- Uređivano
Tuhy Hrvatska je pomogla sa otprilike 184 milijuna eura. Za naše prilike i našu državicu basnoslovna cifra. Da se razumijemo, pomoći im je trebalo i podržavam, al jbmu mater, mislim da bi bilo dosta i da se hrpa te love može preusmjeriti i u poboljšanje hrpetine stvari u našoj zemlji.
Jako puno tu stvari ima za replicirati, ali većina je već bila diskutirana, a oko osnovne premise da bi trebalo dozvoliti Putinu da zadrži petinu teritorija Ukrajine i nazovemo to "mir" i to je to, stvarno ne znam kako o tome diskutirati jer očito se živi u paralelnom svemiru gdje je nešto tako moguće i da će to biti pravi mir. Tu je i pitanje da ako se dozvoli jednom diktaturu da jednostavno silom uzme teritorij druge suverene zemlje kako će to utjecati na druge i njihove ambicije i koliko "mira" će svijet zapravo vidjeti u sljedećih 10 godina. To je dodatna tematika o kojoj nitko ne želi razmišljati, ekipa ovdje želi otvoriti index, vidjeti sunce i dugu i ne razmišljati o nekim tamo ratovima. Koji će krenuti ukoliko se krene maksimalno podilaziti diktatorima i invazijama na suverene države.
Zato baš ću se samo osvrnuti na ovo
Hrvatska je pomogla s slanjem stare opreme i municije od čega je većina bila za otpis, u ovom iznosu. Hrvatska, kao i većina država, uključujući US, nije slala lovu, slala je što je imala po skladištima od vojne opreme. S tim da smo mi za razliku od nekih, bili toliko pristojni pa im nismo poslali raspadajuće tenkove u kojima bi bili glineni golubovi na ratištu. To su bile stare puške i municija koje ne možeš preprodati na placu i uložiti u obnovu kuća. Hrvatska im nije poslala cent na neke bankovne račune iz proračuna. Kao i većina - svi ovi iznosi koji se spominju su iznosi poslane opreme od koje je većina bila stara i nekorištena koja bi se ionako otpisala.
A kad smo kod iznosa - računale su se cijene poslane opreme po stanovniku pojedinačnih zemalja, pun je internet. Po stanovniku Amerike ispada 4 velike pizze iz restorana godišnje. Iako nisi jer smo mi slali staru opremu, čisto za potrebu diskusije, da smo slali pare iz proračuna ispalo bi te 50ak eura do sad.
Čisto male perspektive. Može tebi ovih 50 eura biti puno i ne želiš više da cent ide Ukrajini, legitimno, ne želiš. Ali nemojmo ovo maskirati u neke polemike o "miru" koji je bio predložen.
Osobno sam priličan siguran da ako se pristane na uvjete koje su Trump i Putin zamislili za "mir", platiti ćemo puno, puno više u narednim godinama svi.