• Gaming Vijesti
  • Nakon odličnog uspjeha s TLoU2, Neil Druckmann je nagrađen pozicijom predsjednika Naughty Doga

prayer ne, ja sam najzadovoljniji upravo s ovom paralelom, iz nekoliko razloga, a koje sam objasnio.

Ako ćemo tvojom analogijom stripovskih filmova, TLOU bi bio MCU, konkretno možda Captain America: Winter Soldier koji mi je i dalje najbolji, dok bi TLOU2 bio Watchmen. Film koji obrađuje sličnu tematiku na puno drugačiji način.

Da se razumijemo, obožavam TLOU 1, obožavam i MCU. Ali, ako idem pojednostaviti, priča TLOU 1 je puno jednostavnija, odnosno, ima puno lakši pristup, linearniji, gdje imamo glavnog lika heroja (ili antiheroja) s kojim se vrlo lako poistovjetiti i za kojeg je vrlo lako navijati. Nešto kao Breaking Bad. Walter je, realno, šupak. Ali šupak kojeg volimo, s kojim se možemo poistovjetiti i za kojeg možemo navijati. A ujedno i Breaking Bad I TLOU 1 na enormne visine dižu scenarij i dijalozi. Odnos Joela i Ellie nikad nije i vjerojatno nikad više neće biti prikazan tako kvalitetno.

pravednik Sve ili ništa, riskirao je i eto.

Da je riskirao ne bi izdao lažni trailer i da tog muljanja s trailerom nije bilo ko zna bili bilo toliko preordera i prodanih primjeraka day one. Riskirao my ass

Slažem se. Trebao je ispričati cijelu priču i pitati jel još uvijek želimo kupiti igru i ok je ako ne. Razumije.

Majke mi, najviše volim komentare od Wekya i Woodiea. Svaki poentira na svoj način.

chono7 misliš, kao kad ti ja mogu knjige napisati o nečemu što sam odigrao dva put, ali ćeš ti bolje od mene znati jer si čuo od nekog ili gledao video?

Ali ja ću biti dosljedan sebi i odgovoriti detaljno i iskreno (unatoč jeftinoj provokaciji i polunadmenom stavu gdje mi nešto pojašnjavaš jer sam ja preglup da shvatim bez tvoje pomoći). I ne, nije zato što imamo slično mišljenje, jer često ni nemamo. Nego se zaista divim Wekyevoj staloženosti i mogućnosti da nešto rastavi u proste faktore. Naravno, kad ne trola. Iako, i to kad radi, bude inteligentno, britko i ingeniozno.

A Woodieve komentare volim jer je iskren i inteligentan. Doduše, mnogi su ovdje inteligentni, ali Woodie ima neki specifičan ton. Ne jebe žive silu, reći će sve vrlo direktno i iskreno, a nije podložan distrakcijama poput lažnih vijesti, teorija zavjere i ne znam čega, već trezveno razmišlja svojom glavom. Zna što misli, zna što želi i ne libi se to izraziti.

Znači, upravo suprotno od tvoje pretpostavke. Ne idealiziram ljude koji su moje karbonske kopije. Divim se onome što mi samom nedostaje.

Tzereen ne nije vezano uz ovu temu vec opcenito tako da nema potrebe za knjigama, izrugivanju, a i projiciranju sto je netko i koliko odradio, jer sam probao i to nije TLOU za mene.
      Ono o cemu pisem je uzimanje i filtriranje postova pojedinih clanova samo kako bi potkrijepio svoje misljenje i stav. Trazenje slicnosti u dozivljaju ili razmisljanjima za stvaranje klanske chain reakcije na postove koji se kose sa tvojim, a ne moraju nuzno biti napadni, podrugljivi, vec samo razliciti.
      Sklon si i suptilnom trazenju minusa drugima zbog njihovih preferencija, ukljucivanju u rasprave u kojima nemas ili imas jako malo iskustva, sto si pokusao i meni prisiti ovdje, doduse neuspjesno, ali i da je uspjelo bilo bi kontradiktorno s onime sto pises opcenito.
      Tako da i dalje to drzim mentalnom gimnastikom i radi se o observaciji, a nikako napadu na tebe niti okidacem za jos jedan u nizu tvojih "milih" i njeznjih provokacija, ismijavanja i slatkorjecivih postova punih otrovnih strelica.

