Joelova smrt me jako uznemirila, u rangu sa Red Weddingom, tesko sam zaspal tu noc, cak i ne toliko ta smrt koliko nacin na koji je “otisel”, ono ellieno zapomaganje, preklinjanje, suze, nemoc, jedna od najmocnijih scena koja stvarno meni kojem je Joel jedan od najbolje napisanih likova ikad je uzdrmala zivce ko rijetko koji film ili serija, mrzil sam Abby, glupo mi je bilo da su Joel i Tommy bili tolko neoprezni, ali onda je logika kliknula, 5 godina “mira” , lagodan zivot uz koju patrolu, grad prijatelja i obitelji, a i Joel se kroz prvi dio kroz Ellie potpuno transformiral iz okrutnog i nemilosrdnog survivora u moralnu i ajmo rec milostivu osobu, ovakava evolucija karaktera jednog lika je samo jos vidjena u Arthuru iz rdr 2, Tommy jeben lik, glumi da nece osvetu samo da ode sam i da zastiti Ellie, kuzim i Ellie, kuzim njezin pohod, kuzim zakaj jednostavno nije mogla pustiti Abby i nedovrsen posao, oduzela joj je vjerojatno jedinu osobu koja je bila pa mozemo reci otac, ubila joj je oca na najokrutniji nacin, nakon svega kaj su prosli, nakon svega kaj je napravil za nju i nakon priznanja joj je rekel da mu bog nekim cudom da jos jednu sansu da bi opet sve isto napravil, tolko je on nju volel, a i ona njega, tak da onaj ko ne kuzi njezin poriv da ga osveti ne kuzi kaj je ljubav, s druge strane Abby mi je nakon njezinw dionice u igri cak postala i skoro pa draga, ali ipak nije ko Ellie, nemilosrdnija je i cak i dok ju ne goni osveta je brutalni ubojica, tocno ono kaj je i Joel bil prije prvog dijela, a to se najbolje vidi dok je ubila Jessiea bez pitanja, Tommya u rame(nije glava), i jos da nije bilo Leva bez pardona bi i trudnu Dinu doslovno zaklala, osveta vuce osvetu, nema pobjednika, samo tuge i spoznaje da nakon svega postajes monstrum, to je Ellie i shvatila na kraju i zbog toga je pustila Abby, odlicno ispricana prica i odlican zavrsetak, po meni ne treba nastavak i i dalje mislim da je prica mogla i bez ubojstva Joela, ali sam svejedno zadovoljan, dobil je dostojan farewell kroz flashbackove i predzadnju scenu igre, a Ellie po meni nije izgubila nist(osim Joela jel), Dinu lako vrati, prste jebiga ne, ali da se gitara svirati, a ostavila ju je da mozda zaboravi na Joela, ko zna, iako tesko.
A za dezurne homofobe, rasiste i slicna stvorenja nema smisla trosit rijeci jer su dno dna.