Fico mislim da nema straha oko toga budući da imam potpuno odvojene boot particije za svaki OS + particija za OS i programe + particija za igre i multimediju.
Isproba sam inače gejmanje na Linuxu i sa Steamom to je fakat no-brainer. Driveri za grafičku se instaliraju zajedno sa OS-om, instaliraš Steam, skine ti se odmah Proton compatibility layer (automatski kao neka igra iz libraryja) i pokrećeš igru kao na Windowsima. Npr HoMM3 HD radio je out of box kao na Windowsima, isprobao Age of Empires Definitive Edition te također je odmah radio, moram sam jedino kroz terminal instalirati dodatne audio pakete bez kojih nema zvuka u igri. Life is Strange 2 kojeg sam počeo igrati ima native linux podršku, Total War: Warhammer 2 također, dok koliko sam vidio, jedan Control kojeg planiram uzeti radi također out of box kao na Windowsima.
Jedini problem za gaming na linuxu su ti trenutno multiplayer naslovi koji zahtijevaju korištenje anti-cheat softwarea koji nema podršku za Linux. Zbog toga npr. ne rade Gears 5, Division 2 ili Rainbow Six: Siege. Zaboravi također da će ti na Linuxima raditi bilo kakav upravljački software za periferiju, iako postoje rješenja i za to.
Meni osobno jedini problem u ovom trenutku je to što kupujem igre na različitim servisima pa u tom slučaju iskustvo nije tako plug&play kao na Steamu. A ne želim se samo ograničiti na Steam budući da volim glasati novčanikom za no DRM policy, supportati developere s više love koji to zasluže i sl. Budem još vidio. Popravio sam 10-ku, no jako me privlači korištenje Linuxa. I ono što mi zapravo najviše smeta je to što sam se savršeno naviknuo na GoG Galaxy 2.0, a on nema podršku za Linux 🙁