chono7 neću se uvlačiti u ovo dalje na forumu, a kamoli na javnoj temi. Napišem ti private kad se vratim doma.

chono7 Trazenje slicnosti u dozivljaju ili razmisljanjima za stvaranje klanske chain reakcije na postove koji se kose sa tvojim

U usporedbi sa echo chamberom epskih razmjera koji se odvrtio nama svima pred očima kada je jedna polovica ljudi koji igru nisu odigrali krenula o igri pričat neistine da bi ju prikazali u što gorem svijetlu, a druga polovica koja nije odigrala igru je to sve potvrđivala jer je član sa kojim se nalaze u mindsetu jedan iz ove prve polovice.

Ti si popljuvao igru jer ju je popljuvao marksman, Fensi je popljuvao igru jer ju je popljuvala njegova frendica čiji je stream gledao, a Brijač je popljuvao igru jer ju je popljuvao ostatak homofobnog šljama.

Fensi je izgleda promjenio mišljenje ili bar prihvatio da je njegovo subjektivno drugačije od objektivnog, a to očekujem i od tebe jer si pametan, ne promjenu mišljenja nego shvaćanje.

Već sam rekao ovo, ali ponovim tu.
        Promotri razloge zbog kojih ljudi hvale igru, a onda promotri razloge zbog kojih ljudi pljuju igru.
        Preočito je da pljuvači nemaju nikakvih boljih argumenata od svojih ideoloških i političkih stavova dok ljudi Kojima se igra svidjela, imaju jako puno toga za reći o igri.

I zato knjige i zato zidovi teksta.

Ista stvar se sada događa sa Cyberpunkom, ali tu staješ na stranu igre.
        Zašto? Ne znam.
        Isti problemi koji ljudima smetaju u TLOU2 su prisutni u Cyberpunku na svakom koraku i ista kampanja za blaćenje igre se odvija trenutno na internetu.
        Jedina razlika je kaj su neki ljudi od TLOU2 očekivali da bude ono što nije, a neki su to iskoristili da bi uspješno pogurnuli tu odvratnu smear kampanju.

Kao osobu koja se stvarno puno načitala knjiga, odigrala igara i odgledala filmova vrijeđa mi inteligenciju kad neko govori da je TLOU2 loše napisan, da likovi nisu dobro napisani i da je priča uglavnom loša.
        Nemojmo pored toga zaboraviti ni ljude koji zapravo tvrde da se radi o lošoj igri općenito što je izjava na razini 5G uzrokuje koronu.

Zato nemoj se zaletavati sa mentalnim gimnastikama jer su ljudi svašta napisali na temu ove igre, a ti odaberi hoćeš vjerovati ljudima koji zidom teksta opišu što im se u igri sviđa, onima koji u jednoj rečenici napišu "fuj pederi, lezbe, židovi, cuckman hurr durr" ili ćeš, a to ti ja toplo preporučam, odustati od prozivanja tuđih mišljenja o igri koju nisi igrao.

wooddiebone Isti problemi koji ljudima smetaju u TLOU2 su prisutni u Cyberpunku na svakom koraku i ista kampanja za blaćenje igre se odvija trenutno na internetu.

