Nvidia je jednim potezom bacila rukavicu u lice Sonyju
- Uređivano
Nexus tako je, ali Chono je dao dobar primjer za klasu ljudi na koju se odnosi ovaj mikrorivalitet. On i slični njemu važu (ili mogu vagati) hoće li nadograditi svoju konfiguraciju za 4-5 tisuća kuna ili kupiti PS5.
To je postotak ljudi koji nije prevelik, ali je bitan i za Sony i Nvidiju utoliko da neće baš sasvim odustati od njega.
Nexus je, ali ljudi ovdje na forumu i dalje gledaju samo HR. Uzmi Njemacku primjerice i situaciju gdje ljudi tamo uredno imaju konzolu i pravi jaki gaming PC. Njemacka kao vjerojatno najjace PC trziste ovo gleda sasvim drugacije. Hmmm kupiti PS5 sada ili odmah ubosti bolju grafu i rokati Cybera, Valhallu i SVE igre u duplo boljim performansama?
Nije ovdje stvar jedne komponente, pa nitko nije lud kulovati novi PC zbog nove grafe ako imas Skylake navise. U tome i je ljepota, upgrade.
- Uređivano
Mislim ja razumijem Nvidiju i iako ovaj potez izgleda šupski ovo je marketinški mastermove. Nvidijne nove grafe izlaze u prodaju 17.09, a sony najavio konfu na kojoj će vjerojatno najavit $ i datum. I to dan PRIJE izlaska novih grafičkih kartica.
i to što kaže @Fenix 4-5 tisuća kuna za grafu upgrade ili ps5. unutar 24 sata. Ovakav event nešto može promijeniti mišljenje stotinama tisuća ljudi, ako ne i više. Marketing 101. Ako netko nudi sladoled od pol kile za 10 kuna u petak ti uletis sa 400 grama za 7.99 u četvrtak. Jebiga.
- Uređivano
@chono7 ovo nije stvar performansi. Ovo je medijska pozornost. Ps5 ne može konkurirati sa performansama ali mogu konkurirati sa najavom. I tu je stvar. Nvidija je njih zgazila u round 1 i sad sony želi sjebat izlazak grafičkih u round 2 a nvidija je već to planirala i odlučila isti dan konkurirati sonyu.
O čemu se radi. ako 14 izađu benchmarkovi, svi mediji će pisati o njima DO DANA IZLASKA NOVE KONFE OD SONYA. i to je loše.
ovako će se mediji razapinjati sa jednim i drugim. to je to.
nvidija mastermove.
Znam da se nećete složiti, ali nisam zadovoljan s ni jednom usporedbom. Možda bi bolja usporedba bila - sutra se prezentira novi Peugeot 308 (ili stavite Golf ako je tako lakše). A onda dodje Mercedes i kaže, haha, sutradan mi imamo testiranje performansi nove S klase.
Jao ne, Peugeot 308 (ili Golf) će patiti zbog toga. Neće. Onaj ko ima para za S, uzet će S. A možda uzme i 308 za vožnju po gradu.
I slažem se s Rendom, da su ovo dvije odvojene publike. Onaj ko je zbilja namjeravao kupiti PS5, nvidia nikako neće utjecati na njega.
Doduše, ima manijaka poput mene koji iščekuje obje stvari idući tjedan i koji bi htio i novi PC i PS5. Stvarno ne znam više zašto se stalno gleda jedno protiv drugoga. Najčešće se svi bunimo zbog takvih console warsa, a radimo to i dalje. Svaki dan.
Moj tata ima bolji auto od tvog. Da ne idem s prostijom usporedbom.
chono7
Otkrij mi tajnu.
- Uređivano
The Verge je na naslovnu fotografiju članka za next-gen gaming stavio PS5, XSEX i RTX 3080.
Nisu istu kategorije kupaca (i sam to često ponavljam), no u kontekstu manjka nekakvih jakih ekskluziva na launchu, meni je također sada vrlo dobro pitanje kupiti odmah PS5 na izlasku ili nadograditi računalo s novom grafičkom. Cijena za RTX 3070 je u rangu nove plejke. I baš u trenutku maksimalnog bildanja hajpa za PS5, tajming je savršen za plasiranje benchmarkova za novu grafičku. Ako me Sony ne oduševi da na početku 2021-e iskeširam za PS5, ići će investicija u novu RTX-icu.
Uglavnom, ima smisla i dobar potez NVIDIA-e.
