletis u krivom trenutku sa velikom svotom.

blade ulozis koliko si spreman izgubit i da te onda taj gubitak ne baci u ogromne dugove....zapocnes mozda sa 10% od svoje place ako toliko mozes izdvojit i kupujes lagano...

@yakuza_stinger ehhh famozni Cardano no nadam se da ce skocit...

Jel jos nekome toplije oko srca kad vidi da se ovako sve zeleni?

zontra

Ne baš jer bi htio još kupit, ić će to gore kad tad 😛

Al sam uspio trejdanjem Solane oko 100€ dignuti u par dana radi rasta i pada koji se događa u zadnje vrijeme. Nisam do sad previše trejdao nego uglavnom hodl-ao pa mi je ovo dobro uletilo.

zontra jao kak mi je ljepo bilo kad sam danas otvorio app 🙂

Vratismo se ispod 44k... Taman otvorio par longova jucer i danas sve u crvenom. Morati cu prestati sa trejdanjem bezveze mi jede zivce.

moschus

Pa dobro, dok god ne leverage trejdas, s longom neces izgubit.

moschus

Eh, to je prevelika kocka za mene. Ja samo spot trejdam.

Brijac

Ne znam ni ja tocno sve, ali otprilike objasnjeno:

Leverage trading - posudujes novac za trejdanje i onda mozes longat (kupis jer ocekujes rast cijena) ili shortat (prodajes jer ocekujes pad cijena). No ako ti ode nesto malo u suprotnom smjeru od onog kojeg si ti ocekivao (tipa 1% ili 2%, ne znam ni ja tocno, nikad nisam levrage trejdo), gubis odreden iznos. Zapravo sve to ovisi o levregeu. Ako levrages 100, znaci da nakon 1% sto ode u krivom smjeru si likvidiran i gubis sve sto si ulozio. Ako levrages 50, onda ne smije vise od 2%. No ako ti ode u dobru stranu, e onda mozes i jako zaraditi. No to je sve naravno preveliko kockanje.

Ja spot trejdam, to je ovo klasicno trejdanje. Tipa BTC naraste na 45k, mislim da bi sljedeci dan mogao padat pa ga prodam po cijeni od 45k, sutra padne na 44k. Kupim ga i ostvario sam profit od nesto vise od 2%. Ako sam ulozio 1000$, to je onda profit od 20$. Puno manje rizicno jel se bazira na cekanju i nije smak svijeta ako ode u krivom smjeru jer onda malo pricekas. No zarada nije ni blizu velika kao na levrageu.

zontra

Al ne kužim, od koga posuđuješ novac za trejdanje u prvom slučaju?

Ja radim kao i ti, nisam nikad ni čuo za ovo drugo.