Nisam upoznat stime, daj mi molim te ako ti nije problem u spoiler napiši koji su ti problemi jer čisto sumnjam da ima veze sa onim zbog čega je TLOU 2 zbilja popljuvan.

wooddiebone ja nisam "popljuvao" igru, niti to radim kao Marksman i doticna "gospoda" u postovima sa vrijedanjem na seksualnoj, rasnoj ili bilo kakvoj osnovi. Niti cu to ikada raditi, jer se to kosi sa mojim svjetonazorom.
          Ja misljenje ne mijenjam zbog tebe ili ljudi kojima se ovo svida i upravo je tu glavni problem kod teme ove igre na ovom forumu. Stvorio si u glavi koncept da igra MORA biti odlicna svima, u svim segmentima, pa i u prici, jer si si ti postavio stvari u glavi i dao za pravo da "procitane knjige, pogledani filmovi i odigrane igre" tebe stavljaju kao mister objektivnog, nekoga koga tudi post vrijeda ili vrijeda tvoju inteligenciju i sto je najzalosnije nije prvi put. Ponekad i pretjeras u reakcijama, prostotama i nastupu, ali ja ti osobno ne zamjeram, jer te znam IRL.
          Moje misljenje je subjektivno i moje misljenje nece biti objektivno, pa niti u trenutku kada se poklapa sa "objektivnim misljenjem" sto god to bilo zapravo.
          Sto se tice samog Cybera, molim te ako nije problem pojasni mi taj dio, moze i u privat. Ja osobno mozda i ne znam o Cyberu ono sto ti znas ili ti "drugi ljudi". Ja ne znam apsolutno nista o Cyberovoj prici niti sam upoznat da ce to biti glavni adut te igre, jer nece. Dok kod tloua 2 itekako je, linearna igra od pocetka do kraja i zbog toga razumijem (ne vjerujem) ljudima koji su razocarani, iskreno ih razumijem. I dalje se ogradujem od gore spomenutih skupina koji vrijedaju na bilo kojoj osnovi.

chono7 ja nisam "popljuvao" igru

Joooj daj ko da se ne znamo. 😆
            Sve ti to znaš ljepo upakirati, evo ti primjer iz ove teme:

chono7 Da taj lik nikada vise ne uzme ni jedan NDov projekt i prcka nesto po njemu i eventualno pise nesto. Neka sada daje izjave i vodi kompaniju, a izradu igara i smjer pojedinog projekta neka pusti ekipi sa vise talenta.

A u TLOU2 temi svi mogu vidjeti i ostale primjere tipa "Čista petica. Od 10", thumbs down za skoro svaki post koji igru pohvali i slično.

chono7 niti to radim kao Marksman i doticna "gospoda" u postovima sa vrijedanjem na seksualnoj, rasnoj ili bilo kakvoj osnovi. Niti cu to ikada raditi, jer se to kosi sa mojim svjetonazorom.

Ok, priznam. 👍 Ali ne želim sad pričati o tome. Na tvoje troljaže se nerjetko i nasmijem.
            Tebe sam u kontekstu pljuvanja spomenuo isključivo jer tebi odgovaram na post.

chono7 Ja misljenje ne mijenjam zbog tebe ili ljudi kojima se ovo svida i upravo je tu glavni problem kod teme ove igre na ovom forumu. Stvorio si u glavi koncept da igra MORA biti odlicna svima, u svim segmentima, pa i u prici, jer si si ti postavio stvari u glavi i dao za pravo da "procitane knjige, pogledani filmovi i odigrane igre" tebe stavljaju kao mister objektivnog, nekoga koga tudi post vrijeda ili vrijeda tvoju inteligenciju i sto je najzalosnije nije prvi put. Ponekad i pretjeras u reakcijama, prostotama i nastupu, ali ja ti osobno ne zamjeram, jer te znam IRL

Kao što sam i napisao, nikoga ne tražim ili očekujem da mjenja svoje mišljenje. Sve što tražim je da ljudi prestanu svoja mišljenja predstavljati kao činjenice.
            Ne vrijeđa me ničije mišljenje. Vrijeđa me kad mi se neke stvari TVRDE, nerjetko od strane osoba koji igru nisu igrale.
            Ne smatram da sam "mister objektivnog" nego smatram da znam prepoznati dobru priču kad ju vidim i smatram to na temelju količine dobrih i loših priča koje sam do sada čitao, čuo i vidio.
            Ne da mi ti se iskreno objašnjavati više da "loša priča" nije isto što "ne sviđa mi se radnja". To bi trebao znati.

