Picek
Uopće mi nije jasno od kud dolazi ta filozofija da sve mora ne samo izgledati nego biti doslovno isto kao prije 100 godina. Da ok, imamo bogatu povijest, al zamisli da su ljudi prije 100-200 godina izbjegavali graditi u centru zato jer je trebalo očuvati kolibe i prčvarnice koje su tamo bile prije.
I ne, nisam fan novog bezličnog minimalizma i modernizma kojeg smatram tek stepenicom prihvatljivijim od autoritarijanskog brutalizma, ali nove zgrade sa smjernicama za izgled pročelja mi se čine kao dosta razuman kompromis. Potencijalno otvara mjesta i za evoluciju izgleda grada ako neki arhitekt nađe načina da ubaci nešto novo unutar zadanih smjernica.
Mala djelomična digresija, ali arhitektu koji je radio Muzej Suvremene Umjetnosti u novom Zagrebu treba oduzet diplomu i protjerat ga iz grada.
Isto i za Arenu Zagreb.
Uspjeli su moderne zgrade napravit da od izgradnje budu požutjela, apšisala i ofucana rugla.
Za Metro mislim da je moguć. Raznorazni gradovi imaju raznorazne uvijete i otežavajuće faktore koje su uspjeli rješiti i napraviti Metro.