Jedan od meni najdražih likova općenito. Kompleksan i realističan lik kojeg se ne može samo tako smistit u neke kategorije ka šta su pozitivac i negativac. On je oboje i nijedno, ovisno o gledištu i danom trenutku, isto ka i više manje svi mi, samo se nalazi u puno okrutnijem svitu. Joel može bit i okrutan i brižan, ranjiv i hladan i sve između.
A kako se kroz obe igre njegov svit minja i uz pomoć Ellie i cilog Jacksona postaje nešto svjetliji, tako isto i on sam, šta ironično na kraju dovodi do njegove smrti. Jer dobra je šansa da onaj Joel kojeg smo vidili nakon prologa jedinice ne bi pokušava spasit Abby, šta je za mene veća promjena u liku nego povjerenje koje joj je posli iskaza. To drugo si povremeno prisiljen riskirat čak i u onakvom svitu.
A istovremeno, koliko god ga volim, kako da rečem da nije zaslužija onaj kraj posli svega šta je napravija, opravdanog i neopravdanog? Ne mogu. Isto tako ne mogu ne spomenit Troya Bakera koji mu je udahnija život i učinija ga tako uvjerljivim i dopadljivim, kompletirajući šta je Druckmann počea na papiru.