chono7 i upravo je tu glavni problem kod teme ove igre na ovom forumu. Stvorio si u glavi koncept da igra MORA biti odlicna svima, u svim segmentima

Ono što ja vidim je to da si je nekolicina ljudi ovdje stvorila koncept da igra MORA biti loša.
            Ja u svojoj glavi nemam nikakv koncept niti mislim da je igra savršena. Taj argument je možda i najslabiji koji sam čuo do sada.
            Ne možeš tuđe argumente zašto mu se igra sviđa samo tako odbaciti i reći da se radi o zacrtanoj slici u glavi kad nas više ovdje iznosi sva svoja razmišljanja u vezi igre u obliku opširnih osvrta na najmanje detalje dok se drugi, uključujući i tebe ismijavaju i trolaju pa onda optužuju za mentalnu gimnastiku, buyers remorse ili stvaranje koncepta u glavi.
            Zašto si ti prozvao sad Tzea nego da izazoveš reakciju? Stvarno mi nije jasno.
            Čovjek piše svoja mišljenja, sudjeluje u raspravi i evo tebe sa mentalnom gimnastikom, filtriranjem postova, traženjem sličnosti u doživljaju ili razmišljanjima za stvaranje klanske chain reakcije (WTF LOL).

Ovo je forum. Svatko može imati svoje mišljenje i može ga iznjeti, ali ako misli ozbiljno sudjelovati u raspravi očekuje se i da isto potkrijepi argumentima, a ne da proziva ljude za njihova mišljenja.

chono7 Ponekad i pretjeras u reakcijama, prostotama i nastupu, ali ja ti osobno ne zamjeram, jer te znam IRL.

Jel to misliš zato što sam Brijača spomenuo u kontekstu sa homofobnim šljamom?
            Kaj da ti velim? Čovjek se sam outao ko Elliot Page.

chono7 Moje misljenje je subjektivno i moje misljenje nece biti objektivno, pa niti u trenutku kada se poklapa sa "objektivnim misljenjem" sto god to bilo zapravo.

Kao i moje. Samo bitno je prepoznati što je tvoje subjektivno mišljenje, a što je činjenica.
            Objektivnost nije mit i nije nemoguća kako neki tvrde. Da, jedna osoba može na nešto gledati puno objektivnije nego neka druga osoba.

chono7 I dalje se ogradujem od gore spomenutih skupina koji vrijedaju na bilo kojoj osnovi.

Sori, moja greška je što sam postavio dvostranu mi/oni premisu. Svejedno, tu bi volio opet spomenuti prvi boldani tekst u ovom postu.
            Na to sam reagirao primarno.

U vezi Cybera je cijela situacija komična. Nije leakala priča i radi se nekolicini fakat frustriranih individua, ali nisam mogao ne povuči poveznicu jer je tako startala i TLOU2 kontroverza, ali Cyber nema

Abby i smrt Joela

.
            Uglavnom, radi se o objavama tipa fail desetljeća, lažna obećanja, game breaking bugovi, nikakva grafika (igra je leakala na PS4 duh)...

wooddiebone TLOU2 kontroverza

Ovo što si stavio u spoiler nema veze stime zašto ljudi pljuju po priči. Pljuju jer se vidi jasno kao dan da piščevi pristrani stavovi izrazito utječu na radnju igre, što nikako nebi smio biti slučaj. Cyberpunk može imati sve spektre LGBTQ+ zajednice i dajem ti ruku da nitko nebi trepnuo oko, i ne zato jer je igra sveta krava već zato jer ljude boli kurac za to stime da isto to naravno ima i smisla i da nije forsirano.

prayer piščevi pristrani stavovi izrazito utječu na radnju igre, što nikako nebi smio biti slučaj.