DISCLAIMER: planiram kupiti i jedno i drugo, pitanje je samo tajminga.
Tzereen I slažem se s Rendom, da su ovo dvije odvojene publike.
apsolutna greška. Ljudi to je marketing. guglajte Loss Leader model.
To radi microsoft sa series X i S i to radi nvidija sa 3070/80/90.
Proizvod se prodaje ovisno o marketingu. Samo jedan postotak korisnika je 100% zakucano na to što kupuje, dok dobar dio korisnika kupuje proizvod ovisno o tome kako im mediji stvaraju percepiju samog proizvodu. Bez dobre priče nema prodaje a marketing stvara te najbolje priče.
da se vratimo na loss leader model. Nvidija puši velike pare na coolere, ali moraju pušit pare ako žele unakazit konkurenciju.
a xbox sa series s stvara jeftini gaming za široku javnost. Xbox series X je možda zgodna mama, ali Series S je zgodna kćerka za kojom će veći broj mladeži poludit. Da su performanse bitne u široj javnosti plejka se ne bi prodavala.
Možete vi reći što god hoćete ali stvarnost je da sa dobrom reklamom, i dobrim medijskim potkroviteljstvom razlika u prodaju može napraviti jaz od stotine i stotine tisuća korisnika. Playstation 5 će vrlo vjerojatno biti najprodavanija konzola, ali microsoftu i nvidiji nije potrebno biti prodavaniji.
Njima je potrebno samo oduzeti korisnike.
fensisuperstar fensi, razumijem sve to. Razumijem što sve tajming i reklama mogu postići.
Ali tvrdim da su ovo dvije nepovezane publike.
Jedino što se slažem da se može ispreplitat je da će taj dan na tech i gaming stranicama biti manje Sony vijesti, jer će biti i ovih drugih. Zagušiti će njihovu buku, ajmo reć.
Tzereen Zagušiti će njihovu buku, ajmo reć.
if a tree falls in a forest and nobody's around to hear it does it make a sound
i to je to.
I kaj sad?
Kaj vi mislite koja je vecina potrosaca konzola? Mi sa foruma koji znamo kaj i kak ili mame i tate koji kupuju klincima konzole?? Mi smo ogromna manjina i nismo ciljana skupina, zna se ko trosi pare
Još sam u nedoumici da li ću Cyberpunk igrati na konzoli ili na kompu. Ako se odlučim za komp onda ide nova grafička.
- Uređivano
Ali moja poanta nije "otimanje" PS publike, jer to je nemoguce. Poanta je da pas laje za sebe ne za selo. U kontekstu next gena, Nvidija krade show, krade medijski prostor i vrsi agresivnu marketnisku kampanju radi vlastite prodaje. Korisnici koji imaju pc i ps, vjerojatno podilaze utjecaju ovakvih rezultata. Samim time, izgleda da su poprilicno sigurni u svoj proizvod, jer smo dobili cijene i specse ekspresno, dobit cemo benchmarkove nezavisnih strana, a Nvidija jos to i reklamira.
renda sto ti mislis, tko proda vise komada hardwarea? Sony ili Nvidia kroz period koliko traje generacija? Po ovome sto ti pises ispadas marginalna skupina, jer je velika vecina konzolasa klincurija?
đabe se trudiš kad ljudi ne znaju osnove marketinga.
npr.
3090 je najjača grafička 3080 je best buy, 3070 će se early najbolje prodati a nvidija će najviše para zaraditi od 3060 ti i vremenom postati najkorištenija grafička kartica na steamu.
Prorok fensi. gledajte datum kad sam ovo rekao.
WITNESS ME.
Loss Leader bro. Loss leader.
Siguran sam kako Nvidia zna kakav vrhunski proizvod ima i po vrhunskoj cijeni (benchmark rezultati će to samo potvrditi), ali ne kužim ih da si idu rušiti reach jer sve što treba Sonyju da pokupe gotovo čitav hype je da ne zajebu s cijenom, a siguran sam da to neće napraviti. Sony jednostavno ima najveći fan base i najodaniju vojsku fanova kojoj jako malo treba da krene glorificirati PlayStation po društvenim mrežama. Kažem - samo cijena ne smije biti prevelika i Sony će opet biti u nebesima. Još neka izbace teaser na kraju konfe za neku veliku PS5 ekskluzivu koja će izaći istinabog za jedno 3-4 godine tek...to je dovoljno.