Htio sam prvo bit sarkastičan u odgovoru, al suzdržat ću se jer sam svijestan da znam ispast šupak nekad.
                Niti jedan pisac nikad nije bio niti će biti dužan biti nepristran u svojoj priči.
                Nije mi jasno od kud proizlazi ideja da su pisci nekome dužni napisati ono što oni žele čuti.

TLOU je od samog početka jedinice, do samog kraja dvojke vizija Neila Druckmana i njegovih iskustva i stavova. Naravno da se neće svima svidjeti.
                Neki iz nekog razloga misle da je za to što im se ne sviđa njegova priča kriv on, a zapravo ne kužim zakaj bi itko trebao bit kriv.
                Hrpa stvari se hrpi ljudi ne sviđa pa se ne rade ovakve drame oko toga.

prayer ljuju jer se vidi jasno kao dan da piščevi pristrani stavovi izrazito utječu na radnju igre, što nikako nebi smio biti slučaj.

Ja ovo i dalje ne razumim, tj. ne vidim. Uvjerenja i osobnost pisca se može osjetit u skoro svakoj priči ako tražiš, pa tako i ovde, ali da izrazito utječe na radnju? Kako molim te? Konkretan primjer me zanima. Kakvog utjecaja ima Elliena seksualnost na plot van njene karakterizacije? Kako to Abbyni mišići ili ne znam šta je još problem točno minja tok radnje? Morat ćeš mi reć ja nemam pojma.

Tzereen A dobio sam čudo koje me oduševilo, protreslo i potreslo, natjeralo na razmišljanje, na veselje i na gnušanje, na oduševljenje i tugu...

Tako je utjecala i na mene 😮
                    @wooddiebone
                    Kako si napravio spojler skriven?

Chaky

[ spoiler ] Tekst koji želiš sakriti [ /spoiler ]

Makni samo razmake između zagrade i riječi spoiler.

wooddiebone totalno pogresno, kompletan reply na moj post.
                      Ja nisam nigdje predstavljao svoja misljenja kao cinjenice, ti si, a bogami si i tako shvatio moje postove, iz samo tebi poznatog razloga.
                      Ja nisam "prozvao" Tzea, niti se osvrnuo na tlou2 u tom postu, niti napisao nesto uvredljivo, vec se referirao na nesto sto se cesto prakticira ovdje i sto on cesto prakticira. Samo opazanje.
                      To sto sam ja spomenuo Druckmanna, ne znaci da sam "pljuvao" po igri. To znaci da sam pljuvao po njemu i njegovom radu, sasvim legit s obzirom na temu ovog clanka. A odigrajuci i zadnji tomb raider, koji ima, pa ono li la pricu, mogu samo usporediti sa U4 i reci da su tu negdje. I sto mi to govori? Bez obzira je li pisao ili radio kao kreativni direktor na igrama, samo tlou mi je highlight njegovog rada. Je li to uvredljivo za tvoju inteligenciju?
                      A sto se tice samog "read more" taga i sadrzaja unutra, totalno, ali totalno promasen post.
                      A Brijaca mi ne spominji, zaista. Hvala

I jos samo za kraj:

"Hrpa stvari se hrpi ljudi ne sviđa pa se ne rade ovakve drame oko toga"

Akhm, mass effect 3 😂

Ja ne razumijem ni jedne ni druge.
                      Kako vas smeta ovo za LGBT kad je nebitno u igri, ništa ne mijenja puno igru ni na bolje ili na gore? Jel tamo s Ellie ona njena nebitna cura trudna kojoj sam ime zaboravio ili neki dečko, sasvim je svejedno i nema nikakve veze. Taj tokenizam danas mi vrijeđa inteligenciju, ali to je u trendu i stvar je takva. Većina to podržava, osim u zadrtim sredinama, ali takvi se ni ne igraju jer žive u zemljama trećeg svijeta i nemaju se ni para ni mogućnosti igrati. Mislite da je Miles Morales slučajno crni hispanac? Možeš mislit. Ali ne smeta mi dok je god taj lik dobro okarakteriziran i običan čovjek i ne određuje ga boja/seksualna orijentacija ili nešto treće i dok mi se ne gura to pod nos. Zašto bi svi likovi bili hetero bijelci kad ni svi ljudi nisu hetero bijelci? Treba nam raznovrsnosti i pozdravljam različite i "drugačije" likove.

Bome ne razumijem ni ove objektivne kojima je priča super. Priča naravno nije smeće kako neki baš neobjektivno seru, ali bome nije ni sveta savršena krava. Ništa novog nisu donijeli što nismo vidjeli, a to bi onda ovi "načitani" i "nagledani" trebali znati. Wow, život nije crno-bijel i medalja ima dvije strane, baš šokantno. Nakon prvih 5 minuta sam znao u kojem će igra smjeru ići tako da me ni tu nisu baš uspjeli iznenaditi. Priča i karakterizacija likova iz nastavka se ne može mjeriti sa prvim dijelom. Pratiti razvoj odnosa između Joela i Ellie kroz njihovo putovanje, povezati se s njima, ono je bilo kvalitetno. U TLOU2 nisu imali što pametno pa su išli na šok terapiju odmah u startu i onda dalje s blijedim kopijama motiva iz prvog dijela + razvodnjavanje stvari kad imaš 2 lika i stalno skačeš s jednog na drugi. I to u tolikoj mjeri da nisam zapamtio ime ni jednom od tih novih sporednih likova. Priča je bila takva kakva je, odlučili su se na taj smjer i ja to poštujem jer oni su kreatori igre i mogu raditi s njom što žele. Nisam se osjećao prevareno igrom kao neki, ali kao osoba koja je isto pogledala hrpetinu serija, pogledala hrpu filmova, pročitala puno knjiga nisam tu prepoznao ništa posebno kvalitetno i revolucionarno. Odmah da napišem disclaimer pošto se na forumu zna izvlačit iz konteksta, ovo što sam pisao odnosi se samo na priču. Sve ostalo mi je 5/5 i uživao sam u igri gotovo 40 sati i kupio bih i iduću day 1. Priča mi je recimo 3/5.

wooddiebone Nije mi jasno od kud proizlazi ideja da su pisci nekome dužni napisati ono što oni žele čuti.

Nisu dužni, ali kontinuitet sa tonom priče mora postojati. Ovo je meni jednako kao kad bi u nastavku LOTR-a napravili elvse crnima, ili da bi se saznalo da je legolas transgender - što je samo po sebi OK ali se vidi iz jebenog aviona da je napravljeno radi publiciteta i to nikako ne poštujem niti neću jer bi takvim potezom meni uništili prvi dio sa iskreno nepotrebnim stvarima. Sama priča i ideja TLOU2 je jako dobra i to objektivno kogu reći, no isto tako puca po šavovima sa SJW idejama koje u prvom dijelu nisu bile prisutne. Da jesu, okom nebi trepnuo te s ovim mislim da su pišćeve pristrani stavovi i/ili ideje stvorile nešto što po meni nebi smjelo imati mjesta u nastavku ovog kalibra. Slično nešto tome se moglo primjeiti čak i u Uncharted 4 sa Nadine te njenim fight-om protiv Drake-a. Napravili su nastavak The Lost Legacy’s gdje dvije žene koje su moguće čak i gay rasturaju sve pred sobom i igra je super prošla, nitko nije riječ zucnuo, upitaj se zašto?

Shooter ali da izrazito utječe na radnju? Kako molim te?

Zašto je Joel umro tako rano u igri? Zašto ga je Abby ubila? Zašto Abby izgleda kao terminator i zašto su joj povećali mišićnu masu 70% tokom razvoja igre? Zašto je Lev transgender? Zašto Abby ima explicitnu sex scenu dok Ellie ne? Zašto su poslali trudnu ženu u jebeni gun fight?

Možda sam malo prtjerao gore, no mislim da kužiš poantu, sve je to dio propagande koju je Niel mogao bez problema ostvariti sa novim IP-em ili spinoff serijalom igre.